Τουλάχιστον 1500 φορείς και οργανισμοί του δημοσίου θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν μέχρι την άνοιξη, σύμφωνα με όσα δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στη βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, με το οποίο – σε πρώτη φάση – καταργούνται οκτώ νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται 197. Ο κ. Μανιτάκης μάλιστα χαρακτήρισε το υφιστάμενο νομοσχέδιο “πρόπλασμα” του μεταρρυθμιστικού στόχου της κυβέρνηση για δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημοσίου που έχει ως σκοπό “την παροχή αποτελεσματικότερων υπηρεσιών στον πολίτη και το δημοσιονομικό όφελος”. Με το ίδιο νομοσχέδιο συγκροτείται Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, με στόχο την ενίσχυση του συντονισμού, του προγραμματισμού και της παρακολούθησης του Κυβερνητικού έργου. Όπως σημείωσε ο υπουργός “η πενταετής θητεία του Γενικού Γραμματέα αποτελεί μία θεσμική τομή που παρακάμπτει τις κυβερνητικές μεταβολές και εξασφαλίζει τη συνέχεια του κράτους και της διοίκησης με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας”.
Από τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις των συγκεκριμένων φορέων θα επηρεαστούν συνολικά 4.514 υπάλληλοι. Οι εργαζόμενοι, και όσοι από αυτούς δεν μετακινούνται αλλά και όσοι αλλάζουν φορέα μετακινούμενοι, διατηρούν τη σχέση εργασίας στον φορέα όπου ανήκουν ή σε αυτόν στον οποίο μετακινούνται.
“Οι φορείς μέχρι κάποιο σημείο πολλαπλασιάζονταν σα μανιτάρια, αντικατοπτρίζοντας πολιτικές πιέσεις και τοπικιστικού χαρακτήρα αναγκαιότητες. Το αποτέλεσμα, ήταν ένα κράτος – λαβύρινθος”, επεσήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης, σημειώνοντας πως “σήμερα, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είναι 1504. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περί τους 300, ενώ η Σουηδία περί τους 400”. Ο κ. Βολουδάκης ανέφερε ακόμη πως “το δημόσιο σήμερα λειτουργεί σε 34.500 κτίρια ανά την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός και μόνο αρκεί για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος”. Υπογράμμισε δε ότι “με βάση ανάλυση της Eurostat του 2011, η Ελλάδα δαπανά το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ ποσοστό του ΑΕΠ στις δαπάνες που κατηγοριοποιούνται ως δαπάνες για την Οργάνωση και Λειτουργία του κράτους: 11,1% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 6,5%.”
Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται την Τετάρτη με την σχετική ψηφοφορία.
http://www.localit.gr/, 8/1/2013