Η τρόικα αναχωρεί σήμερα για να επιστρέψει στα τέλη του μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε όλα» και «μόνο ορισμένα τεχνικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά» και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν αρχίσει να (ξανα) ψάχνουν τα… ονόματα των 25.000 υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Για την ακρίβεια αναζητούν τις θέσεις που πρόκειται να καταργηθούν, από τις οποίες θα προέλθουν οι βασικές «δεξαμενές» των 25.000 υπαλλήλων που πρόκειται να βγουν σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα. Μέχρι στιγμής στη Βασιλίσσης Σοφίας έχουν:
- Τις περίπου 2000 καταργούμενες θέσεις στα υπουργεία,
- Τις 3.300 από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών
- Άγνωστό αριθμό από την αξιολόγηση των φορέων της Γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ κλπ) που θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο.
- Άγνωστο αριθμό από τις συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις εντός του 2013.
Αριθμός ανά κατηγορία και ανά φορέα
Αν και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι δύο από τις δύο τελευταίες κατηγορίες θα προκύψουν περισσότερες από τις 20.000 θέσεις που απαιτούνται ώστε να συμπληρωθούν οι 25.000, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία.
Τι ζητούν; Ακριβή αριθμό υπό κατάργηση θέσεων ανά κατηγορία και ανά φορέα. Τέτοιος όμως αριθμός αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο υπουργείο. Μένει να αποδειχθεί αν θα έχει βρεθεί όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επανέλθουν (δριμύτεροι;) στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου.
Πίεση για τα πειθαρχικά
Αναφορικά με τους 7000 επίορκους, πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι δεν υπάρχει πίεση από την τρόικα, καθώς «γνωρίζουν και από τις χώρες τους τις διαδικασίες που υπάρχουν στη Δικαιοσύνη». Ωστόσο, η πίεση ασκείται για να λειτουργήσουν επιτέλους τα πειθαρχικά συμβούλια και όσοι πρέπει να βρεθούν άμεσα εκτός Δημοσίου.
http://www.aftodioikisi.gr/, 14/3/2013