Με… κακούς οιωνούς ξεκίνησε η σχολική χρονιά στον Δήμο Χαλανδρίου, καθώς τα προβλήματα τόσο της έλλειψης αιθουσών όσο και της υποχρηματοδότησης για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων είναι φέτος πιο έντονα από ποτέ.
«Εκτός», μεγάλος αριθμός προνηπίων
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Α» η αντιδήμαρχος Παιδείας Αφροδίτη Χατζηγεωργίου, τα προβλήματα αυτά ταλαιπωρούν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από το νηπιαγωγείο.
Σύμφωνα με την ίδια, εκρηκτική αύξηση σημείωσε φέτος ο αριθμός των παιδιών που έκαναν αίτηση στα δημόσια νηπιαγωγεία, καθώς ήταν μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που έφυγαν από τα ιδιωτικά σχολεία.
Ως αποτέλεσμα, όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου είναι υπερπλήρη, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των προνηπίων έχει μείνει εκτός των εκπαιδευτικών δομών, δεδομένης και της μείωσης των εγγεγραμμένων παιδιών και στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου στους οποίους θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν παιδιά αυτής της ηλικίας. «Εμείς προσπαθούμε να βρούμε νέες αίθουσες προκειμένου να δημιουργηθούν και άλλα προνηπιακά τμήματα, όμως προς το παρόν αυτό δεν φαίνεται δυνατό, παρά μόνο για μια αίθουσα», σχολιάζει χαρακτηριστικά η κ. Χατζηγεωργίου.
Άγονος ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών
Την ίδια στιγμή, υπερπλήρεις είναι και οι σχολικές αίθουσες των υπολοίπων βαθμίδων εκπαίδευσης, με έντονο πρόβλημα να δημιουργείται στο 16ο Δημοτικό και Γυμνάσιο Χαλανδρίου. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του Πατήματος, όπου βρίσκεται το σχολείο, έχει ως αποτέλεσμα η μια σχολική μονάδα που λειτουργεί να μην καλύπτει πλέον τις ανάγκες της περιοχής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τη φετινή χρονιά 32 παιδιά του Πατήματος, 22 από το νηπιαγωγείο και 11 από το δημοτικό, αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στην πλησιέστερη σχολική μονάδα, δηλαδή στο 5ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό που φιλοξενείται στην Τούφα
Όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης η κ. Χατζηγεωργίου, σε πρόσφατη συνεδρίαση, «για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζουμε πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών αυτών». Η ίδια εξήγησε ότι «ενώ δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει στο γονέα να εγγράψει το παιδί του σε συγκεκριμένο σχολείο, ωστόσο η νομοθεσία ορίζει ότι εάν η απόσταση του σχολείου ενός παιδιού, εφόσον είναι δημόσιο, από το σπίτι του είναι μεγαλύτερη από 1.200 μ., τότε ο Δήμος υποχρεούται να αναλάβει τη μεταφορά του». Κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει καθώς η απόσταση του Πατήματος από το 5ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, είναι μεγαλύτερη από τα 1.200 μ., οπότε ο Δήμος καλείται να διασφαλίσει τη μεταφορά των μαθητών. Ωστόσο, αυτό αποδεικνύεται... όχι και τόσο εύκολο, αφού, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος προχώρησε έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού για τη μίσθωση πούλμαν, ο διαγωνισμός αυτός κηρύχθηκε άγονος, καθώς δεν υποβλήθηκε καμία συμμετοχή. Έτσι, προς το παρόν τα παιδιά μεταφέρονται από και προς το σχολείο τους με ευθύνη των γονέων. Πάντως, η κ. Χατζηγεωργίου δήλωσε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Πληγή η υποχρηματοδότηση
Τέλος, μείζον είναι και το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, η δεύτερη δόση της κρατικής επιχορήγησης για τα σχολεία αποδόθηκε στους δήμους μόλις τον Σεπτέμβριο (ενώ θα έπρεπε να έχει «έρθει» από τον Μάιο). Για τον Δήμο Χαλανδρίου εγκρίθηκε το ποσό των 97.078,89 ευρώ, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων της πόλης.
Μάλιστα, σε ερώτησή μας αν το γεγονός αυτό αναμένεται να «μεταφραστεί» σε αδυναμία κάλυψης ακόμα και των βασικότερων λειτουργικών αναγκών των σχολείων, όπως το ρεύμα, το πετρέλαιο και τα αναλώσιμα ήδη, η αντιδήμαρχος απάντησε ότι «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο σοβαρή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και ελπίζουμε ότι δεν θα δούμε κάτι τέτοιο να πραγματοποιείται».
της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 17/9/2012