24 Απρ 2012

Στηρίζει τις κακοποιημένες γυναίκες

xatzigeorgiou
Στην προσπάθεια για τη δημιουργία «ασπίδας προστασίας» των κακοποιημένων γυναικών που προωθεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) του υπουργείου Εσωτερικών συμμετέχει ενεργά και ο Δήμος Χαλανδρίου.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Δήμου υπέβαλε, πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρωμένη πρόταση στην ΓΓΙΦ για τη φιλοξενία στην πόλη Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών.
Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο του 2012 η σχετική πρόσκληση από τη Διεύθυνση του Υπουργείου προς τον Δήμο Χαλανδρίου, να ενταχθεί δηλαδή στο δίκτυο των ΟΤΑ που έχουν το δικαίωμα να αναπτύξουν δομές και υπηρεσίες προς όφελος των γυναικών θυμάτων βίας.
Όπως εξήγησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ η αντιδήμαρχος Παιδείας και αρμόδια για το θέμα Αφροδίτη Χατζηγεωργίου, η απάντηση του Δήμου υπήρξε άμεση και θετική, δηλώνοντας ότι ο Δήμος επιθυμεί την ίδρυση και φιλοξενία ενός τέτοιου κέντρου. Σύμφωνα με την ίδια, τα κριτήρια επιλογής του Δήμου Χαλανδρίου, -όπως και των υπολοίπων δήμων- από την Γ.Γ. Ισότητας των φύλων είναι πληθυσμιακά και γεωγραφικά.
Έτσι, με την υπογραφή, προ ημερών, των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη και 25 δήμων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Χαλάνδρι, ολοκληρώθηκε το δίκτυο των 60 συμβουλευτικών κέντρων που δημιουργούνται στη χώρα με στόχο την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία και διακίνηση - trafficking, πορνεία κ.λπ).
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι ξενώνες των δήμων που επιλέχθηκαν, θα στελεχωθούν με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, δηλαδή ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς κ.λπ.
Η οργάνωση και λειτουργία των παραπάνω δομών θα ακολουθεί τις προδιαγραφές και τις προσεγγίσεις της συμβουλευτικής που διαμόρφωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. «Εμείς προτείνουμε τον χώρο όπου θα στεγαστεί το κέντρο, το οποίο θα είναι επιχορηγούμενο, καθώς και το είδος των δομών που μπορούμε να στηρίξουμε με βάση τις υποδομές μας», σημείωσε η κ. Χατζηγεωργίου. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, η πρόταση είναι το κέντρο αυτό να συστεγαστεί με τις νέες υπηρεσίες που θα μεταφερθούν στον Δήμο από την πρώην Νομαρχία.
Μετά την υποβολή της ολοκληρωμένης μελέτης από τον Δήμο, αναμένεται πλέον η απάντηση της ΓΓΙΦ ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης και στο Χαλάνδρι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρότυπο λειτουργίας, οι κανόνες δεοντολογίας και η μεθοδολογική προσέγγιση της συμβουλευτικής του δικτύου δομών βασίζεται στα επιστημονικά εργαλεία συμβουλευτικής και το εκπαιδευτικό υλικό που εκπονήθηκε από την ΓΓΙΦ, με την εποπτεία Επιστημονικής Επιτροπής.
Συνδετικό ιστό του Δικτύου Δομών αποτελεί και η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η οποία πρόσφατα συμπλήρωσε έναν χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας με περισσότερες από 5.000 κλήσεις.