9 Ιαν 2012

Εγκρίθηκε το επιχειρησιακό πλάνο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου 2011-2014 στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τον προγραμματισμό του Δήμου με ορίζοντα τριετίας και εξειδικεύεται σε ετήσια σχέδια δράσης. Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, που αφορούσε τον στρατηγικό σχεδιασμό εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 7 Σεπτεμβρίου.
Συνοπτικά, το πρόγραμμα εστιάζει σε σημαντικό βαθμό στην εκπόνηση και υποβολή μελετών για χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης τόσο του Δήμου ειδικότερα όσο και της χώρας γενικότερα, που καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη νέων δράσεων και έργων.
Ωστόσο, η συζήτηση που έγινε ήταν μάλλον «φτωχή», λόγω αφενός της περασμένης ώρας, αφετέρου του πλήθους των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου.

«Αναπτυξιακό εργαλείο»

Την αρχική εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης, σημειώνοντας ότι «το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, ο “Καλλικράτης“, υποχρεώνει τους δήμους να συντάξουν επιχειρησιακά προγράμματα με ορίζοντα πενταετίας, ενώ για την τρέχουσα θητεία με ορίζοντα τριετίας», εξηγώντας ότι «στόχος της διαδικασίας είναι ο ορθολογικότερος προγραμματισμός της λειτουργίας του Δήμου, η αύξηση της αποδοτικότητας, η βελτίωση της ποιότητας και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων».
Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, για την εκπόνηση του προγράμματος συστήθηκε διεπιστημονική ομάδα έργου υπό τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτη Βάσιο, με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Δήμου αλλά και επιστημονικών συμβούλων ιδιωτικής εταιρείας.
Ο κ. Κουράσης υπενθύμισε τους πέντε στρατηγικούς στόχους ή άξονες προτεραιότητας του προγράμματος, οι οποίοι έχουν ως εξής:

● Στρατηγικός στόχος 1: Δήμος σύγχρονος, αποτελεσματικός και δημιουργικός.
● Στρατηγικός στόχος 2: Δήμος για τον δημότη, κοινωνικής πρόνοιας, στήριξης και αλληλεγγύης.
● Στρατηγικός στόχος 3: Δήμος παρών στην καθημερινότητα, περιβάλλον, ποιότητα ζωής.
● Στρατηγικός στόχος 4: Δήμος τοπικής ανάπτυξης.
● Στρατηγικός στόχος 5: Δήμος της μόρφωσης, της πολιτιστικής δημιουργίας και της αθλητικής δράσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «προτεραιότητα της διοίκησης αποτελεί ο τρίτος στόχος», δηλαδή η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, ενώ όπως είπε: «Το επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτελεί το πλαίσιο λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου κατά την περίοδο αναφοράς και φιλοδοξεί να αποτελέσει, στον βαθμό που θα του επιτρέψουν οι συνθήκες, το αναπτυξιακό μας εργαλείο».

«Βάρος στο ΕΣΠΑ»

Ακολούθως, λεπτομερέστερη παρουσίαση πτυχών του προγράμματος έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε πρώτα στις «ραγδαίες και ευμετάβλητες εξελίξεις σε όλα τα εθνικά θέματα» και το «δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που διανύουμε».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η βεβιασμένη εφαρμογή του “Καλλικράτη” δημιούργησε ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των δήμων», επικαλούμενος τη σημαντική μείωση της χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση και την κατ’ ουσίαν διακοπή των επιχορηγήσεων για συντηρήσεις σχολείων, καταλήγοντας στο ότι «τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο, η κύρια πηγή άντλησης πόρων είναι το ΕΣΠΑ».
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, ο κ. Βάσιος αναφέρθηκε, όπως είπε, σε ξεχωριστές δράσεις και μελέτες «οι οποίες, αν υποβληθούν πλήρεις και εμπρόθεσμα, θα μας βοηθήσουν να αντλήσουμε πόρους από το ΕΣΠΑ».
Πιο αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρθηκε στις μελέτες οι οποίες είναι έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες για υποβολή και συγκεκριμένα στις μελέτες για την κατασκευή παιδικού σταθμού στο Πάτημα ΙΙ, την ανάπτυξη των υποδομών και τη δομική αναβάθμιση σε ΚΑΠΗ Τούφας και αξιοποίηση της οικίας Σαχάλα για στέγαση ΚΑΠΗ, την κατασκευή αγωγών ομβρίων σε περιοχές του Δήμου και την κατασκευή αγωγών αποχέτευσης στο Πάτημα ΙΙ.
Επίσης, στις μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων και σχολείων, την ανάπλαση παιδικών χαρών καθώς και τη διαμόρφωση ή ανάπλαση πλατειών. «Πιστεύω ότι όλα όσα προανέφερα θα βρουν ανταπόκριση», κατέληξε ο κ. Βάσιος.
Ακόμη, αναφέρθηκε στη μελέτη Ελεγχόμενης Στάθμευσης, η οποία όπως είπε έχει ολοκληρωθεί και το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον επίμαχο χώρο του Νομισματοκοπείου, υποστηρίζοντας ότι «πολιτική μας βούληση είναι η μετατροπή του σε χώρο πρασίνου».
«Για εμάς τα παραπάνω είναι ένα στοίχημα και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Βάσιος.

Ενστάσεις από τη μειοψηφία

Την πολιτική της διαφωνία με το επιχειρησιακό σχέδιο εξέφρασε, λαμβάνοντας τον λόγο, η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά. Επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει στην πρώτη συζήτηση του θέματος, τον Σεπτέμβριο, η κ. Καρατζά σημείωσε ότι οι δράσεις του προηγούμενου επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου υλοποιήθηκαν σε πολύ μικρό ποσοστό, ενώ τόνισε ότι δεν ήταν απαραίτητη η συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας στην εκπόνησή του, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να το αναλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
«Ο Τιτανικός βυθίζεται και η ορχήστρα παίζει», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Σίμος Ρούσσος, υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση «δεν συνιστά σοβαρή συζήτηση για το πώς πρέπει να κινηθεί η πόλη το επόμενο διάστημα».
«Βάσει των εξελίξεων που υπάρχουν στη χώρα, θα έπρεπε να γίνει μια κουβέντα γύρω από το πώς θα εξασφαλίσουμε την επιβίωση των Χαλανδραίων το επόμενο διάστημα».
Τέλος, για «πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση» έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Μιχάλης Κόσσυβας, ενώ ο σύμβουλος της ίδιας παράταξης Μάνος Κρανίδης χαρακτήρισε «θετικά» τα σχέδια, τονίζοντας ότι «πρέπει να δοθεί βάρος στην πράξη, καθώς χρειάζεται προσπάθεια για να επιτευχθούν».
Τελικά, η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ενώ οι σύμβουλοι του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ψήφισαν λευκό.

της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 9/1/2012