9 Ιαν 2013

Ο εμπαιγμός των πολυτέκνων για τις δήθεν μετεγγραφές

Σ' αυτήν την εποχή της δεινής οικονομικής κρίσεως, οι πολύτεκνοι αδυνατούν να έχουν δύο και τρία σπίτια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος έχει χρέος, για λόγους στοιχειώδους δικαιοσύνης, να προβεί αμέσως στην αποκατάσταση των κραυγαλέων αδικιών που έγιναν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 στις ειδικές κατηγορίες (πολυτέκνων κ.λπ.), με διάταξη η οποία ν’ αποκαθιστά τις αδικίες που έγιναν σε βάρος των τέκνων πολυτέκνων, αφού τους απαγορεύετο να δηλώσουν ότι ανήκουν στην ειδική κατηγορία των τέκνων πολυτέκνων: 

α) λόγω της θεσπίσεως των ορίων εισοδήματος, 

β) της αυθαίρετης ερμηνείας ότι δήθεν έπρεπε όλα τα αδέλφια τους να είναι κάτω των 23 ετών και 

γ) με την εκτός νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως διάταξη ότι μόνον για τις σχολές της περιφερείας του τόπου κατοικίας των γονέων τους εδικαιούντο να δηλώσουν ότι ανήκουν στην ειδική κατηγορία.

Οι παράνομες αυτές τρεις απαγορεύσεις καταργήθηκαν και δεν ίσχυσαν για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.
Αποτέλεσμα αυτής της καταστάσεως ήταν ότι τα παιδιά, ενώ πέτυχαν το 2011 σε σχολές με την ειδική κατηγορία, να διαγραφούν και να έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Εφετεία. Αυτές οι περιπτώσεις των προσφυγών δεν υπερβαίνουν τις 120. 
Ο υπουργός, σε συνάντηση που είχε με μέλη του προεδρείου της ΑΣΠΕ, τους διαβεβαίωνε ότι ρυθμίζει το θέμα με την τροπολογία που θα καταθέσει και θα έβαζε εισοδηματικό όριο για κάθε μέλος της οικογενείας 7.125 ευρώ!
Αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν εμπαιγμός, γιατί δεν αποκαθιστά την αδικία και ουδεμία ρύθμιση υπάρχει για τις αδικίες αυτές. Εν τω μεταξύ, τα Διοικητικά Εφετεία, άλλα μεν έχουν εκδώσει αποφάσεις δικαιώνοντας τους επιτυχόντες και διαγραφέντες φοιτητές, που φοιτούν πλέον κανονικώς (Ιωαννίνων, Κομοτηνής) και άλλα όχι. Άλλα έχουν χορηγήσει αναστολές εκτελέσεως των αποφάσεων των σχολών, που δεν ενέγραψαν ή διέγραψαν τους επιτυχόντες (Πειραιώς, Πατρών, Λαρίσης, Ιωαννίνων) και άλλα όχι (Αθηνών). Ακόμη, άλλες σχολές ή τμήματα τούς ενέγραψαν και άλλες όχι! 
Αντί λοιπόν ο υπουργός Παιδείας να άρει τις αδικίες, φέρνει ρύθμιση με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, όχι για ν΄ αποκαταστήσει τις αδικίες, αλλά για να εμπαίξει τους πολυτέκνους, που η κυβέρνηση τους έχει στο στόχαστρο, αφού η ΝΔ άλλαξε στρατηγική, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. 
Στη ρύθμιση περιλαμβάνει όλους τους επιτυχόντες (και όχι μόνον τους πολυτέκνους ή τους τριτέκνους) εφέτος και όχι το προηγούμενο έτος (2011), οπότε υπήρχαν οι παραπάνω απαγορεύσεις και διεπράχθησαν εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας οι παρανομίες και αδικίες σε βάρος των πολυτέκνων. Από τη ρύθμιση είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξουν τέκνα πολυτέκνων (ή και τριτέκνων) που θα κάνουν μετεγγραφή, αφού εφέτος δεν ίσχυαν οι παράνομες απαγορεύσεις και ως εκ τούτου δήλωσαν σχολές με τις ειδικές κατηγορίες που ήσαν στο τόπο κατοικίας των γονέων τους. 
Ακόμη, με τη ρύθμιση αυτή τίθενται για τους πολυτέκνους και τα τέκνα τους εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αυτό είναι αντίθετο με τις διατάξεις του Συντάγματος, όπως το ίδιο το υπουργείο είχε επισημάνει στις 2-4-2012 (ο σημερινός ήταν τότε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας!), όταν καταργούσε τα όρια εισοδήματος, ομολογώντας «.. Εξάλλου, ειδικώς ως προς τους πολυτέκνους, έχει κριθεί νομολογιακώς ότι η αναγνωριζομένη ειδική φροντίδα προς τις πολύτεκνες οικογένειες δεν δύναται να εξαρτηθεί από κριτήρια εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας την υπέρ αυτών ειδική κρατική φροντίδα, δεν απέβλεψε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδυνάτων ή αναξιοπαθούντων προσώπων (ΣτΕ 10952001)...». Τα ίδια είχε προηγουμένως γνωματεύσει με την από 19.5.2011 έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Τώρα ο υπουργός πράττει τ' ακριβώς αντίθετα! Αυτή είναι η αξιοπιστία του!
Είναι απαράδεκτη αυτή η ρύθμιση που πλήττει τους πολυτέκνους και αυτό εντάσσεται στη νέα αντιοικογενειακή, αντιδημογραφική και αντιπολυτεκνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και των εταίρων της. 
Η μόνη ρύθμιση που έχει χρέος το υπουργείο να κάνει είναι η ψήφιση διατάξεως που θα διατάσσει την εγγραφή όσων έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, στις σχολές που πέτυχαν το 2011 και να επιτρέπει τη μετεγγραφή, ειδικώς μόνον για εφέτος, των παιδιών των πολυτέκνων που φοιτούν στα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους, στις αντίστοιχες σχολές του τόπου κατοικίας των γονέων τους ή φοιτά ο/η αδελφός/ή τους. 
Μόνον έτσι θ' αρθούν οι αδικίες και θα μπορέσουν οι πολύτεκνοι να σπουδάσουν τα τέκνα τους. 
Η από τον υπουργό Παιδείας προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί εμπαιγμό σε βάρος των πολυτέκνων. 

του ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ, Δικηγόρου, Προέδρου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος
Εφημερίδα "Το Παρόν", 6/1/2013