5 Ιαν 2013

Guardian: Ο Βόλος επινόησε το δικό του εναλλακτικό τοπικό νόμισμα



Στο πρωτοπόρο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας με έδρα το Βόλο και στο εναλλακτικό – εικονικό νόμισμα Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ) που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές, αναφέρεται δημοσίευμα του Guardian, σημειώνοντας πως αντίστοιχες πρωτοβουλίες επινοήθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι πολίτες την οικονομική κρίση.
«Στο Βόλο, την πόλη-λιμάνι που σφύζει από ζωή στους πρόποδες του Πηλίου, στην καρδιά της πιο εύφορης πεδιάδας της Ελλάδας, οι ντόπιοι επινόησαν ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, υιοθετώντας τη δική τους εναλλακτική νομισματική μονάδα πίστωσης, την ΤΕΜ», τονίζει η βρετανική Guardian.
Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εναλλακτικής οικονομικής οργάνωσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, από τα προάστια της Αθήνας και την Κέρκυρα, μέχρι την Πάτρα και τη βόρεια Κατερίνη.
Στο Βόλο έχει δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας στο οποίο σύμφωνα με τους διοργανωτές, μετέχουν περίπου 1.300 χρήστες, και το οποίο βασίζεται σε ένα εικονικό νόμισμα, την επονομαζόμενη Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).
Ουσιαστικά η ΤΕΜ είναι μια μονάδα πίστωσης χωρίς υλική μορφή. Κάθε μέλος που εγγράφεται στο Δίκτυο λαμβάνει αυτομάτως 300 μονάδες πίστωσης (χωρίς την επιβάρυνση τόκου), με τις οποίες μπορεί να αγοράσει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα µέλη. Ο λογαριασμός και οι συναλλαγές του κάθε μέλους καταγράφονται σε μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ενώ όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο εξυπηρετούνται με κουπόνια (εντολές πληρωµής).
Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα αγαθό αξίας 100 ευρώ, πληρώνει το 70% της τιμής με ευρώ και το υπόλοιπο 30% με ΤΕΜ – κάτι σαν έκπτωση – καθώς ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να καλύψει το κόστος παραγωγής του αγαθού και το ΦΠΑ.
Στο σύστημα έχουν προσχωρήσει καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, εργοστάσια και επιχειρήσεις, παρέχοντας αγαθά και υπηρεσίες (από γάλα και τρόφιμα μέχρι μαθήματα γιόγκα και ιατρική περίθαλψη) έναντι μονάδων ΤΕΜ.
«Για πολλούς αποκτά έναν διττό ρόλο. Συμπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και δημιουργία ενός προστατευτικού δικτύου σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολα στιγμή της ζωής τους» σχολιάζει ο Γιάννης Γρηγορίου εκ των ιδρυτών του συγκεκριμένου δικτύου στον Βόλο.
«Η ΤΕΜ θα υποκαταστήσει πλήρως το ευρώ, αλλά παρέχει σημαντική βοήθεια στα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας. Μάλιστα, ενθαρρύνουμε τη χρήση του σε όλα τα επίπεδα των κοινωνικών δραστηριοτήτων της πόλης μας», αναφέρει στον Guardian ο δήμαρχος του Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης.

http://www.localit.gr/, 4/1/2013