17 Οκτ 2012

Πρασινίζουν οι αυλές των σχολείων στο Δήμο Θεσσαλονίκης


Πρασινίζουν και αναμορφώνονται οι αυλές των δημοτικών σχολείων μέσω ειδικού περιβαλλοντικού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης που θαεφαρμοστεί στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πιο ευχάριστο και φιλικότερο περιβάλλον για τους μαθητές.
Συγκεκριμένα κατά την 26η τακτική συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε τρεις μελέτες που εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΑΤΑ - ΤΠ) συνολικού προϋπολογισμού 602.500 ευρώ και την προκήρυξη διαγωνισμού για την αναβάθμιση των αύλειων χώρων σε τρία σχολικά συγκροτήματα 2ης και της 4ης Δημοτικής Κοινότητας.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει να δημιουργήσει πιο πράσινα και φιλικά σχολεία, επιχειρώντας μια τομή στη μορφή του αύλειου χώρου τους με στόχο να βελτιώσει το περιβάλλον και να αναβαθμίσει την εκπαιδευτική διαδικασία, σημείωσε κατά την εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να κάνουμε τους μαθητές να αγαπήσουν το σχολείο τους και για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε σχολικές αυλές με πράσινο τουλάχιστον στο 30 % της έκτασης τους, όπως προβλέπεται άλλωστε και από τους κανονισμούς».
Αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τις τρεις παρακάτω μελέτες, καθώς επίσης τα τεύχη και τον τρόπο δημοπράτησής τους:
  • μελέτη με τίτλο «Διαμόρφωση σχολικής αυλής 101ου Δημοτικού Σχολείου» συνολικού προϋπολογισμού 191.000 ευρώ που απαιτείται για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση σχολικής αυλής 101ου Δημοτικού Σχολείου ΣΑΤΑ-ΤΠ». Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπονται εργασίες ανάπλασης στον αύλειο χώρο του συγκεκριμένου σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή της Τούμπας και περικλείεται από τις οδούς Βοσπόρου, Αμφιπόλεως, Αμμοχώστου και Αμφίσσης. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η διαμόρφωση αμφιθεάτρου για την οργάνωση μαθητικών εκδηλώσεων, η κατασκευή της οποίας αποτελούσε πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας.
Στο πλαίσιο αυτό η υπάρχουσα παιδική χαρά θα αναβαθμιστεί και με ειδικές παρεμβάσεις όπως η τοποθέτηση ειδικής πλατφόρμας στις εξωτερικές σκάλες του κτιρίου, το σχολείο θα γίνει προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρίες. Επιπλέον θα δημιουργηθεί μικρός εκπαιδευτικός κήπος και στον αύλειο χώρο θα διαμορφωθούν νησίδες πρασίνου και γήπεδο μπάσκετ.
  • μελέτη με τίτλο «Διαμόρφωση σχολικής αυλής 59ου και 60ου Δημοτικών Σχολείων και 47ου, 49ου και 57ου Νηπιαγωγείων» συνολικού προϋπολογισμού 223.500 ευρώ που απαιτείται για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση σχολικής αυλής 59ου και 60ουΔημοτικών και 47ου, 49ου και 57ου Νηπιαγωγείων ΣΑΤΑ-ΤΠ».
Στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρχαιοτήτων και Τριών Μαρτύρων (2η Δημοτική Κοινότητα) συστεγάζονται τα 59ο και 60ο Δημοτικά Σχολεία, καθώς και τα 47ο, 49ο και 57ο νηπιαγωγεία και σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται να διαμορφωθούν «μικρές γειτονιές» κάθε μια εκ των οποίων θα προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν διαφορετικές δραστηριότητες.
Προβλέπεται το πράσινο που υπάρχει να ενισχυθεί, ώστε να αλλάξει η εικόνα της μεγάλης τσιμεντένιας αυλής και η σχολική αυλή θα χωριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να παίζουν αυτόνομα τα παιδιά διαφορετικών ηλικιών που συνυπάρχουν στο σχολικό συγκρότημα.
Επίσης θα κατασκευασθεί αμφιθέατρο για μικρές υπαίθριες εκδηλώσεις με το δάπεδο που θα στρωθεί μπροστά του να διαμορφώνεται σαν σκακιέρα, ενώ για τη σηματοδότηση της εισόδου του σχολείου θα χρησιμοποιηθούν βοτσαλόπλακες και στο κεντρικό τμήμα της αυλής έγχρωμη άσφαλτος σε κυκλικές χαράξεις. Επιπλέον στο αριστερό σημείο της αυλής χωροθετείται γήπεδο μπάσκετ, δίπλα στο χώρο των αθλοπαιδιών οργανώνονται χώροι καθιστικών και κήποι εκπαίδευσης, ενώ σε άλλο σημείο δημιουργείται ο χώρος παιχνιδιού των νηπίων.
  • μελέτη με τίτλο «Διαμόρφωση σχολικής αυλής 37ου και 41ουΝηπιαγωγείων» συνολικού προϋπολογισμού 188.000 ευρώ που απαιτείται για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Ανάπλαση σχολικής αυλής 37ου και 41ου Νηπιαγωγείων ΣΑΤΑ-ΤΠ».
Στη σχετική μελέτη για τη διαμόρφωση της αυλής του σχολικού κτιρίου το οποίο στεγάζει τα 37ο και 41ο νηπιαγωγεία επί της οδού Κολωνιάρη, στη 2η Δημοτική Κοινότητα, προβλέπονται μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κήπου και η ενίσχυση του πρασίνου.
Προβλέπονται νέες δενδροστοιχίες σε διάφορα σημεία του αύλειο χώρου, ενώ και η είσοδος του σχολείου προβλέπεται να αναβαθμιστεί αισθητικά με την τοποθέτηση πρασίνου. Επιπλέον ο εκπαιδευτικός κήπος που προορίζεται για τους μαθητές, θα επιστρωθεί με πατημένο χώμα και η υπόλοιπη αυλή με χλοοτάπητα, ενώ θα δημιουργηθούν δύο χώροι παιχνιδιών οι οποίοι θα οριοθετούνται με ξύλινους κορμούς δένδρων.
http://www.aftodioikisi.gr/, 17/10/2012