Βάσει του νόμου «Καλλικράτης», οι Δήμοι οφείλουν κάθε τρίμηνο να παρακολουθούν την πορεία του προϋπολογισμού τους συντάσσοντας φύλλα προϋπολογισμού (έσοδα – έξοδα) και ισολογισμού.
Αυτά η Διεύθυνση Οικονομικών τα εισάγει προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή η απόφαση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η αντιπολίτευση που εκπροσωπείται σχεδόν απ’ όλες τις παρατάξεις στην Οικονομική Επιτροπή, όπως βέβαια και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για λόγους αρχής, όπως λέει, σχεδόν στο σύνολό της καταψηφίζει συστηματικά και εκ προοιμίου ότι έχει σχέση με τεχνικό πρόγραμμα, προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό. Συνήθως δεν μπαίνει και σε επιμέρους παρατηρήσεις.
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάποιους απ’ αυτούς τους τριμηνιαίους ισολογισμούς, λόγω αδυναμίας του λογισμικού συστήματος του Δήμου, ή και λανθασμένου ίσως χειρισμού του, το σύνολο των διαθεσίμων του Δήμου αντί να τα διαχωρίζει σε μετρητά του ταμείου και καταθέσεις στις τράπεζες, τα παρουσίαζε συνολικά ως μετρητά του ταμείου. Αυτό εδώ και 3 μήνες διορθώθηκε.
Την αδυναμία αυτή του λογισμικού συστήματος, το άκρως αναληθές και συκοφαντικό πρωτοσέλιδο κεντρικό δημοσίευμα του τοπικού εντύπου «Κόσμος» την Δευτέρα 11-3-2013 (το οποίο αναπαράχθηκε και από ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο) την παρουσίασε με υπέρτιτλο ως «τρύπες» στα οικονομικά του Δήμου, ενώ στον υπότιτλο μπαίνει με ερώτημα γιατί τα χρήματα δεν κατατίθενται στις τράπεζες. Ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβαίνει αν και οι δύο επισημάνσεις από μόνες τους αλληλοαναιρούνται. Και τούτο διότι τα διαθέσιμα του Δήμου που καθημερινά σχεδόν μεταβάλλονται λόγω των συνεχών συναλλαγών, στο σύνολό τους σχεδόν είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες που συνεργάζονται με τον Δήμο και αυτό αποδεικνύεται από τα εξτρέ των τραπεζών. Στο χρηματοκιβώτιο του Δήμου υπάρχουν μόνο ελάχιστα χρήματα 20-30 χιλιάδες ευρώ που προέρχονται από τις μικροπληρωμές πολιτών και χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές ανάγκες του Δήμου. Το ταμείο του Δήμου δεν πληρώνει με μετρητά αλλά με επιταγές, ενώ η μισθοδοσία γίνεται μέσω τραπέζης. Τα διαθέσιμα λοιπόν βρίσκονται πάντα στις τράπεζες και αυτό, όπως προαναφέρθηκε, αποδεικνύεται πολύ εύκολα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να ελέγξει τα συγκεκριμένα στοιχεία. Και προφανώς η έρευνα της εισαγγελίας θα διαπιστώσει αμέσως την ανυπαρξία προβλήματος αλλά και τον συκοφαντικό χαρακτήρα του αστήρικτου δημοσιεύματος. Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι τα διαθέσιμα του Δήμου βρίσκονταν πάντοτε κανονικά και αποδεδειγμένα στις τράπεζες.
Το προαναφερθέν δημοσίευμα οδήγησε την Εισαγγελία Πρωτοδικών να διατάξει προκαταρκτική εξέταση. Αυτό το έκανε η Εισαγγελία, και ορθώς έπραξε, μετά από αναφορά πολίτη προς αυτήν «αυθορμήτως προσελθόντα» συνοδευομένη από το δημοσίευμα του εν λόγω εντύπου. Και τούτο διότι ο πολίτης αυτός γνώριζε πολύ καλά ότι πρακτικά ήταν αδύνατη η ανάγνωση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος από τους αρμόδιους επειδή το έντυπο που το φιλοξενούσε εκδίδεται σε ελάχιστα φύλλα καθημερινά, τοποθετείται στα stands που βρίσκονται σε θέσεις που παραχώρησε ο Δήμος και ενίοτε κάποιοι διανομείς την μοιράζουν δωρεάν σε ορισμένα σημεία της πόλης, όποτε κρίνει ο εκδότης του. Και ο νοών νοείτω.
Η διαρκής επίθεση εναντίον του Δήμου από το προαναφερθέν έντυπο που εκδίδει ο Κ. Τόλης κρατάει χρόνια. Ξεκίνησε λόγω του αριθμού των stands διανομής, αφού ο ιδιοκτήτης και μοναδικός σήμερα «δημοσιογράφος» του, απαιτούσε να του δοθούν περίπου 100 stands τοποθέτησης και διανομής, ενώ όλοι οι άλλοι εκδότες διανομής δωρεάν εντύπων είχαν περίπου 15 σε όλη την πόλη.
Βέβαια, όπως προέκυψε στην πορεία, δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος της συνεχιζόμενης καθημερινά επίθεσης κατά του Δήμου, ο οποίος προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος του και να προφυλάξει τις υπηρεσίες του και τους υπαλλήλους, υποβάλλει μήνυση και αγωγή εναντίον του εντύπου και του υπογράφοντος το συκοφαντικό δημοσίευμα.
http://www.airetos.gr/, 13/3/2013