23 Σεπ 2012

Η δουλειά μπορεί να βγεί και με λιγότερους

Σύμφωνα με τα ακόλουθα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2ο τρίμηνο του 2012 τα υψηλότερα

Ποσοστά ανεργίας (1η δεκάδα) που εμφανίζονται στον πλανήτη ήταν:

Namibia 51.20%
Kenya 40.00%
FYROM 31.60%
Rwanda 30.00%
Serbia 25.50%
Angola 25.00%
South Africa 24.90%
Spain 24.63%
Greece 24.40%
Nigeria 23.90%

Εχουμε «καβατζώσει» την 9η θέση του πίνακα και βαδίζουμε ολοταχώς προς την κορυφή.
Ισως όμως, να ξεπεράσουμε πολύ γρήγορα ακόμα και τη Ναμίμπια. Και εξηγώ παρακάτω.
Τα στοιχεία που βλέπετε αφορούν το 2ο τρίμηνο του 2012.(τέλη Ιούνη).
Στην έκθεση της ICAP της κορυφαίας Ελληνικής εταιρείας, πάνω στα θέματα Επιχειρηματικών μελετών, ο πρόεδρος της εταιρείας κ.N.Κωνσταντέλλος επισημαίνει κάτι τρομακτικό.
«…αν δε, αναλογιστούμε ότι στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα η ανεργία είναι πρακτικά ΜΗΔΕΝΙΚΗ τότε η ανεργία στον Ιδιωτικό τομέα, ως ποσοστό αγγίζει το 30%…»


Αυτή η έκθεση της ICAP που πήρε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 1ο τρίμηνο του 2012, κατέγραφε την Ανεργία Μαρτίου στα 22,6%…!!!
Φανταστείτε τώρα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 τι γίνεται στον Ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας.
Κόλαση του Δάντη.
Η πραγματική ανεργία και μόνο στον Ιδιωτικό τομέα, μπορεί να φτάνει και να ξεπερνάει ίσως και το 40%….!!!
Και δεν είναι καθόλου υπερβολικός ο υπολογισμός.
Διότι. Φανταστείτε τα εβδομαδιαία 2ωρα και τα 3ωρα ενός εργαζόμενου, τις χιλιάδες επιχειρηματιών που έκλεισαν τα καταστήματά τους και δεν καταγράφονται στα κατάστιχα του ΟΑΕΔ, και φυσικά τους απλήρωτους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που εντός ολίγων μηνών θα βάλουν οριστικά λουκέτο.
Υπενθυμίζω ότι στην τρομακτική Υφεση του ‘29 τα στοιχεία για την ανεργία ήταν καλύτερα για την Αμερική και τη Γερμανία…


Ακόμα και η Αργεντινή, ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα από εμάς όταν «πτώχευσε»…



Υπενθυμίζω ότι η ανεργία το 2007 ήταν 8,3%,το 2008 ήταν 7,7%, το 2009 9,4%, και το 2010 11,3%.Ακόμα και το 2007 και το 2008 πριν φανούν τα αποτελέσματα αυτής της «κρίσης», η ανεργία ήταν αρκετά υψηλή στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρωζώνη.
Δηλαδή ακόμα και τα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς δεν μπορέσαμε να έχουμε ένα ποσοστό χαμηλής ανεργίας. Για τα προηγούμενα χρόνια δεν χρειάζεται να μιλήσουμε. Σταθερά διψήφια τα νούμερα.
Αυτό λοιπόν, που σκέφτηκαν τα «φωτεινά» μυαλά του σχεδίου, ήταν τερατώδες.
Εκτέλεσαν την Ελλάδα, με γνώμονα πέντε κύριους άξονες.

1) Να αποκόψουν την Ελλάδα από τις χρηματαγορές για να μην μπορεί να δανείζεται.

2) Να τη σπρώξουν έτσι στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ και της Τρόϊκα αφού έπρεπε να χρηματοδοτηθούν «λογιστικώς», τα δάνεια της Ελλάδας.

3) Να σώσουνε τις Γαλλικές και τις Γερμανικές (κυρίως) τράπεζες.

4) Να σαρώσουν την Ιδιωτική αγορά εργασίας με τις Νεοφιλελεύθερες γνωστές συνταγές και να εξαφανίσουν το ισχνό Ελληνικό κοινωνικό κράτος.

5) Να ξεπουλήσουν Κρατική περιουσία (ακίνητα και επιχειρήσεις) στους επίδοξους «επενδυτές» αφού όμως θα έχουν κάνει μία μείωση όλων των αξιών (εργασίας-κεφαλαίου,εσωτερική υποτίμηση) κατά 30% τουλάχιστον, για να αγοράσουν «φτηνά» και να έχουν «γρήγορα» κέρδη.

Στον τύπο άφηναν και αφήνουν ακόμα να εννοηθεί ότι θα απέλυαν και Δημόσιους υπαλλήλους.
Με την απογραφή του 2009 αλλά και με τα στοιχεία της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ όμως, ήταν αδύνατο να υποστηρίξουν αυτή τη στρατηγική. Για τον απλό λόγο ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι είναι τόσο λίγοι που θα κατέρεε όλη η Δημόσια Διοίκηση. Αυτό δεν ήθελαν να το πούν και διέδιδαν ακριβώς το αντίθετο για να σπείρουν τη διχόνοια και τον κοινωνικό αυτοματισμό σε όλους τους Ελληνες εργαζόμενους.


