Το localit.gr καταγράφει απόψεις δημάρχων για τις συνέπειες των νέων περικοπών στα οικονομικά των δήμων, καθώς και τις προτάσεις τους για τη σωτηρία του θεσμού πριν την οριστική κατάρρευση.
Οι δήμαρχοι θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, πολύ περισσότερο αν συνεχιστούν οι περικοπές με το νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δις ευρώ.
Η εκτίμηση αυτή των αιρετών είναι η καθολική και εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων μέτρων – που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σενάρια προβλέπονται νέες περικοπές ύψους 735 εκ. ευρώ – ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα όμως προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί το ίδιο αδιέξοδο θα φτάσουν και σε ακραίες μορφές αντίδρασης, ακόμη και σε παραιτήσεις.
Πιο ανησυχητικό ωστόσο γεγονός από την οικονομική κατάρρευση των δήμων, σύμφωνα με τους αιρετούς, είναι η συνεπαγόμενη σημαντική αποδυνάμωση της θέσης και του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνολικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.
Το πάγιο – και πάντα επίκαιρο – αίτημα για περισσότερη Αυτοδιοίκηση με Αποκέντρωση, που παραπέμπει στην διεύρυνση του δημοκρατικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού της ρόλου, φαίνεται, για αυτούς που παίρνουν σήμερα τις αποφάσεις, να αποτελεί παρελθόν, υπονομεύοντας και ακυρώνοντας έτσι τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο του θεσμού.
Όμως για το τι συμβαίνει σήμερα, ή για το τι θα ακολουθήσει περιγράφονται με ακρίβεια στο Μνημόνιο (Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης – Παράρτημα V1, σημείο 7, σελ. 414), όπου οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας μετονομάζονται σε τοπική δημόσια διοίκηση και κάθε πράξη, πρωτοβουλία και δράση τους τελούν υπό την αυστηρή εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και κατά προέκταση της τρόικας.
Κοινή συνισταμένη των απόψεων που φιλοξενεί το localit.gr, είναι πως η ευθύνη όλων και ιδιαίτερα των ανθρώπων που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι ιστορική και ότι χρειάζεται αντίδραση με σχέδιο, αποφασιστικότητα, ενωτικό πνεύμα και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τόσο για την υπεράσπιση του ίδιου του θεσμού, όσο και του κοινωνικού και αναπτυξιακού του ρόλου.
Πάνος Σκοτινιώτης, δήμαρχος Βόλου: Αντί να κάνουμε βήματα μπρος, κάνουμε βήματα πίσω
Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολιτευτική, τουλάχιστον, ιστορία της, τονίζει ο Πάνος Σκοτινιώτης δήμαρχος Βόλου.
Θεωρεί ότι «ο ορατός πλέον κίνδυνος κατάρρευσης της λειτουργίας των Δήμων δεν συνιστά οικονομικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα, με έντονα μάλιστα κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Η ουσία του πολιτικού προβλήματος είναι ότι η οικονομική κατάρρευση των Δήμων οδηγεί σε σημαντική αποδυνάμωση της θέσης και του ρόλου τους στο συνολικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Στο πιεστικό, δηλαδή, αίτημα για περισσότερη αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση, που αποτελεί αίτημα δημοκρατικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό, αντί να κάνουμε βήματα μπρος, κάνουμε βήματα πίσω».
Τονίζει ότι αν δεν υπάρξει αντίδραση με σχέδιο, αποφασιστικότητα «δεν μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τους Δήμους, πολύ σύντομα, τους επόμενους μόλις μήνες, θα βρεθούμε μπροστά σε οδυνηρά διλήμματα».
Γιάννης Δεκαβάλλας, δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης: Οι περικοπές εκτινάσσουν κατά 60% την τιμή του νερού στα νησιά
Οι μεγάλες περικοπές οδηγούν σε εξασθένηση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες καθώς και σε επιβάρυνση των πολιτών με πρόσθετα οικονομικά βάρη, τονίζει ο δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας.
Αναφερόμενος στις συνέπειες των περικοπών για το δήμο του, ο οποίος όπως διευκρινίζει δεν παρουσιάζει ούτε ελλείμματα, ούτε δανεικές υποχρεώσεις, τονίζει ότι η περαιτέρω περικοπή των ΚΑΠ, σημαίνει και περικοπή της χρηματοδότησης για τα εργοστάσια αφαλάτωσης που λειτουργούν στα νησιά και ως εκ τούτου θα οδηγήσει αυτόματα στην αύξηση της τιμής του νερού κατά 60%.
