13 Απρ 2013

Καταγγελίες για εισαγγελέα από τον εκκαθαριστή των δημοτικών επιχειρήσεων Ηλιούπολης


Δ.Σ. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 1 2011
Καταστάσεις οι οποίες χρήσουν άμεση δικαστικής , οικονομικής και διοικητικής έρευνας και απόδοση- εάν ευσταθούν_ εκτός των πολιτικών και ποινικών ευθυνών , κατήγγειλαν για τις υπό εκκαθάριση δημοτικές επιχειρήσεις ΚΕΔΗΛ, ΔΕΚΕΗΛ, καθώς και την «Ευώνυμος Α.Ε.», σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης , τόσο ο εκκαθαριστής που έχει οριστεί όσο και ο Δήμαρχος , Βασίλης Βαλασσόπουλος.
Κατόπιν αυτών , το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διενέργεια διαχειριστικών ελέγχων στις παραπάνω επιχειρήσεις.     Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανάληψη από το Δήμο, των υποχρεώσεων της ΚΕΔΗΛ προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κλπ, μετά την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου, την ανάληψη της δαπάνης  των παραπάνω διαχειριστικών ελέγχων από το Δήμο, αλλά και την ανάληψη των αμοιβών  του εκκαθαριστή, για όλες τις εκκαθαρίσεις των δημοτικών επιχειρήσεων από το Δήμο, κατά το μέρος που δεν μπορούν αυτές να ικανοποιηθούν από το προϊόν της εκκαθάρισης.
Τέλος, τη διενέργεια διαπραγματεύσεων μεταξύ του Δήμου και των προμηθευτών  - πιστωτών της ΔΕΚΕΗΛ, με στόχο τη μείωση των υποχρεώσεων της επιχείρησης και την ανάθεση του έργου της διαπραγμάτευσης στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.         Η συζήτηση, η οποία σημαδεύτηκε από αρκετές αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις, ξεκίνησε από την ενημέρωση του εκκαθαριστή των επιχειρήσεων , Γιώργου Καραμιχάλη. Τη λειτουργούσαν κανονικά ενώ ήταν υπό εκκαθάριση
Ξεκινώντας από τη ΔΕΚΕΗΛ, ο εκκαθαριστής επισήμανε το γεγονός ότι παρόλο που η εταιρεία είχε τεθεί σε εκκαθάριση, η προηγούμενη διοίκηση εξακολουθούσε να συνάπτει συμβάσεις με εργολάβους, και να διενεργεί πράξεις και ενέργειες που ανάγονται στις συνήθεις συναλλαγές της επιχείρησης, αντί να προβαίνει σε πράξεις εκκαθάρισης και μόνο, όπως ήταν υποχρεωμένη.
Επιπρόσθετα, συνέχισε ,από τη στιγμή που η ΔΕΚΕΗΛ τέθηκε σε εκκαθάριση, η διάθεση των ταμειακών της διαθεσίμων έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της εκκαθαρίσεως, δηλαδή να ικανοποιούνται αναλογικά όλοι οι πιστωτές της επιχείρησης.

Αναζήτηση ευθυνών
Σύμφωνα με τον εκκαθαριστή δεν συνέβαινε αυτό , «  από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί».
Γι αυτό τόνισε, « είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε ευθύνες από την παλαιά διοίκηση». Όπως είπε ,  σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις εκκαθαρίσεις, οι μόνες πράξεις που επιβάλλεται να διενεργηθούν είναι εκείνες που σχετίζονται με το χρόνο της εκκαθάρισης και καμία άλλη».

Θα στραφεί κατά του …Δήμου;
Σύμφωνα με τον εκκαθαριστή, οι υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σήμερα σε 715.162,61 ευρώ και σχεδόν στο σύνολό τους αφορούν οφειλές σε εργολάβους. Ζήτησε δε την άμεση έγκριση ανάληψης των οφειλών της ΔΕΚΕΗΛ από το Δήμο, καθώς και την αντίστοιχη ρύθμιση με τους προμηθευτές – εργολάβους. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, θα αναγκαζόταν να τιμολογήσει άμεσα τον Δήμο με τα ανωτέρω ποσά, και ακολούθως να στραφεί εναντίον του, για την έκδοση εντολών πληρωμής ή άσκηση άλλων μορφών ένδικων μέσων, προκειμένου να εισπραχθούν οι απαιτήσεις της, ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της.

