20 Σεπ 2012

"Αντάρτικο" στο Δημόσιο



Εκ των έσω υπονομεύεται κάθε προσπάθεια για μεταρρύθμιση του κράτους με πιο πρόσφατο παράδειγμα το «σαμποτάρισμα» της διαδικασίας κατάργησης των περίπου 130.000 κενών οργανικών θέσεων στο Δημόσιο.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και έναν χρόνο, όταν ανακοινώθηκε η «φούσκα» της εργασιακής εφεδρείας που οδήγησε σε αποχώρηση μόλις 767 εργαζόμενους, έχει στηθεί ένα ιδιότυπο αντάρτικο στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Δεκάδες διοικητές κρατικών φορέων δεν απέστειλαν τα στοιχεία με το πλεονάζον προσωπικό που τους είχε ζητηθεί ή εν πάση περιπτώσει οι λίστες που ετοίμασαν, έβριθαν ελλείψεων και εξόφθαλμων λαθών.
Τελευταία το παιχνίδι της ανυπακοής προς τις εντολές του αρμόδιου υπουργείου παίζεται γύρω από τις υπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες με βάση το ν. 4024/2011 έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί από τα οργανογράμματα των δημοσίων υπηρεσιών από το τέλος του προηγούμενου έτους.
Υπηρεσιακοί παράγοντες σε αγαστή συνεργασία με συνδικαλιστές που συνεχίζουν να λυμαίνονται τα ενδότερα του κρατικού μηχανισμού, αρνούνται πεισματικά να προβούν στην έκδοση διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης κατάργησης των κενών θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις και τα τελεσίγραφα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Στεφάνου, αρκετοί είναι εκείνοι οι δημόσιοι φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί.
Κατά τα άλλα σε πολιτικό μπραντ ντε φερ μεταξύ των μελών της τριτοκομματικής κυβέρνησης έχει εξελιχθεί το θέμα της απόλυσης ή μη 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015.

Πολιτικά παιχνίδια

Πρώτα απ’ όλα απρόθυμος να συναινέσει σε μια τέτοια ενέργεια, παρά τις πιέσεις της Τρόικας και τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, εμφανίζεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης.
Ο τελευταίος φαίνεται να προκρίνει το ήπιο σενάριο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με αυτό, όπως το έχει παρουσιάσει ο «Α.Τ.», προβλέπεται εξαγορά τριών ή και περισσότερων ετών για όσους θέλουν λίγα χρόνια προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Πρόκειται για τα λεγόμενα πλασματικά έτη (στρατού, εκπαίδευσης κ.λπ.) που μπορούν να εξαγορασθούν ακόμη και με δόσεις αντί 3.000 έως 4.000 ευρώ.
Στο όλο εγχείρημα όμως αντιτίθενται οι διεθνείς πιστωτές μας, που θέλουν καθαρές απολύσεις και όχι αποχωρήσεις υπαλλήλων που συμπληρώνουν τη συντάξιμη προϋπηρεσία.
Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αρνούνται πεισματικά να εξετάσουν το σενάριο που αναφέρει ότι θα τεθούν σ’ ένα προσυνταξιοδοτικό καθεστώς που θα έχει διάρκεια τρία χρόνια, λαμβάνοντας το 60% του μισθού τους, όλοι όσοι υπάλληλοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Παράγοντες της Δημόσιας Διοίκησης θεωρούν πολύ πιθανό να απορριφθεί από τους δανειστές μας το σχέδιο μη απολύσεων που θα παρουσιάσει ο κ. Μανιτάκης, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής αλλά και στις διεθνείς υποχρεώσεις μας.
 
του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 19/9/2012