19 Σεπ 2013

Πως θα γίνεται η ενσωμάτωση του σχεδίου προϋπολογισμού ΟΤΑ στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας


βάση δεδομένων1

Την διαδικασία και τον τρόπο ενσωμάτωσης των σχεδίων των προϋπολογισμών  διευκρινίζει με νεώτερη εγκύκλιο του το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως υπογραμμίζει μετά από διαβουλεύσεις με τις εταιρείες πληροφορικής που υποστηρίζουν μηχανογραφικά τους ΟΤΑ της χώρας, ο κόμβος διαλειτουργικότητας είναι έτοιμος να υποδεχθεί, χωρίς ιδιαίτερες τροποποιήσεις, τα σχέδια των προϋπολογισμών των ΟΤΑ για το έτος 2014.
Ο μηχανισμός που θα χρησιμοποιηθεί είναι το υπάρχον σύστημα αυτοματοποιημένης άντλησης των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ του κόμβου διαλειτουργικότητας μέσω web services και πιο συγκεκριμένα θα γίνει χρήση της υπάρχουσας αναφοράς των μηνιαίων απολογιστικών στοιχείων.
Στο ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου τονίζεται ότι κατόπιν συνεννόησις με τις εταιρείες πληροφορικής οι δήμοι θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:
  • Να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό μέσα στο μηχανογραφικό του σύστημα για το έτος 2014
  • Να εκτελέσουν στο σύστημα οποιαδήποτε απαραίτητη διαδικασία, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός αυτός να εμφανιστεί στο 2014 «μηχανογραφικά» ως εγκεκριμένος (ακόμα και αν δεν είναι πραγματικά εγκεκριμένος)
  • Να προετοιμαστεί μια περίοδο αναφοράς για τον Ιανουάριο του 2014 για τον κόμβο διαλειτουργικότητας
  • Να αντλήσουν μηνιαία απολογιστικά στοιχεία εσόδων/εξόδων για την περίοδο αυτή και να καταστήσει τα στοιχεία αυτά διαθέσιμα (ή οριστικοποιημένα) προς το Υπουργείο.

Το υπουργείο σημειώνει ότι τα επιμέρους βήματα της διαδικασίας μπορεί να διαφέρουν στα προγράμματα οικονομικής διαχείρισης των διαφόρων εταιρειών πληροφορικής, ωστόσο επί της ουσίας το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας αναφοράς μηνιαίων απολογιστικών στοιχείων για περίοδο Ιανουαρίου 2014, όπου θα υπάρχει φορτωμένο το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 του φορέα, έχοντας μεταφέρει τα ποσά στη στήλη του «Εγκεκριμένου Π/Υ» (ακόμα και αν ο προϋπολογισμός δεν είναι επίσημα εγκεκριμένος).
Ο κόμβος διαλειτουργικότητας του υπουργείου Εσωτερικών θα αντλήσει στη συνέχεια και θα αποθηκεύσει τα στοιχεία αυτά, ενώ ο φορέας, μετά τη λήψη του ενημερωτικού e-mail από τον κόμβο περί της επιτυχούς λήψης των στοιχείων, θα μπορεί να προβεί στην αναίρεση έγκρισης του σχεδίου του προϋπολογισμού μέσα στο μηχανογραφικό του σύστημα. Ως ημερομηνία άντλησης των προσχεδίων προϋπολογισμού 2014 ορίζεται η 18η Σεπτεμβρίου 2013, αρχικά είχε τεθεί ως τελική προθεσμία η 5η Σεπτεμβρίου.
Πληροφορίες
Για τα βήματα της υλοποίησης της σχετικής διαδικασία μπορούν να απευθύνονται στις εταιρείες πληροφορικής που τους υποστηρίζουν μηχανογραφικά. Για λοιπά τεχνικά θέματα σχετικά με την άντληση των στοιχείων από τον κόμβο διαλειτουργικότητας του ΥΠ.ΕΣ μπορούν να  επικοινωνούν με τους τεχνικούς διαχειριστές του συστήματος (τηλ.  213.136.1323 και 213.136.1194). Επιπλέον για θέματα κατάρτισης του προϋπολογισμού Δήμων και Περιφερειών οικονομικού έτους 2014, έχει δημιουργηθεί σχετική θεματική ενότητα στο πεδίο «Συχνές Ερωτήσεις» στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας. Ερωτήματα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν στο Τμήμα Οικονομικής Διοίκησης και Προϋπολογισμού της Δ/νσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (τηλ. 213.136-4818, -4844, -4836, -4837, -4838) και ηλεκτρονικά στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:oikonomika.ota1ypes.gr., με τίτλο (θέμα) στο μήνυμα : «Ερώτημα για τον προϋπολογισμό δήμου/περιφέρειας ………………..……………. έτους 2014».
http://www.localit.gr/, 18/9/2013