Έρευνα ΣΔΟΕ και στις άλλες δυο
Όσον αφορά την ΚΕΔΗΛ, ο εκκαθαριστής ανέφερε ότι προέρχεται από τη μετατροπή της μέχρι τότε ΔΕΠΑΗΛ το 2009, ενώ το κομμάτι της που αφορούσε την εκμετάλλευση των πολιτιστικών χώρων και αναψυκτηρίων μεταφέρθηκε στην «Ευώνυμος Α.Ε.», η οποία όμως εμφάνισε τεράστιες οικονομικές ζημιές μέσα σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας.
Αποτέλεσμα ήταν, όπως πρόσθεσε, η νέα Δημοτική Αρχή να λάβει απόφαση για το κλείσιμο της «Ευώνυμος», και να ζητήσει από το ΣΔΟΕ και το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να προβούν σε όλους τους αναγκαίους ελέγχους, για την απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών. Ακολούθως λύθηκε και τέθηκε σε εκκαθάριση και η ΚΕΔΗΛ.  

Ποινικά αδικήματα
Οι υποχρεώσεις της ΚΕΔΗΛ ανέρχονταν στις 31/12/2010, όπως τόνισε ο εκκαθαριστής, στο ποσό του 1.160.237,60 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων είχαν παρακρατηθεί και δεν είχαν αποδοθεί μεγάλα ποσά παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, όπως Φ.Π.Α., Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, Φόρος Ελευθέρων Επαγγελματιών, Φόρος Εργολάβων κλπ, πράξεις που αποτελούν σοβαρή ένδειξη ελλιπούς διαχείρισης. Πρόσθεσε δε ότι  η παρακράτηση και η μη απόδοση παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα, που διώκεται αυτεπάγγελτα βάσει της φορολογικής μας νομοθεσίας, ενώ ενημέρωσε ότι στη Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαδικασίες λήψης μέτρων και υποβολής μηνυτήριας αναφοράς κατά των μελών της προηγούμενης Διοίκησης, που δεν απέδωσαν τους φόρους αυτούς.  

Βαλασσόπουλος : Που πήγαν τα λεφτά;
Αιχμηρός ήταν ο Δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος όσον αφορά τις διοικήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων προτού αυτές τεθούν σε εκκαθάριση. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις οφειλές που υπάρχουν από την εποχή τους προς την Εφορία, ύψους 500.000 ευρώ, τις οποίες όπως τόνισε καλείται να πληρώσει σήμερα ο λαός της Ηλιούπολης, αναρωτώμενος πού πήγαν αυτά τα λεφτά. «Δεν θα πάμε ποτέ σε ρύθμιση ούτε του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ούτε του ΦΠΑ εάν δεν ξεκαθαρίσουμε – γι’ αυτό ζητάμε μέσα στον επόμενο μήνα έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο, για να ξέρουμε – πού πήγαν αυτά τα χρήματα» τόνισε και επισήμανε ότι η διοίκηση κάνει ένα βήμα μπροστά προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία και τα συμφέροντα του Δήμου. «Πιστεύω ότι σ’ αυτή την πρόταση πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ομόφωνα, γιατί δεν υπάρχει κανείς σ’ αυτή την αίθουσα που να μην θέλει πλήρη διαλεύκανση όλων αυτών των θεμάτων, αυτών των απόνερων που έρχονται από παλιά, να τα καθαρίσει το Σώμα, να τελειώνουμε και να προχωρήσει στις επόμενες πράξεις που χρειάζεται. Γιατί εκεί θα κριθούν και άλλα πράγματα. Εάν έπρεπε ή όχι να κρατηθούν κάποιες επιχειρήσεις και άλλα θέματα» κατέληξε.       

