15 Οκτ 2012

Κιλκίς: Στο 1 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στους παιδικούς σταθμούς του πρώην δήμου


Το ένα εκατομμύριο ευρώ ξεπερνά τελικά το έλλειμμα στους παιδικούς σταθμούς του πρώην Δήμου Κιλκίς κατά τα έτη 2006-2010, σύμφωνα με το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή που διενήργησε τον διαχειριστικό έλεγχο, έπειτα από παραγγελία της νέας Δημοτικής αρχής. Σχετική ενημέρωση έγινε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς από την Πρόεδρο του νέου Νομικού Προσώπου του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικών -Βρεφονηπιακών ΣταθμώνΚατερίνα Γιαννακούλα-Ζιούτα.
Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα, που αφορά στην κρατική επιχορήγηση των παιδικών σταθμών, καταλογίζονται στην πρώην διευθύντρια του Νομικού Προσώπου το ποσό των 982.536,40 ευρώ και στον πρώην αιρετό Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου αλλά και στην πρώην διευθύντρια 64.350 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα έχει παραδοθεί στον Εισαγγελέα και από το νέο Νομικό Πρόσωπο έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες για την είσπραξη των ποσών που έχουν καταλογιστεί.
Πέραν όμως του σοβαρού αυτού ελλείμματος, έχουν διαπιστωθεί και σωρεία διοικητικών παρατυπιών που σχετίζονται με τη οικονομική διαχείριση του νομικού προσώπου κατά την επίμαχη περίοδο: 
Δεν υπήρχαν επίσημοι απολογισμοί με υπογραφές και σφραγίδες. Δεν κρατούνταν  επίσημα βιβλία ταμείου. Δεν υπήρχαν παραστατικά απόδοσης κρατήσεων σε δημόσιο και ΙΚΑ. Δεν υπήρχε βιβλίο πρακτικών Δ.Σ.  Δεν υπήρχαν γραμμάτεια είσπραξης εσόδων του Ν.Π. (τροφεία). Τέλος, την οικονομική διαχείριση από 1/1 του 2006 δεν την ασκούσε ο δημοτικός ταμίας όπως προβλέπεται από το νόμο, αλλά παράτυπα η διευθύντρια και ο εκάστοτε πρόεδρος.
Σε ό,τι αφορά το άλλο μείζον θέμα, των τροφείων που πλήρωναν οι γονείς στους παιδικούς σταθμούς, τα οποία έπρεπε να εισπράττονται από την ταμειακή υπηρεσία, κάτι όμως που δεν συνέβαινε, καθώς τα χρήματα κατέληγαν στο γραφείο του νομικού προσώπου το οποίο και τα διαχειριζόταν, η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη και γίνεται παράλληλα έλεγχος τα συμπεράσματα του οποίου αναμένονται.
Η κ. Ζιούτα τέλος ανέφερε ότι παρέλαβε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και διοικητική κατάσταση και στην ουσία ένα ανοργάνωτο γραφείο παιδικών σταθμών. Παρόλα αυτά, προσέθεσε, με συντονισμένες ενέργειες της νέας διοίκησης η λειτουργία του νέου Νομικού Προσώπου έχει βελτιωθεί κατά πολύ.
http://www.aftodioikisi.gr/, 12/10/2012