20 Σεπ 2012

ΠΑΙΔΙΚΟΙ: ΣΤΟΝ «ΚΑΙΑΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ



Στην Αρχαία Ελλάδα, οι Σπαρτιάτες έριχναν στον Καιάδα τα παιδιά που θεωρούσαν ότι είχαν κάποιο σωματικό ελάττωμα και κατά την άποψή τους δεν ήταν σε θέση να γίνουν καλοί πολεμιστές. Στη σύγχρονη, τη θέση των «ελαττωματικών» παιδιών των Σπαρτιατών καταλαμβάνουν, με απόφαση όχι των γονιών τους αλλά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και της ΚΕΔΕ τα παιδιά της περιφέρειας τα οποία, δεν μπορούν με τίποτα να βρουν μία θέση στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής τους. Κι αυτό την ώρα που, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η ΕΕΤΑΑ που ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη διαδικασία επιλογής, οι μητέρες τους έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από αυτές της Αττικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η aftodioikisi.gr, στην Αττική, ευκατάστατες μητέρες με κανονική οικογενειακή κατάσταση που δεν εργάζονται (δηλαδή, με 10,04, 11,11, 15,33 ή με 16,28 μόρια), στάθηκαν πιο... τυχερές και τα παιδιά τους έγιναν δεκτά σε παιδικούς, από ό,τι, για παράδειγμα, άγαμες ή ανάπηρες εργαζόμενες μητέρες με χαμηλά εισοδήματα που είχαν την ατυχία να κατοικούν εκτός λεκανοπεδίου.
Τέτοιες περιπτώσεις συναντάμε μεταξύ άλλων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (συγκέντρωσαν 59,50 ή 57,38 μόρια), στο Δήμο Βόλου (69,72 μόρια), στο Δήμο Κορδελιού (73,62 μόρια) και στο Δήμο Μυλοποτάμου (74,49). Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στο Δήμο Ρόδου, περίπου 1.500 μητέρες, στην πλειονότητά τους εργαζόμενες με 40, 50 ή και πλέον των 60 μόρια μένουν εκτός, με κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους ή... το παιδί τους, όταν δεν έχουν κάπου να το αφήσουν...



Εντός 2 στα 3 παιδιά στην Αττική, 1 στα 2 στη Θεσ/νίκη

Να σημειωθεί ότι από τις συνολικά 22.309 αιτήσεις που κατατέθηκαν στην Αττική από ενδιαφερόμενες μητέρες, ικανοποιήθηκαν οι 14.536 (ποσοστό 65%), ενώ στο σύνολο της Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν 20.332 αιτήσεις από ενδιαφερόμενες μητέρες και ικανοποιήθηκαν μόνο οι 10.117 (ποσοστό 50%). Χαρακτηριστικά ελάχιστα παραδείγματα ακολουθούν στον παρακάτω πίνακα για την περιφέρεια Αττικής για τα μόρια αιτήσεων που εγκρίθηκαν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς:



Μάλιστα, τόσο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) όσο και μεμονωμένοι δήμοι, όπως, για παράδειγμα, οι δήμοι Ιωαννιτών και Ηρακλείου Κρήτης, έχουν μιλήσει για αυτές τις αδικίες. Μάλιστα, η ΠΕΔΚΜ επισήμανε την παραβίαση των όρων της προκήρυξης και τον κίνδυνο να φάει η Ελλάδα «καμπάνα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ

Πολλές αδικίες και άνιση μεταχείριση σε βάρος των μητέρων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης έγιναν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ. Συγκεκριμένα, ερευνώντας τους πίνακες που ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ διαπιστώθηκε πως στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Ηλιαχτίδες, Ζιζάνια, Τρενάκια), μητέρες με πολλά μόρια, 59,50, με 57,38, με 56,96, με 56,11 μόρια, επιλέγονται ως επιλαχούσες.


Αλλά και στο σύνολο του Νομού Θεσσαλονίκης, οι αδικίες σε σχέση με άλλους νομούς, κυρίως της Αττικής, είναι πολλές, αφού εγκρίθηκε περιορισμένος αριθμός ωφελουμένων μητέρων, σε σχέση με τις χιλιάδες αιτήσεις, και ενώ πληρούσαν όλα τα κριτήρια, 8.443 γυναίκες έμειναν εκτός!

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Περίπου 1.400 μητέρες έμειναν εκτός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Εξαιρετικά άνιση μεταχείριση διαπιστώνεται καθώς αιτήσεις μητέρων για ένταξη σε δημοτικές δομές απορρίφθηκαν, την ίδια στιγμή που σε άλλες Περιφέρειες επιλέχθηκαν μητέρες με πολύ λιγότερα μόρια. Εκτός του προγράμματος έμεινα μητέρες στο 70,68 μόρια στο Νομό Δράμας (Δήμο Δράμας), με 63,76 μόρια στο Νομό Ξάνθης (Δήμο Ξάνθης) και με 47,23 μόρια στο Νομό Καβάλας (Δήμο Καβάλας).



ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Περίπου 1.300 μητέρες έμειναν εκτός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ. Ειδικότερα, εκτός του προγράμματος έμειναν μητέρες με 71,11 μόρια στο Νομό Κοζάνης (Δήμο Σερβίων - Βελβεντού), με 40,73 μόρια στο Νομό Γρεβενών (Δήμο Γρεβενών), με 43,92 μόρια στο Νομό Καστοριάς (Δήμο Καστοριάς) και με 44,31 μόρια στο Νομό Φλώρινας (Δήμο Πρεσπών).


ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΑ

Σε σειρά αδικιών κατέληξε η διαδικασία επιλογής των μητέρων για την ένταξη των παιδιών τους στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Βλέποντας τα αποτελέσματα διαπιστώνει κανείς πως για το Νομό Δωδεκανήσου έχουν εγκριθεί πολύ λίγες θέσεις σε σχέση με αυτές που ζήτησαν οι μητέρες. Αλλά ακόμη και για αυτές τις λίγες θέσεις μένουν από έξω μητέρες με 79,04 ή με 78,87 μόρια στο ΚΔΑΠ Αφάντου του Δήμου Ρόδου ή με 69,94 - 68,90 - 67,51 μόρια σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Ρόδου.


ΕΥΒΟΙΑ

Αρνητική πρωτιά σημείωσε ο Νομός Ευβοίας, αφού 435 παιδάκια έμειναν εκτός των παιδικών σταθμών. Συγκεκριμένα, στο δημοτικό παιδικό σταθμό Καρύστου, μητέρα με 54,17 μόρια δεν καταφέρνει να ενταχθεί, στο Δήμο Χαλκίδας, 53,54 μόρια και 53,45 δεν είναι αρκετά, ενώ στην Ερέτρια 52,88 μόρια είναι επίσης ανεπαρκή.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εξαιρετικά άνιση μεταχείριση διαπιστώνεται και σε παιδικούς και ΚΔΑΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς περίπου 1.100 μητέρες έμειναν εκτός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ. Ενδεικτικά, απορρίφθηκαν μητέρες με 69,72 μόρια στο Νομό Μαγνησίας (Δήμο Βόλου), με 65,64 μόρια στο Νομό Λάρισας (Δήμο Λαρισαίων), με 60,11 μόρια στο Νομό Τρικάλων (Δήμο Τρικκαίων) και με 52,79 μόρια στο Νομό Καρδίτσης (Δήμο Καρδίτσας).

ΚΙΛΚΙΣ

Οι πίνακες που ανακοινώθηκαν για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποδεικνύουν τη μεγάλη αδικία σε βάρος των μητέρων και του Νομού Κιλκίς «και την ευνοϊκή μεταχείριση μητέρων σε άλλους νομούς, κυρίως της Αττικής. Προφανώς τα κριτήρια κατανομής των θέσεων ανά Νομό είναι άστοχα και δεν έλαβαν υπόψη τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες όπως αυτές καταγράφηκαν με βάση τις αιτήσεις των μητέρων», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά δήμαρχος στην ιστοσελίδα.
Από τις 694 που υπέβαλαν οι μητέρες του Νομού Κιλκίς εγκρίθηκαν μόνο οι 285, ποσοστό 41%, ενώ αντίστοιχα ποσοστά στο Νομό Καβάλας είναι 89%, στο Νομό Ζακύνθου 86% και στο Νομό Μεσσηνίας 80%. Προφανώς τα κριτήρια κατανομής των θέσεων ανά Νομό είναι άστοχα και δεν έλαβαν υπόψη τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες όπως αυτές καταγράφηκαν με βάση τις αιτήσεις των μητέρων. Στο Κιλκίς, οι μητέρες ακόμη και με 48,15 και 48,11 μόρια είναι επιλαχούσες σε δημοτικό παιδικό σταθμό Κιλκίς, ενώ αντίστοιχα στην Αττική, όπως προαναφέρθη, μητέρες με 10,04 μόρια μπαίνουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί η κατανομή των θέσεων για δωρεάν παιδικούς σταθμούς στο Νομό Κυκλάδων, την έτερη περιφερειακή ενότητα του Νοτίου Αιγαίου. Δεν έγιναν δεκτά 342 παιδιά στο πρόγραμμα, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Ειδικά αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως δεκάδες μητέρες με 60-70 μόρια δεν επιλέγονται.



ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Μεγάλη αδικία προκαλεί η κατανομή των θέσεων για δωρεάν παιδικούς σταθμούς στο Νομό Φθιώτιδας, καθώς 432 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος, ενώ οι μητέρες τους έχουν 53,69 μόρια (για το δημοτικό παιδικό σταθμό Αταλάντης), 52,12 μόρια (για τον δημοτικό παιδικό σταθμό Μαρτίνου) και 51,07 μόρια (για το δημοτικό παιδικό σταθμό Δομοκού).