Αναγνώστου 
Ο πρώην Δήμαρχος , Γιάννης Αναγνώστου , τη δημαρχιακή περίοδο του οποίου αφορούν τα παραπάνω , υποστήριξε ότι με  την πρόταση της Δημοτικής Αρχής η διαδικασία θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων προς την εφορία να αυξηθούν και άλλο.         «Οι δύο προτάσεις του εκκαθαριστή για παράλληλη ανάληψη της υποχρέωσης και βεβαίως διαχειριστικό έλεγχο, δεν αναιρεί η μία την άλλη. Αν ο διαχειριστικός έλεγχος καταλογίσει ευθύνες στους οποιουσδήποτε διαχειρίστηκαν κακώς την κατάσταση, η ανάληψη της υποχρέωσης από το Δήμο είναι εκ των ουκ άνευ βάσει νόμου» τόνισε και πρόσθεσε:
«Απλώς αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, παίρνοντας μια τέτοιου είδους απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου, είναι ότι διαιωνίζουμε την κατάσταση και αυξάνουμε το χρέος των επιχειρήσεων». 

« Σύνηθες φαινόμενο η μη παραλαβή έργων»
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κ. Αναγνώστου αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Μίλησε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων για τη μη παραλαβή των έργων που έγιναν από τη ΔΕΚΕΗΛ, υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου και αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο και σ’ άλλους Δήμους, αφού η διαδικασία δεν προχωράει για τυπικούς και διαδικαστικούς λόγους, με αποτέλεσμα να γίνεται αυτοδίκαιη παραλαβή μετά από 18 μήνες. «Το ότι δεν έχει παραληφθεί ένα έργο δεν σημαίνει ότι δεν έγινε» τόνισε. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της επιχείρησης ύψους 700.000 ευρώ, ο κ. Αναγνώστου εξήγησε ότι προέρχονται από κάποια έργα που δεν πληρώθηκαν από το Δήμο. «Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω γιατί μπαίνουμε στη λογική και έχουμε αμφιβολίες αν αυτά τα λεφτά τα οφείλει ο Δήμος στην επιχείρηση» σημείωσε  και επανάλαβε ότι «η επιχείρηση δεν έχει συναλλαγές με τρίτους να εισπράττει, έχει συναλλαγές μόνο με το Δήμο». 

«Σπέκουλα» για … «κάποιες  παρατυπίες» 
Για σπέκουλα έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας περνώντας στο θέμα της ΚΕΔΗΛ. «Έχουμε ξεκινήσει μια ιστορία κυνηγώντας φαντάσματα» υποστήριξε, λέγοντας ότι μέσα στη λαίλαπα των φορολογικών νόμων που υπάρχουν και μέσα σ’ όλη αυτή τη νομοθεσία που διέπει ανώνυμες και δημοτικές επιχειρήσεις ενδεχομένως να έχουν γίνουν και κάποιες παρατυπίες. Κάτι που όπως είπε, γίνεται και από τις σημερινές διοικήσεις. «Και δεν έχουν γίνει μόνο από την προηγούμενη διοίκηση. Έχουν γίνει και από τις προγενέστερες διοικήσεις» συνέχισε και υπογράμμισε ότι όταν παρέλαβε η προηγούμενη διοίκηση την επιχείρηση, υπήρχε ένα χρέος της τάξεως των 980.000 ευρώ, «το οποίο χωρίς τυμπανοκρουσίες το διευθετήσαμε».  

