2 Απρ 2013

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αντάμα χέρι χέρι ψηφίζουν Παναγόπουλο!

Συνέδριο αναπαραγωγής των συσχετισμών ήταν…

ΠΑΤΗΣΕ ΠΟΔΙ ΣΤΗ ΓΣΕΕ Ο ΝIKOΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 

Σε κατάσταση εθνικής, πολιτικής και κοινωνικής περιδίνησης, με διαλυμένη (για πρώτη φορά) την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατόπιν μνημονιακών εντολών και υπό την απειλή νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει το επόμενο δεκαήμερο για να συγκροτηθεί σε σώμα και να χαράξει το πρόγραμμα δράσης της.

Το πρόσφατο εργατικό συνέδριο, που διεξήχθη κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους (Η ανεργία κινείται το 2013 στο 29%, τα ασφαλιστικά ταμεία πνέουν τα λοίσθια, μισθοί, συντάξεις, επιδόματα μειώνονται συνεχώς, η φτώχεια μαστίζει το 39% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) απέτυχε να συγκλίνει σε συγκεκριμένους στόχους και δράσεις. Έτσι, φαίνεται πως δικαιώνονται όσοι είχαν χαμηλές προσδοκίες καθώς, παρά τα οξύτατα προβλήματα της εργατικής τάξης, προεξοφλείται πια μια πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και πάλι μακριά από όσους είναι ταγμένο να εξυπηρετεί και να υπερασπίζεται. Με άλλα λόγια: 

Παρά το γεγονός ότι τέθηκαν και συζητήθηκαν από τους εκπροσώπους όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων οι επιθέσεις κάθε μορφής εναντίον των εργαζομένων, του εργατικού δικαίου, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.λπ. και μάλιστα πέρασε ψήφισμα από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο οποίο υπογραμμίζεται ιδιαιτέρως η θέση πως «είναι ανοικτό και μόνιμο το μέτωπο με τις μνημονιακές πολιτικές», εντούτοις απορρίφθηκε σχέδιο ψηφίσματος από την Αυτόνομη Παρέμβαση που τασσόταν υπέρ της ακύρωσης των Μνημονίων «και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» (σ.σ.: παραπέμφθηκε από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για συζήτηση από τη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ, ενώ το ΠΑΜΕ απείχε της ψηφοφορίας).

Το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Στ. Ανέστης χαρακτήρισε το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ ως το πιο απεγκλωβισμένο από τους πολιτικούς φορείς (κόμματα) στους οποίους πρόσκεινται οι παρατάξεις, ενώ ο υπεύθυνος για την Αυτόνομη Παρέμβαση Γ. Γαβρίλης υποστηρίζει ότι υπήρξε ένα συνέδριο αναπαραγωγής συσχετισμών… Όπως είναι γνωστό, η ΠΑΣΚΕ έχασε 6 έδρες από τις 22 που κατείχε στην προηγούμενη διοίκηση, η ΔΑΚΕ διατήρησε τις δυνάμεις της στις 11 έδρες, το ΠΑΜΕ κέρδισε μία έδρα (από 9, κατέχει τώρα 10 έδρες), οι συνδικαλιστές που αποχώρησαν από την ΠΑΣΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο, κέρδισαν με την «πρώτη» 3 έδρες, ενώ μεγάλη κερδισμένη βγήκε η Αυτόνομη Παρέμβαση που πήρε 5 έδρες (από 3).

Και ενώ τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα επιδεινώνονται ραγδαία, το βάρος της δραστηριότητας της νέας συνδικαλιστικής ηγεσίας επικεντρώνεται σε ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις γύρω από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες:

= Η ΠΑΣΚΕ θα προτείνει την επανεκλογή του Γ. Παναγόπουλου στη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ενώ μέλη της παράταξης διαφωνούν με την επιλογή, θεωρώντας τον απερχόμενο πρόεδρο ως «μέρος του προβλήματος» που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα.

= Η ΔΑΚΕ, παρά την κατηγορηματική θέση που ο πρόεδρός της Ν. Κιουτσούκης είχε διατυπώσει στο «Παρόν», ότι η παράταξη δεν πρόκειται να στηρίξει τυχόν υποψηφιότητα του κ. Παναγόπουλου, κάνει τώρα «τούμπα» 180 μοιρών. Θα προσέλθουν οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ στην επίμαχη συνεδρίαση με τη θέση ότι ως παράταξη δεν μπορεί να παρέμβει στην επιλογή που κάνει η ΠΑΣΚΕ, που δικαιωματικά, ως πρώτη δύναμη, επιλέγει το στέλεχος που θα καταλάβει τη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ. Η μεταβολή στη στάση του κ. Κιουτσούκη, που σημειώνεται ότι δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ, αποδίδεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις που είχε με τον γραμματέα Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Φιλ. Ταυρή, ο οποίος είχε παίξει και καθοριστικό ρόλο στην άρση της διαγραφής του κ. Κιουτσούκη από το κυβερνών κόμμα. 