Και εδώ:


Και κράτος υπάρχει μόνο αν υπάρχει Δημόσια Διοίκηση. Και πρέπει αυτό το Κράτος να υπηρετήσει τα συμφέροντα τους…δεν μπορεί να αποσυναρμολογήσεις το εργαλείο σου…
Σχεδόν επέτυχαν λοιπόν και τους πέντε στόχους μέσα σε 3 χρόνια.
Τα θύματα τους ήταν οι Ελληνες εργαζόμενοι. Αυτούς στόχευαν εξ’αρχής.
Και όχι τα περί δήθεν χρέους που έλεγαν.
Αλλωστε, το PSI δεν κούρεψε το Χρέος, τα Ασφαλιστικά ταμεία των Εργαζομένων κούρεψε.
Άλλο ένα ψέμα τους κατέρρευσε.
Μην ξεχνάμε ότι, για να επιβιώνει το «κεφάλαιο» πρέπει πάντα να ρουφάει αίμα από την «εργασία»…
Το Σοκ ήταν τεράστιο. Ο υφυπουργός Οικονομικών Σταικούρας δήλωσε ότι οι Ελληνες μόνο την περίοδο 2010-2012 έχασαν 49δις…!!!
Αυτά «έφυγαν» από την Ιδιωτική κατανάλωση την Ενεργό ζήτηση (AD) της Ελλάδας, που λέμε στα Οικονομικά και προσγειώθηκαν στις Ευρωπαϊκές τράπεζες.
Και ακριβώς εδώ οφείλεται [κύρια] η τεράστια αύξηση της Ανεργίας.
Στην Καθημερινή της Κυριακής, στις 16-09-2012, ο κ.Παναγής Βουρλούμης άξιος κονδυλοφόρος του κ.Αλαφούζου και πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, σε άρθρο του «οι άνεργοι και οι άλλοι» μεταξύ άλλων, γράφει:

[…στο Δημόσιο ΟΤΑ και ΔΕΚΟ μισθοδοτούνται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα ενώ η δουλειά μπορούσε να γίνει και μάλιστα πολύ καλύτερα με πολύ λιγότερους…]

[…αν κρίνω από τον ΟΤΕ η μείωση του προσωπικού κατά 25% περίπου όχι μόνο δεν βούλιαξε την εταιρεία όπως περίμεναν κάποιοι αλλά ανέβασε κατακόρυφα την παραγωγικότητα.]

Το άρθρο είναι κατάπτυστο. Ψέμα επί ψεμμάτων. Βαδίζει στα ίδια μονοπάτια του κοινωνικού αυτοματισμού που αναφέραμε.
Σε εποχή κοινωνικού ΚΡΑΧ όμως, ακόμα και τώρα τον Σεπτέμβριο του 2012, αυτός ο χρυσοκάνθαρος, θέλει και άλλο αίμα. Απολύστε λέει από παντού. Από το Δημόσιο και από τον Ιδιωτικό τομέα, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα… «Και οι άνθρωποι κύριε…?»
Αν είχαμε λοιπόν τον κ.Βουρλούμη πρωθυπουργό, θα απολύαμε άλλους 500.000 εργαζόμενους. Θα φτάναμε την ανεργία δηλαδή, ακόμα και στο 70%, αφού η δουλειά μπορεί να βγεί και με λιγότερους…!!!
Ετσι ενεργούν οι καλοί managers…
Αν συνεχιστεί όμως η ύφεση για τα επόμενα δύο χρόνια, (το πιο πιθανό) τότε σίγουρα μιλάμε για μία πραγματική ανεργία (σύμφωνα και με τα δεδομένα της καμπύλης Philips,δηλαδή χωρίς να δημιουργηθεί πληθωρισμός, στόχος της ΕΚΤ) πάνω από 50%…!
Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό το νούμερο ή κάποιοι άλλοι να λένε, «ανοησίες…!» αλλά δυστυχώς όλα τα δεδομένα συνηγορούν σε αυτό.
Η χώρα, το 2014-2015 χρονιές που σκέφτονται να κάνουν εκλογές και να την κοπανήσουν, αφού θα έχουν τελειώσει το «θεάρεστο έργο» τους, θα είναι χώρα του 3ου κόσμου και όχι η Δανία του Νότου.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 1ο τρίμηνο του 2012, έδειξαν ήδη ότι το 68% των Ελλήνων ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κατάσταση αυτή, με αυτές τις νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές πολιτικές που ακολουθεί η Ε.Ε. στο σύνολό της, δεν μπορεί να αναστραφεί πλέον, ούτε σε 20 χρόνια.
Και αν ακόμα, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, υϊοθετηθούν πιο χαλαρές νομισματικές, πιστωτικές, δημοσιονομικές πολιτικές, ακόμα και αν εφαρμόσουμε φιλελεύθερα μοντέλα όπως στην Σιγκαπούρη για παράδειγμα, η χώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ορθοποδήσει ξανά. Και μιλάω βέβαια για τον Λαό της Ελλάδας.
Είμαστε λάφυρο αδίστακτων κερδοσκόπων του Εγχώριου και Ξένου Κεφαλαίου.
Αν υπολογίσεις την κλοπή του Χρηματιστηρίου, την απάτη του Ευρώ, το πλιάτσικο των Ολυμπιακών αγώνων και τη σφαγή των Μνημονίων, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο, σαν την Ελλάδα, την τελευταία 15ετία τουλάχιστον.
Εγώ αδυνατώ να βρώ άλλη χώρα, που να της πήρανε τόσο πλούτο, τόσο απότομα.
Οι τωρινοί κονκισταδόρες, οδήγησαν στη γενοκτονία, στην εξαθλίωση, και στη ξενιτιά, χιλιάδες Ελληνες. Ολοι οι υπεύθυνοι, για αυτήν την κατάσταση, κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν.
Στον φυσικό τους δικαστή που δεν είναι άλλος από τον Ελληνικό Λαό.
Και αυτή η δουλειά, θα γίνει οπωσδήποτε, ακόμα και με πολύ λιγότερους…
Αυτό να μην το ξεχνάνε ποτέ.