15 Οκτ 2012

Διώκεται η ελεύθερη έκφραση - Πειθαρχικό Συμβούλιο σε βάρος 12 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης


Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού Πανεπιστημίου Κρήτης προχώρησε σε κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου, όπως και πάρα πολλοί άλλοι Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας κατάληψη μιας εβδομάδας κατά την διάρκεια της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Η κινητοποίηση αυτή οδήγησε στην ακύρωση της εξέτασης τεσσάρων μαθημάτων. Έτσι ο Σύλλογος Φοιτητών ζήτησε από τους καθηγητές του Τμήματος να αναπληρώσουν την εξέταση των μαθημάτων αυτών και παρότι αυτό συνέβη στην τεράστια πλειοψηφία των Σχολών σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Ηράκλειο, στο Φυσικό δεν έγινε. 

Οι καθηγητές ήταν ανένδοτοι συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων, το να τιμωρούν δηλαδή τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στερώντας εξεταστικές και μαθήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο χρόνια πριν, οι δύο καλύτεροι απόφοιτοι του Φυσικού είχαν απορριφθεί από τα μεταπτυχιακά του Τμήματος για την πολιτική τους δράση χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. 
Για αυτούς του λόγους ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικής, με την στήριξη όλων των Συλλόγων Φοιτητών του Ηρακλείου πήρε απόφαση να πραγματοποιήσει διαμαρτυρία κατά την διάρκεια συνεδρίασης του τμήματος, απαιτώντας να δοθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Οι καθηγητές όχι μόνο αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα αλλά κάλεσαν και την Αστυνομία να παρέμβει και να απομακρύνει τους φοιτητές και δίνοντας ονόματα φοιτητών του Συλλόγου που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Η κινητοποίηση αυτή έλαβε τέλος αρκετές ώρες μετά αφού ακόμη και μετά την παρέμβαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, αρνούνταν να συζητήσουν το θέμα της εξεταστικής.


Αυτό που ακολούθησε τις επόμενες μέρες ήταν πρωτοφανές για τα ακαδημαϊκά δεδομένα με τους καθηγητές να σκίζουν λίστες εργαστηρίων, να μην παρευρίσκονται στις παραδόσεις των μαθημάτων, ακόμη και να ζητούν από εκλεγμένους εκπροσώπους του Συλλόγου να αποχωρήσουν από τα μαθήματα τους ως όρο για να παραδώσουν. Δυστυχώς,  αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς ένα χρόνο μετά κάλεσαν πειθαρχικό συμβούλιο σε βάρος 12 φοιτητών, με τους 10 από αυτούς να είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Συλλόγου, στις 22 Οκτωβρίου απειλώντας τους με αναστολές εξαμήνων.

Ακολουθεί το ψήφισμα αλληλεγγύης του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικής και σας καλούμε όλους να το στηρίξετε και να εκφράσετε την καταδίκη σας σε οποιαδήποτε πολιτική δίωξη, είτε στα Πανεπιστήμια είτε εκτός.

Ψήφισμα

- Αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
- Έλλειψη διδακτικού προσωπικού
- Μόνο 350 φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση.
- Μόνο 50 φοιτητές δικαιούνται να μείνουν στην εστία.
- Οι τιμές των καθημερινών μεταφορών είναι απαγορευτικές
και πολλοί φοιτητές διακόπτουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το μόνο μέλημα των καθηγητών του Φυσικού είναι να περάσουν από πειθαρχικό 12 φοιτητές, ανασύροντας την υπόθεση αυτή ένα χρόνο μετά τα γεγονότα, επειδή ουσιαστικά αγωνίζονται για να αλλάξουν την παραπάνω κατάσταση

Οι κατηγορίες είναι:
α) Παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου 
β) Συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό ήθος.

http://halandripedia.blogspot.gr/, 14/10/2012