«Είναι πολιτική  δίωξη»
Ο κ. Αναγνώστου δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του εκκαθαριστή για διαχειριστικό έλεγχο, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.
«Αν όμως οι ευθύνες ανάγονται σε παρατυπίες οι οποίες δεν είχαν σκοπό να προσπορίσουν κέρδος αυτοί οι οποίοι έκαναν αυτές τις παρατυπίες, θεωρώ ότι είναι εκ των ουκ άνευ και μπαίνουμε σε μια διαδικασία πολιτικών διώξεων» τόνισε. Λιγότερα τα χρέη τους;
Σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, ανέφερε ότι το ύψος τους είναι 454.000 ευρώ, καθώς και 70.000 ευρώ προσαυξήσεις, οι οποίες με τις επιπλέον καθυστερήσεις μπορεί να φτάσουν και τις 150.000 ευρώ, ενώ αναρωτήθηκε αν οι υποχρεώσεις αυτές ανάγονται μέχρι 31/12/10, όταν παρέδωσε δηλαδή η προηγούμενη διοίκηση ή μέχρι σήμερα. Υποστήριξε επίσης ότι οι πραγματικές υποχρεώσεις της ΚΕΔΗΛ είναι πολύ λιγότερες, αφού οι 350.000 ευρώ περίπου είναι λογιστική εγγραφή και δεν έχουν καμία σχέση με απαίτηση προμηθευτών, οι 70.000 ευρώ αφορούν προσαυξήσεις που δεν θα υπήρχαν αν η όλη διαδικασία είναι προχωρήσει εγκαίρως, ενώ 150.000 ευρώ περίπου είναι οι απαιτήσεις της.         Κλείνοντας δήλωσε ότι δέχεται την εισήγηση του εκκαθαριστή να γίνει περαιτέρω έλεγχος των επιχειρήσεων για να αποδοθούν ευθύνες εάν υπάρχουν, στην ουσία όμως και όχι στον τύπο και πρότεινε να γίνει η εκχώρηση των οικονομικών απαιτήσεων που έχουν οι εταιρείες από το Δήμο άμεσα, για να μην διογκώνονται ακόμα περισσότερο τα χρέη τους.                      

Τσατσούλη: Ξέρουμε καλά πως «μοίραζε» η ΚΕΔΗΛ
Κριτική πάνω στη γενικότερη λογική των δημοτικών επιχειρήσεων άσκησε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αναστασία Τσατσούλη. Ανέφερε συγκεκριμένα όσον αφορά τη ΚΕΔΗΛ, ότι «μοίραζε από εδώ και από εκεί και ξέρουμε πολύ καλά πώς μοίραζε», χωρίς κανείς να βάλει ποτέ τη λογική της αυτεπιστασίας για την εκτέλεση αυτών των μικρών έργων. Όσον αφορά το διαχειριστικό έλεγχο, επισήμανε ότι είναι αναγκαίος. «Ας είναι και «αθώες περιστέρες». Να αποδειχθεί» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την άποψη ότι ο Δήμος θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επεκτείνεται αυτό το χρέος, το οποίο θα το επιβαρυνθούν οι δημότες. 

Πανταζόπουλος: Υπήρξαν παρανομίες;
Την αίσθηση ότι κάθε φορά που το συγκεκριμένο θέμα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό γίνεται και λιγότερο σοφό, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος, Δημήτρης Πανταζόπουλος. «Εγώ σήμερα πρέπει να σας δηλώσω ότι έχω αντικειμενική δυσκολία να πω ότι βγήκα πιο ενημερωμένος, πιο κερδισμένος. Πιο συγχυσμένος βγήκα απ’ αυτή τη συνεδρίαση» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ευθύνη απέναντι σε ολόκληρη την πόλη και επομένως θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά προκειμένου να ψηφίσει.  Αυτό που όπως τόνισε, τον ενδιέφερε σήμερα να ακούσει, ήταν πιο είναι το συνολικό «άνοιγμα» και σε ποιες περιόδους επιμερίζεται, αν υπάρχουν παρατυπίες ή παράνομες πράξεις και από ποιον και πότε έγιναν. Δήλωσε τέλος ότι συμφωνεί με το διαχειριστικό έλεγχο και την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας όμως ότι είναι σημαντικό να απαντηθούν τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί. 

Πατσαβός: Καθυστερεί η απόδοση τυχόν ευθυνών
Το γεγονός ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα υπογράμμισε και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης, Παναγιώτης Πατσαβός. «Καλεστήκαμε να συζητήσουμε ένα τεράστιο θέμα που απασχόλησε για πολλά χρόνια το Δήμο μας και θα περίμενε κανείς να είχαμε πάρει απλά και συγκεντρωτικά τις απαντήσεις του ποιοι, πώς, πότε και σε τι ποσά έβλαψαν, αν έβλαψαν το Δήμο» είπε και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς σήμερα θα φύγουμε από εδώ πάλι, μετά από τόσες ώρες συζήτησης, χωρίς να έχουν βγει στην επιφάνεια αυτές οι απαντήσεις». Παράλληλα υποστήριξε ότι με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε «έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση και πολιτικών και ποινικών ευθυνών», λέγοντας ότι αν είχαν κρατηθεί η ΚΕΔΗΛ και η «Ευώνυμος», και η περιουσία των δημοτών της Ηλιούπολης δεν θα είχε απαξιωθεί και θα ήταν δυνατόν και να πληρωθούν πιο γρήγορα οι υποχρεώσεις, αλλά και να αποδοθούν πιο γρήγορα οι ευθύνες. 

