8 Μαΐ 2012

Χρηματοδότηση για κοινωνικές δομές

Τις κοινωνικές δομές του προσπαθεί να ενισχύσει ο Δήμος Χαλανδρίου, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ενέκρινε κατά πλειοψηφία την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης δράσης για την άμεση αντιμετώπιση της φτώχειας.

Συγκεκριμένα, η υποβληθείσα πρόταση -κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης- αφορά τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου, Δομής Παροχής Συσσιτίων και Κέντρου Διαμεσολάβησης.


Αναλυτικά οι δομές

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με τις προαναφερόμενες δομές, Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι το κατάστημα το οποίο διανέμει σε τακτική βάση τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής κ.λπ. σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Το Παντοπωλείο λειτουργεί με σταθερό ωράριο και συνδέεται με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία και την τοπική κοινωνία για την συλλογή των παραπάνω προϊόντων.
Αντίστοιχα, το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε όσους το χρειάζονται, τα οποία εξασφαλίζει μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων και πολιτών.
Αναφορικά με τη δομή παροχής συσσιτίων, αυτή αφορά την παροχή δωρεάν γευμάτων σε αναξιοπαθούντες.
Τέλος, το Γραφείο Διαμεσολάβησης παρέχει πληροφόρηση και υπηρεσίες διευκόλυνσης σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας σε ωφελούμενα άτομα, ενώ τα προωθεί και στις αντίστοιχες δομές με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Παράλληλα παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία των ατόμων αυτών με τους κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους (ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι μέσω της λειτουργίας όλων των ανωτέρω δομών, θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.

Στόχος των δράσεων

Σύμφωνα με την πρόσκληση του υπουργείου και τη σχετική εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Κουράση, στόχος των παραπάνω δράσεων είναι η ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών ομάδων και ειδικότερα των αστέγων και των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, μέσα από ενέργειες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης, καθώς και η αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση, έτερος στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για άνεργους νέους έως 30 ετών, μέσω της πρόσληψής τους για τη δημιουργία των κοινωνικών δομών.
Οι πράξεις θα υλοποιηθούν με τη μορφή επιχορήγησης προς τους δικαιούχους, η οποία θα καλύπτει τον προϋπολογισμό για το μισθολογικό κόστος και τις λειτουργικές δαπάνες των δομών.
Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση της χρηματοδότησης θα καλύπτει για δύο έτη κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης καθώς και τις λοιπές δαπάνες για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών σε ποσοστό έως 20% επί του συνολικού προϋπολογισμού του Σχεδίου Δράσης.

Οι φορείς υλοποίησης

Ωστόσο, όπως ενημέρωσε το συμβούλιο ο δήμαρχος, δικαιούχος του προγράμματος δεν μπορεί να είναι ο Δήμος, αλλά μόνο φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι θα έχουν τη συνολική ευθύνη εκτέλεσης της πράξης και συμπράττοντες φορείς.
Έτσι, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του Δήμου προς τους αρμόδιους κοινωνικούς εταίρους, δικαιούχος αναδείχθηκε το Ελληνικό Κέντρο Προαγωγής Κοινωνικής και Ψυχικής Υγείας «Πορεία».
Οι επιμέρους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα συμμετέχουν είναι το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο και η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), ενώ ο Δήμος Χαλανδρίου και το Ίδρυμα Κουρτέση θα γίνουν συμπράττοντες φορείς.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουράσης δήλωσε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στην «Πορεία», η οποία δραστηριοποιείται επί χρόνια στο Χαλάνδρι, σημειώνοντας ότι γνωρίζει προσωπικά το έργο που προσφέρει το κέντρο.

«Ναι, μεν αλλά»

Ως θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο επικεφαλής της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Σίμος Ρούσσος. «Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές για την ανάγκη λειτουργίας παρόμοιων δομών στην πόλη», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο ίδιος εντόπισε την ύπαρξη δύο προβλημάτων στην εν λόγω πρόταση.

Το πρώτο, όπως είπε, είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο στοχεύει στο να βγάλει εκτός των αρμοδιοτήτων των δήμων το συγκεκριμένο αντικείμενο, μεταφέροντάς το σε άλλους φορείς, οι οποίοι «μπορεί και να μη έχουν καμία σχέση με αυτό».

Το δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το καθεστώς εργασίας που προβλέπεται για τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές, το οποίο χαρακτήρισε ως «σκλαβοπάζαρο», εξαιτίας, κυρίως των χαμηλών μισθολογικών δαπανών που προβλέπονται.

Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Κική Γκότση ευχήθηκε «ο τίτλος του προγράμματος να είναι ουσιαστικός και όχι τυπικός, και να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ζητώντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση όλων των συμβούλων απέναντι σε παρόμοια θέματα, ώστε να υπάρχει και καλύτερος έλεγχος από την πλευρά του Δήμου σε αυτές τις δομές.

Τελικά, η εισήγηση της διοίκησης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ενώ από τη συνεδρίαση απουσίαζε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 7/5/2012