Τραγική είναι η κατάσταση για χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες πολύ σύντομα θα βρεθούν μπροστά στο αδιέξοδο να μην μπορούν να βγουν στο μεροκάματο αφού τα παιδιά τους αποκλείστηκαν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Συνολικά, 53.000 βρέφη και νήπια έμειναν εκτός των σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Χιλιάδες άλλα μένουν εκτός, αφού δημοτικοί σταθμοί κλείνουν λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού. Την ίδια στιγμή, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας έχει οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των αιτήσεων, αφού παιδιά ανέργων δε γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Πράγματι, φέτος για πρώτη χρονιά οι αιτήσεις προς τους δήμους έχουν μειωθεί κατά πολύ και την ίδια στιγμή αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς της ΕΕΤΑΑ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και που λειτουργούσε και τα προηγούμενα χρόνια. Οι λόγοι γι' αυτά είναι μεταξύ άλλων οι εξής:
1. Η αύξηση της ανεργίας δεν επέτρεψε στους γονείς που είναι άνεργοι να κάνουν αιτήσεις στους δήμους, αφού αυτό ακριβώς αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από τους σταθμούς με τη λογική ότι αφού δεν δουλεύουν μπορούν να προσέχουν οι ίδιοι τα παιδιά στο σπίτι. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ δεν έχει τέτοιο κριτήριο, όμως υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων για παιδιά, ενώ υπάρχουν άλλα κριτήρια (σ.σ. ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ κλπ.) που περιορίζουν τον αριθμό που μπορούν να εξυπηρετηθούν. Επιπλέον, στο πρόγραμμα αυτό οι γονείς δεν πληρώνουν τροφεία και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που αυξήθηκαν οι αιτήσεις με δεδομένη την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας.
2. Πολλοί δήμοι ενέταξαν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ τους δικούς τους παιδικούς σταθμούς γιατί δεν υπάρχει ο περιορισμός των προσλήψεων που ισχύει στο δημόσιο. Δηλαδή, ο δήμος για να λειτουργήσει το σταθμό χρειάζεται προσωπικό αλλά δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις. Πολλοί δήμοι για να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί απευθύνθηκαν στην ΕΕΤΑΑ για να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επιπρόσθετα, οι δήμοι δεν χρειάζεται να πληρώνουν ούτε το προσωπικό ούτε τα λειτουργικά έξοδα του σταθμού (φαγητό, καθαριότητα, δραστηριότητες για τα παιδιά κ.ά.) κάτι που δεν θα μπορούσαν να κάνουν αφού η χρηματοδότηση από το κράτος μειώνεται συνεχώς.
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι την κατάσταση αυτή, εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά κάποιοι δήμοι ώστε να εμφανίζονται ότι ικανοποίησαν όλες τις αιτήσεις φύλαξης παιδιών που έγιναν στην περιοχή τους, κρύβοντας ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί καν να καταθέσει αίτηση ή ότι έκανε αίτηση στην ΕΕΤΑΑ. Να σημειώσουμε ότι στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται παιδικοί σταθμοί, τόσο δημοτικοί όσο και ιδιωτικοί.
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, το υπουργείο Εργασίας ως υπεύθυνο του προγράμματος που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ, πρότεινε την απαράδεκτη λύση να μειωθεί το κόστος ανά παιδί, δηλαδή να υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται, ώστε να γίνουν δεκτά περισσότερα. Τη θέση αυτή, θεωρεί θετική η ΚΕΔΕ, η οποία θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση.
Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 22/8/2012