Πίκουλα: Κουβαλάει αμαρτίες
Το δια ταύτα είναι ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο», επισήμανε η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κοινωνίας Πολιτών, Αργυρώ Πίκουλα , δίδοντας ταυτόχρονα η ίδια την απάντηση: Αυτός που τελικά θα επιβαρυνθεί θα είναι ο δημότης. Αναφερόμενη στην κατασκευαστική εταιρεία, η κ. Πίκουλα τόνισε ότι κουβαλάει πολλές αμαρτίες.
Και υπογράμμισε ότι «όταν δεν φροντίζεις να αποδώσεις τις ευθύνες είναι απόλυτα λογικό να έρθουν στις δικές σου πλάτες», αναφερόμενη προφανώς στην  στάση που τήρησε η Δημοτική Αρχή Αναγνώστου .

« Δεν είχαν κακή πρόθεση»
Πρόσθεσε δε ότι από τη στιγμή που ο Δήμαρχος θέλει, όπως είπε, να αποδώσει «ταα του καίσαρος τω καίσαρι, είναι απόλυτα λογικό οι ευθύνες να καταλογιστούν στις εκάστοτε διοικήσεις, εκφράζοντας όμως την ελπίδα να επικρατήσει σύνεση.
«Δεν πιστεύω ότι κανένας γνώριζε το αποτέλεσμα, είτε Πρόεδρος λέγεται, είτε μέλος λέγεται. Πιστεύω ότι όλοι κινήθηκαν προς το καλό του δημότη και μόνο. Δεν είχαν σκοπό να βλάψουν το Δήμο και αυτό θα πρέπει να το συνεκτιμήσει η Δημοτική Αρχή σε οποιαδήποτε απόφαση προχωρήσει» ανέφερε. Όσον αφορά την ΚΕΔΗΛ, η κ. Πίκουλα επισήμανε ότι και σ’ αυτή την περίπτωση το θέμα είναι η απόδοση των ευθυνών.  Και υπενθύμισε τη θέση που είχε κρατήσει υπέρ της διατήρησης της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε έτσι να ανταπεξέλθει σταδιακά στις υποχρεώσεις της. Σημείωσε τέλος ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να προχωρήσουν εξαιρετικά γρήγορα. 

Κοκοτίνης : Άργησε ο έλεγχος 
Την άποψη ότι ο διαχειριστικός έλεγχος θα πρέπει πράγματι να γίνει ώστε να υπάρξει μια διαφάνεια «και να καταλάβει ο κόσμος πού πήγαν τα λεφτά», εξέφρασε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ηλίου – Πόλις» Χρήστος Κοκοτίνης. Παρόλο που όπως τόνισε, ο Δήμος θα είναι έτσι κι αλλιώς αναγκασμένος να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Υποστήριξε επίσης ότι η ζημιά σε κάποια επιχείρηση μπορεί να είναι και δικαιολογημένη. «Δεν σημαίνει δηλαδή η ζημιά ντε και καλά κακοδιαχείριση» είπε και δήλωσε υπέρ του διαχειριστικού ελέγχου, αν και όπως ανέφερε, θεωρεί ότι γίνεται αργά. «Σας ρίχνω την ευθύνη ότι τα διαχειρίζεστε πάρα πολύ αργά» τόνισε απευθυνόμενος στη διοίκηση του Δήμου.      

