«Ανεκπλήρωτες» περικοπές αποδοχών σε ΔΕΚΟ-ΝΠΔΔ και «παχυλές» καταθέσεις περισσότερων από 1.700 προσώπων στο εξωτερικό, στη… ζυγαριά της Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, όσον αφορά στις περικοπές αποδοχών σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από το 2011 και οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν, δόθηκε εκ… στόματος του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη. Η σχετική έρευνα πέρασε στα… χέρια του επίκουρου εισαγγελέα, Γεώργιου Νούλη.
Η εν λόγω εξέλιξη «πάτησε» σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι… «σε πολλές ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2011 για περικοπές κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος, αλλά διευθυντικά στελέχη και κατηγορίες εργαζομένων αύξησαν τις αμοιβές τους “διά της πλαγίας οδού”, δηλαδή με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης».
Από την πλευρά τους, αρμόδιοι παράγοντες έκαναν λόγο για υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών περί παράκαμψης του νόμου και χορήγησης «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές, τονίζοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις οι διοικήσεις, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.
Ο κ. Πεπόνης ζητά να τεθεί κάτω από το… μικροσκόπιο της θεάς Θέμιδος σε ποιες ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και για πόσο χρονικό διάστημα, ενώ αιτείται παράλληλα να εντοπιστούν τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά και κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα. Επιπλέον, ζητά να διακριβωθούν τα στοιχεία των αρμοδίων που ήταν υπεύθυνοι για τις περικοπές κι ακολούθως να ερευνηθεί αν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε βάρος του δημοσίου (σ.σ. όπως απιστία και παράβαση καθήκοντος).
Ακόμη, προκαταρκτική εξέταση «γέννησαν» δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για 425 μεγαλοστελέχη τραπεζών που δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και για 1.727 πρόσωπα που διατηρούν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό. Οι επίμαχες καταθέσεις φέρεται να ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ. Τη συγκεκριμένη έρευνα διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, και θα πραγματοποιηθεί από το ΣΔΟΕ, το οποίο αναμένεται να ασκήσει ενδελεχή φορολογικό έλεγχο για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή κι άλλα αδικήματα, βάζοντας στο «στόχαστρό» του τα προαναφερόμενα πρόσωπα, καθώς και να… φωτογραφήσει όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της αλλοδαπής.
του Ευθύμη Κουτσούκη, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 22/8/2012