29 Αυγ 2013

Ερώτηση Δημαρά για τη χαρτογράφηση του δημοσίου



Είναι ανίκανη η δημόσια διοίκηση να ανταποκριθεί στην πλήρη αποτύπωση –χαρτογράφηση των υπηρεσιών και του αριθμού των στελεχών  του δημόσιου τομέα και προσφεύγει σε ιδιώτες για το έργο αυτό; Την ερώτηση κατέθεσαν ο βουλευτής και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής κ. Γιάννης Δημαράς και ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γαβριήλ Αβραμίδης προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκη.
Στην ερώτηση τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προστρέξει το προσεχές διάστημα στη συνδρομή ιδιωτών, προκειμένου να μπορέσει να φέρει εις πέρας, εντός χρονοδιαγραμμάτων, τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, προσβλέποντας στην «τεχνογνωσία» (!) ιδιωτικών εταιρειών προκειμένου να «χαρτογραφήσουν» υπηρεσίες και προσωπικό, ώστε εν συνεχεία να μπορέσουν, μέσω της ανάλυσης των δεδομένων που θα συλλέξουν, να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής. 
Δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, πληροφορούν ότι αποφασίσθηκε να προχωρήσετε στην προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του υπουργείου, στην αποτύπωση -μέσω αναλύσεων- της πλήρους εικόνας του Δημοσίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ανάθεση του έργου «ο σκοπός της ανάλυσης θα είναι η χαρτογράφηση του Δημοσίου τομέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ), η οποία θα περιλαμβάνει μία σειρά από στατιστικά στοιχεία, τόσο σε επίπεδο συνολικού δημοσίου τομέα όσο και επιμέρους υπουργείων, φορέων κ.λπ.», προκειμένου να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που απορρέουν από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, ενόψει του νέου ελέγχου από την τρόικα τον προσεχή Σεπτέμβρη και με δεδομένη τη δυσαρέσκεια των ελεγκτών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ιουνίου για τους ρυθμούς υλοποίησης των δεσμεύσεων στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα.Από το υπουργείο διευκρινίζεται πως ο ανάδοχος του έργου σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαταστήσει, αλλά θα συμπληρώσει το δυναμικό του Υπουργείου, και θα προσφέρει υπηρεσίες με βάση της οδηγίες και κατευθύνσεις που θα του δοθούν από αυτό, γι αυτό  κρίνεται απαραίτητη η άμεση μεταφορά εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, η διάθεση επιπρόσθετου ειδικευμένου προσωπικού και η παροχή νέων εξειδικευμένων εργαλείων καθώς και η προσαρμογή των υφιστάμενων διαθέσιμων εργαλείων στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας.

Και οι δύο βουλευτές ερωτούν:
1) Τι απαντά το υπουργείο στα εύλογα ερωτήματα αμφισβήτησης των ιδιωτών-αξιολογητών που θα εγείρουν τα έμπειρα στελέχη του δημοσίου ( όπως π.χ. το επιστημονικό προσωπικό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ΗΔΥΚΑ, Κοινωνία της Πληροφορίας, Παρατηρητήριο για την Κοινων. της Πληροφορίας, τα διάφορα Ινστιτούτα αρμοδιότητάς του,  κ.ά ), που θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο με  μηδενικό κόστος;
2. Ποιο το  προϋπολογισθέν κόστος του έργου; Ποιοι είναι οι επι μέρους όροι της προκήρυξης;
3. Εξάντλησε ο Υπουργός τις προσπάθειες για ανάθεση του έργου σε έμπειρο προσωπικό του δημοσίου πριν την απόφαση του για ανάθεσή του  σε ιδιώτες;
4. Γιατί προτιμήθηκε ο πρόχειρος και όχι ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός σύμφωνα και με τις πρακτικές της Ε.Ε;

http://www.myota.gr/, 28/8/2013