Δυναμική ήταν η εμφάνιση της νέας παράταξης ΕΜΕΙΣ, που εκπροσωπείται από καταξιωμένα πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ – εκτός από τον κ. Φωτόπουλο, μετέχουν η πρόεδρος του ΕΚΑ κ. Στάβυ Σαλουφάκου και ο Ν. Ορφανός από τον τραπεζικό χώρο. Στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ διαπιστώθηκαν συγκλίσεις μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ (τα κόμματά τους συγκυβερνούν άλλωστε), αλλά σκληρό αντιμνημονιακό άξονα προδιαγράφεται να αποτελέσουν οι εκπρόσωποι της Αυτόνομης Παρέμβασης με αυτούς της ΕΜΕΙΣ.

Ως προς το ΠΑΜΕ, ο επικεφαλής Γ. Πέρρος έδωσε τον «τόνο» του Μετώπου στο συνέδριο και βεβαίως εμφανίστηκε επίσης αντιμνημονιακός. Εντυπωσίασε όμως το γεγονός πως στην κύρια ομιλία του απέφυγε κάθε αναφορά-κριτική στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, με τις οποίες, λόγω των θέσεων που υποστήριξε, ήταν σαφώς ιδεολογικά αντίθετος. Επέλεξε όμως να επιτεθεί με δριμύτητα τόσο στην Αυτόνομη Παρέμβαση όσο και στη νέα παράταξη ΕΜΕΙΣ.

Μέχρι στιγμής, ως προς τη σύνθεση της νέας ηγεσίας στη ΓΣΕΕ, το σίγουρο είναι η συγκρότηση προεδρείου από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, καθώς τόσο το ΠΑΜΕ όσο και η Αυτόνομη Παρέμβαση προσανατολίζονται να εκπροσωπηθούν μόνο στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Η νέα διοίκηση που προήλθε από το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ αποτελείται από τα παρακάτω συνδικαλιστική στελέχη:

ΠΑΣΚΕ: Παναγόπουλος Ιωάννης, Ανέστης Ευστάθιος (Στάθης), Γεωργακόπουλος Γεώργιος, Δανούσης Αθανάσιος, Δημητριάδου Σταυρούλα (Λίλα), Ηλιόπουλος Νικόλαος, Θωμάς Φίλιππος, Καραγεωργόπουλος Δημήτριος, Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος, Λεβέντης Αθανάσιος, Μουτάφης Ευάγγελος, Προύτζος Παναγιώτης, Σιακαράς Φώτιος, Στοιμενίδης Ανδρέας, Ταχματζίδης Δημήτριος, Τσαραμπουλίδης Παναγιώτης.

ΔΑΚΕ: Κιουτσούκης Νικόλαος, Θεοχάρης Ευθύμιος, Καρράς Αντώνιος, Καψοκόλης Δημήτριος, Κολεβέντης Φώτιος, Κ.Ο. Μίνης Αλέξανδρος, Κωστόπουλος Νικόλαος, Λάμπρου Βασίλειος, Μπαζίγος Δημήτριος, Πάλλης Ευάγγελος, Τσώνης Σωτήριος.

ΔΑΣ: Αρτεμίου Βασίλειος, Ευαγγελάκης Αθανάσιος, Ζαριανόπουλος Σωτήριος, Κατσώτης Χρήστος, Μπάλου Αλεξάνδρα, Πελάης Σταμάτης, Πέρρος Γεώργιος, Πουλικογιάννης Σωτήριος, Ταβουλάρη Παναγιώτα (Γιώτα), Τασιούλας Ιωάννης.

Αυτόνομη Παρέμβαση: Βασιλόπουλος Αθανάσιος (Θάνος), Δούκας Ιωάννης, Λάζαρης Κωνσταντίνος, Παπακωνσταντίνου Γεώργιος, Πεπές Ζώης.

ΕΜΕΙΣ: Ορφανός Νικόλαος, Σαλουφάκου Σταυρούλα (Στάβυ), Φωτόπουλος Νικόλαος. 

της Αστέρως Χριστοδουλίδου, εφημερίδα "Το Παρόν", 31/3/2013