Σόφης: Θα βγουν όλοι « αθώες περιστερές»
Οι δημοτικές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν προκειμένου να ελέγχουν με το ρουσφέτι την τοπική κοινωνία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας ,Γιώργο Σόφη. «Είμαι βέβαιος ότι αν άκουγε η κοινωνία αυτά που λέμε σήμερα εδώ θα έλεγε ένα πράγμα: τα φάγανε και πάνε να τα κουκουλώσουν» υποστήριξε. Σχετικά με το διαχειριστικό έλεγχο, ο κ. Σόφης συμφώνησε να γίνει παρόλο που όπως τόνισε δεν είναι σίγουρος ότι θα οδηγήσει κάπου.
«Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι δεν θα βρεθεί κάποιος τρόπος πάλι, μέσα από την περιπλοκότητα αυτού του συστήματος, να βγάλει αθώες περιστερές τους πάντες. Ότι τελικά όχι μόνο δεν χρωστάει κανένας τίποτα αλλά τους χρωστάμε κιόλας» υπογράμμισε. 

Δήμαρχος: Τότε δεν θέλατε  
Απαντώντας στις παραπάνω τοποθετήσεις ο Δήμαρχος, Βασίλης Βαλασόπουλος, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμιά τάση ρεβανσισμού, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες εφόσον υπάρχουν, για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι όταν είχε ζητήσει έλεγχο από το 2002 μέχρι σήμερα, στελέχη της αντιπολίτευσης το αρνήθηκαν. Όσον αφορά τα όσα ακούστηκαν για καθυστέρηση των διαδικασιών από την πλευρά της σημερινής διοίκησης, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2011 αποσαφηνιζόταν το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, ενώ χρειάστηκε να αποφασίσει το δικαστήριο για τον ορισμό του εκκαθαριστή, κάτι που  πήρε αρκετούς μήνες. Τα ψάχνανε σε …αποθήκες
Αναφέρθηκε επίσης στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται γενικότερα στο ελληνικό κράτος, αλλά και στα προβλήματα που υπήρχαν προκειμένου να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από τη σημερινή διοίκηση, λόγω της έλλειψης αρχείων.
«Κάποια τα ψάχναμε στις αποθήκες ή σε άλλους χώρους» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο «ουσιαστικά έχουμε μια εικόνα για δύο επιχειρήσεις πάρα πολύ δύσκολες, όπου για να κάνεις πρώτα απ’ όλα την εκκαθάριση, πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά το θεσμικό τους πλαίσιο». Και συνέχισε: «Δεν καθυστερήσαμε λοιπόν και θα παρακαλέσω πάρα πολύ να μην λέμε ότι εμείς εδώ πάμε να τα κουκουλώσουμε. Δεν πάμε να κουκουλώσουμε τίποτα. Όλα θα είναι στο φως. Και θα παρακαλέσω πάρα πολύ αν κάποιοι εδώ θεωρούν ότι και εμείς κάνουμε παρανομίες ή παρατυπίες να τα φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τα πουν. Και τις παρανομίες και τις παρατυπίες μας και όχι να πετάνε ρουκέτες. Γιατί όλα εδώ πρέπει να συζητιούνται».  Ποιος θα τα πληρώσει τελικά;
Τόνισε τέλος ότι αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα πρέπει να αποφασιστεί, είναι αν θα πρέπει να αναλάβει ο λαός της Ηλιούπολης να πληρώσει αυτά τα οποία έπρεπε να είχαν αποδοθεί εδώ και χρόνια στους υπεύθυνος και από τη ΔΕΚΕΗΛ και από την ΚΕΔΗΛ.
«Αυτό είναι το ερώτημα μας. Τίποτα άλλο. Και απ’ ότι κατάλαβα από τις τοποθετήσεις όλων, συμφωνείτε ότι ο Ηλιουπολίτικος λαός αυτά δεν πρέπει να τα αναλάβει και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες γι’ αυτό» σημείωσε κλείνοντας.
Διαφωνίες στη …ψηφοφορία Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι έντονες διαφωνίες υπήρξαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες παρατάξεις, με εξαίρεση το «Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα» του κ. Πανταζόπουλου, δεν ενέκριναν την πρόταση του Δημάρχου στο σύνολο της, παρόλο που είχαν δηλώσει πως συμφωνούν με το κομμάτι του διαχειριστικού ελέγχου. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν έντονες αντιπαραθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί η απόφαση, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Αναγνώστου να επιμένει να ξεκαθαριστεί ότι το σκέλος της απόφασης που αφορά τον διαχειριστικό έλεγχο πέρασε ομόφωνα.


http://www.newsta.gr/, 12/4/2013