«Είναι δυνατόν, αναρωτιέται, στη σημερινή οικονομική συγκυρία να κληθεί ο άνεργος, ο εργάτης, ο συνταξιούχος, ο μισθωτός ή ο επιχειρηματίας να πληρώνει σχεδόν 3 ευρώ το κυβικό το νερό; είναι ένα θέμα που πρέπει να βρει λύση».
Νίκος Χαρδαλιάς, δήμαρχος Βύρωνα: Θα μας βρουν απέναντί τους
Η κεντρική διοίκηση οδηγεί τους Δήμους σε χρεοκοπία και γκρεμίζει ό,τι -ελάχιστο- έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος δηλώνει ο δήμαρχος Βύρωνα, ο οποίος επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται προσθέτοντας νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες των πολιτών. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι στο κάδρο της δίκαιης οργής των πολιτών, έχουν μπει οι πολιτικοί και το σύστημα που τους στηρίζει.
Φίλιππας Φίλιος, δήμαρχος Ιωαννιτών: Θέμα χρόνου η κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης
Θέμα λίγου χρόνου θα είναι η κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, τονίζει ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Φίλιππας Φίλιος.
Παράλληλα τονίζει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και η Κυβέρνησης «οφείλει να κατανοήσει πως η κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει τρομακτικές συνέπειες και θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ίδιου του κράτους».
Παράλληλα προτείνει να περάσει στην Ενιαία Αρχή η μισθοδοσία του προσωπικού, καθώς και απευθείας διαπραγμάτευση της Αυτοδιοίκησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού: Τα νέα μέτρα η οριστική ταφόπλακα για τους δήμους
Οριστική ταφόπλακα για τους δήμους της χώρας θα αποτελέσουν οι νέες περικοπές στους δήμους της χώρας, τονίζει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.
Αναφερόμενος στις συνέπειες των οδυνηρών μέτρων και περικοπών προς την Αυτοδιοίκηση υπογραμμίζει ότι ήδη αδυνατούν να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, ενώ τα σχολεία ξεκινούν με τεράστια προβλήματα, αφού ακόμη δεν έχουν κατανεμηθεί οι επιχορηγήσεις για τις Σχολικές Επιτροπές.
Ο κ. Φιλίππου υπογραμμίζει ότι «ο μόνος δρόμος για να ανατρέψουμε τη μνημονιακή πολιτική είναι να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, αλλά και όλες τις κοινωνικές τάξεις για να μην περάσουν τα νέα μέτρα».
Γιάννης Δημαράς, δήμαρχος Πατρέων: Το λουκέτο βρίσκεται επί θύραις
Με την τελευταία απόφαση για νέες περικοπές το λουκέτο βρίσκεται επί θύραις τονίζει ο δήμαρχος Πατρεών Γιάννης Δημαράς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι στη σημερινή κατάσταση δεν οδηγήθηκε η Αυτοδιοίκηση εξαιτίας δικών της λαθών, αλλά εξαιτίας της σκληρής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των δύο ετών, κατ΄ εντολή της τρόικας.
Ο κ. Δημαράς κάνει λόγο για πλήρη αδυναμία των δήμων να καλύψουν έστω και τους μισθούς του προσωπικού και ή να βάλουν καύσιμα στα απορριμματοφόρα, ώστε να βγουν να μαζέψουν τα σκουπίδια.
«Βρισκόμαστε εδώ και δύο χρόνια αντιμέτωποι με μια ληστρική επίθεση εις βάρος της Αυτοδιοίκησης ίδιας έντασης με την ληστρική επίθεση που δέχεται ο λαός μας. Η προ μηνός απόφαση για νέα περικοπή της ΚΑΠ κατά 29%, ήρθε να βάλει την ταφόπλακα στη λειτουργία των Δήμων, όπως τα μέτρα των 11,5 δις. που λαμβάνονται τώρα βάζουν την ταφόπλακα στην κοινωνία», καταλήγει ο κύριος Δημαράς.
http://www.localit.gr/, 6/9/2012