19 Σεπ 2012

Επικίνδυνα τα μισά σχολεία της χώρας

Δίνουν σε ιδιώτες και το φιλέτο της σχολικής στέγης.

Σε σοβαρές καταγγελίες για την ασφάλεια περίπου των μισών σχολικών κτιρίων της χώρας προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΣΚ, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι μειώσεις της χρηματοδότησης αλλά και του προσωπικού του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών στις σχολικές αίθουσες και καταποντίζουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Όπως τονίζει στον Δρόμο ο πρόεδρος του Σωματείου Μανόλης Δανδουλάκης, πάνω από τα μισά σχολεία είναι χτισμένα πριν το 1985 και πρέπει λόγω παλαιότητας και καταπόνησης από σεισμούς, να αντικατασταθούν μέσα στα επόμενα χρόνια από νέα, σύγχρονα και ασφαλή κτίρια.
«Αντί να ενισχύσουν τον ΟΣΚ, μείωσαν κατά 75% τη χρηματοδότησή του, ενώ μέσα σε ένα μόνο χρόνο απέλυσαν περισσότερους από 200 εξειδικευμένους επιστήμονες που δούλευαν με συμβάσεις στον Οργανισμό, κάποιοι από αυτούς για σχεδόν 10 χρόνια». Όπως λέει ο κ. Δανδουλάκης, ακόμα 130 έμπειροι συνάδελφοί του έχουν εξαναγκαστεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση υπό τον φόβο των αντιασφαλιστικών νόμων και της εφεδρείας. «Ο Οργανισμός σήμερα είναι κυριολεκτικά αποδεκατισμένος με τη μείωση του προσωπικού να φτάνει στο 65% και εμφανείς συνέπειες σε αδυναμία ολοκλήρωσης των έργων τόσο σε μελετητικό όσο και σε κατασκευαστικό επίπεδο» λέει ο κ. Δανδουλάκης.

«Τα μισά σχολεία θέλουν επισκευές»

Τα στοιχεία για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων είναι αποκαλυπτικά για την αναγκαιότητα ύπαρξης και ενδυνάμωσης του ΟΣΚ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων από τις περίπου 14.000 σχολικές μονάδες πανελλαδικά (24.000 κτίρια), το 25% (6.000 κτίρια) είναι κατασκευασμένα πριν το 1959, όταν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός. Το 29,1% (7.000 κτίρια) έχουν ανεγερθεί από το 1960 ως το 1985, δηλαδή με τον παλιό κανονισμό, και το 45,8% (11.000 κτίρια) είναι κατασκευασμένα με τον νέο κανονισμό.
Συνεπώς, περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας είναι ηλικίας 30 έως 50 χρόνων, χρειάζονται άμεσα κατασκευαστικές βελτιώσεις και ενισχύσεις και αντικατάσταση σε βάθος 5ετίας, με την κατασκευή νέων, σύγχρονων και ασφαλών κτιρίων.

Σε ιδιώτες με το… αζημίωτο

Το συνολικό σχέδιο αποδυνάμωσης του ΟΣΚ προέβλεπε την παράδοση της σχολικής στέγης σε επιχειρηματικά συμφέροντα, κυρίως μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), που προωθήθηκαν και για την κατασκευή σχολείων. Ωστόσο, πολλά αναγκαία έργα σταμάτησαν όταν οι ιδιώτες είδαν ότι δεν διασφάλιζαν τα κέρδη τους και δεν συμμετείχαν ενεργά στις συμπράξεις αυτές. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με την αποδυνάμωση του ΟΣΚ δίνεται όλο το φιλέτο της σχολικής στέγης στον ιδιωτικό κατασκευαστικό κλάδο και ήδη προκαλείται μεγάλη ζημία στο κράτος από τις δεκάδες απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία με μεγάλο κόστος.
Φιάσκο επίσης αποδείχτηκε και το σχέδιο για κατασκευή σχολείων από τους καλλικρατικούς Δήμους μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Το κόστος αποδείχτηκε πολύ μεγαλύτερο (για κάθε τρία σχολεία που έκαναν οι δήμοι ο ΟΣΚ κάνει πέντε) ενώ η άθλια οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ οδήγησε πρόσφατα σε απένταξη 109 «δημοτικών» έργων από τις συμβάσεις λόγω αδυναμίας των δήμων να ανταποκριθούν.

Συγχώνευση με ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΤΙΣ

Η ιδέα της συγχώνευσης του ΟΣΚ με τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη ΘΕΤΙΣ, εταιρίες που κατασκευάζουν νοσοκομεία και δικαστήρια αντίστοιχα, δεν προχώρησε στο παρελθόν για πρακτικούς λόγους ενώ τώρα επανήλθε ως επιχείρημα οικονομίας προς την τρόικα.
«Τελικά προσπαθούν να στοιβάξουν τους εργαζόμενους και τον εξοπλισμό των τριών εταιριών σε κάποια κτίρια, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, και κυρίως χωρίς προσωπικό, αφού και από τις άλλες δύο εταιρίες έχουν γίνει μεγάλες περικοπές σε πόρους και προσωπικό, ώστε τελικά και οι τρεις τομείς κατασκευών (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια) να φυτοζωούν» λέει ο κ. Δανδουλάκης.

Το σωματείο των εργαζομένων του ΟΣΚ έθεσε τα ζητήματα της σχολικής στέγης και της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων Σίμο Σιμόπουλο, χωρίς όμως να πάρει πειστικές απαντήσεις και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο δυναμικότερων κινητοποιήσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε παρόμοια ετοιμότητα βρίσκονται και τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη ΘΕΤΙΣ.
 
του Μάριου Διονέλλη, εφημερίδα "δρόμος της Αριστεράς", 15/9/2012