23 Οκτ 2013

Οι επικουρικές συντάξεις στο απόσπασμα



* Μόλις το 0,52% των επικουρικών συντάξεων ξεπερνούν τα 500 ευρώ
* Δεν θα καλύπτονται τα ελλειμματικά ταμεία από το 2014
* Μειωμένες κατά 2,28 δισ. ευρώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού

του Νάσου Χατζητσάκου



Στο εκτελεστικό απόσπασμα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια οι επικουρικές συντάξεις μέσα στην επόμενη διετία. Οι μνημονιακοί νόμοι της τελευταίας τριετίας σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ύφεση και τη μείωση των σχετικών δαπανών για το 2014, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, έρχονται να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις περί επικείμενης κατάργησης τους. Ένα μέρος των επικουρικών, της τάξης των 150 ευρώ, αναμένεται να συγχωνευτεί εντός των κύριων συντάξεων, και το υπόλοιπο (για όσους μέχρι στιγμής λαμβάνουν περισσότερα) θα πάει υπέρ... «πίστεως και πιστωτών».
Η «άλωση» των επικουρικών ταμείων με στόχο τον αφανισμό των παροχών τους ξεκίνησε με τις περικοπές που έλαβαν χώρα από το 2011 και παγιώθηκε με το νόμο 4052 του 2012 με τον οποίο προωθήθηκε η ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Στο νέο επικουρικό ταμείο - «μαμούθ» πέρασαν, μεταξύ άλλων, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς του κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του. Επίσης, στο ΕΤΕΑ περιήλθαν το ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ), το ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ) και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), ως προς την επικουρική ασφάλιση.

«Μαχαίρι» στις συντάξεις

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΤΕΑ, το νέο επικουρικό ταμείο - «μαμούθ» διαμορφώνει τα ποσά των καταβαλλόμενων συντάξεων του με βάση, μεταξύ άλλων:
α) τα δημογραφικά δεδομένα, τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας,
β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής, που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων και
γ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό!
Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΤΕΑ καθίσταται, μάλιστα, σαφές ότι «εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους».

Η επόμενη μέρα

Τι σημαίνει αυτό; Σήμερα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, τουλάχιστον το 80% των επικουρικών ταμείων (είτε αυτών που είναι εντός του ΕΤΕΑ, είτε αυτών που παραμένουν εκτός) έχουν προ πολλού ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές». Την ίδια στιγμή, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 προβλέπεται μείωση των δημόσιων δαπανών για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη κατά 2,28 δισ. ευρώ σε σχέση με τα ποσά που διατέθηκαν φέτος.
Με βάση τα δεδομένα αυτά ενισχύονται οι εκτιμήσεις όσων θεωρούν ότι το αργότερο μέσα στο 2015, στη βάση αυτής της ασκούμενης πολιτικής, ο θεσμός των επικουρικών συντάξεων θα καταργηθεί.
Αντ’ αυτών, με δεδομένη την απαγόρευση –από το 2014 και μετά- της ενίσχυσης των ελλειμματικών επικουρικών ταμείων από τον κρατικό κορβανά, θεωρείται ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ένα ποσό της τάξης των 150 ευρώ το μήνα να «συγχωνευτεί» στις κύριες συντάξεις των δικαιούχων, ως αντιστάθμισμα απέναντι στον επερχόμενο, οριστικό αφανισμό των επικουρικών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται σε μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, χωρίς να διαχωρίζουν ως όφειλαν τις κύριες από τις επικουρικές.
Μετά από τις διαδοχικές περικοπές των αμέσως προηγούμενων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, από το σύνολο των 1.549.611 επικουρικών, ποσοστό 99,48% λαμβάνει κατά μέσο όρο κάθε μήνα από 106,9 μέχρι 193,8 ευρώ, μικτά, ανάλογα με την κατηγορία της σύνταξης (γήρατος, χηρείας ή αναπηρίας). Από 500 ευρώ το μήνα, μικτά, και πάνω δικαιούνται, πλέον, μόλις 8.564 δικαιούχοι, δηλαδή το… 0,52% του συνόλου!


Εφημερίδα "Η Εποχή", 20/10/2013