24 Απρ 2012

Ένταση και διαξιφισμοί στο Δ.Σ.

ds-xalandri
Ένταση προκάλεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου της 9ης Απριλίου η εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη θέματος για την αδειοδότηση λειτουργίας οίκου ανοχής στην πόλη.
Παρά το γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις καταψήφισαν την αδειοδότηση, η εισήγηση της διοίκησης ότι «στην πόλη μας δεν συντρέχουν λόγοι για τη δημιουργία τέτοιων υπηρεσιών» αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ των δημοτικών συμβούλων.
Συγκεκριμένα, αρκετοί ήταν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας που υποστήριξαν ότι η εισήγηση της διοίκησης θα έπρεπε να καταδικάζει ρητά και κατηγορηματικά την εκμετάλλευση των γυναικών και όχι να περιορίζεται σε μια απλή αρνητική διατύπωση, όπως η παραπάνω.

Πιο αναλυτικά, την κάθετη αντίθεσή της με την εκμετάλλευση των γυναικών δήλωσε η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Μαρία Μιχαήλ, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από το κράτος».
Την απόσυρση του θέματος ζήτησε από την πλευρά της η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά. «Όταν πρόκειται για θέματα που απαιτούν κανονιστικές αποφάσεις, με βάση τον Καλλικράτη θα πρέπει να προηγείται δημόσια διαβούλευση», τόνισε η κ. Καρατζά, εκτιμώντας ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν τηρήσει τις τυπικές διαδικασίες, η απόφασή του μπορεί να καταπέσει εύκολα.
Παράλληλα, η ίδια ζήτησε τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο «ότι δεν συμφωνούμε με την εκπόρνευση των γυναικών και ότι θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για την απάλειψή της».
Στο ίδιο πνεύμα, ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γιώργος Λιερός, υποστήριξε ότι «το επίπεδο της κοινωνικής εξαθλίωσης στη χώρα μας σε λίγο θα είναι τέτοιο, που η πορνεία δεν θα απασχολεί απλώς μερικούς δυστυχείς μετανάστες και μετανάστριες, αλλά πολύ περισσότερο κόσμο».
Ο ίδιος τόνισε ότι «θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει μια ξεκάθαρη θέση και αντίληψη, καθώς και να προσέξουμε μια άρνηση, που λόγω παρατυπιών, να είναι στην ουσία αποδοχή».
Την έντονη αντίθεσή της με τον τρόπο εισήγησης του θέματος από τη διοίκηση εξέφρασε και η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κική Γκότση.
«Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να φέρνει ένα τέτοιο θέμα με πλήρη εισήγηση και όχι με επιφανειακό τρόπο», σημείωσε η ίδια, εκτιμώντας ότι «η εκμετάλλευση των γυναικών θα πρέπει τουλάχιστον να μας προσβάλλει ως ανθρώπους» και τονίζοντας ότι «απαιτείται να δώσουμε ένα άλλο μήνυμα ως Συμβούλιο».
Την εκτίμηση ότι «τόσο η πορνεία όσο και το παράνομο εμπόριο φεύγουν από το κέντρο της Αθήνας και έρχονται σε εμάς», εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Λάζαρος Παναγιώτου, που ωστόσο έκανε λόγο για «μια πραγματικότητα στην οποία πρέπει να δοθεί λύση».
Τέλος, για ένα θέμα που απασχολεί εξίσου τους άντρες και τις γυναίκες έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Μιχάλης Κόσσυβας.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, εκτίμησε ότι η εισήγηση της διοίκησης ότι «δεν συντρέχουν λόγοι για τη δημιουργία τέτοιων υπηρεσιών στην πόλη» είναι πλήρης, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοιο θέμα είχε έρθει με παρεμφερή εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Τελικά, τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις: η εισήγηση της διοίκησης και η πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για «κατάργηση του επαίσχυντου νόμου 2734/99, γιατί δεν συμφωνούμε με την πορνεία και την λήψη κανονιστικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, τηρώντας τις σωστές διαδικασίες ώστε να μην είναι δυνατόν να καταπέσει».

Η εισήγηση της διοίκησης υπερψηφίστηκε, με την πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να στηρίζεται από τον συνδυασμό ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ και τη Μαρία Μιχαήλ.