Με όρεξη, αδιαμφισβήτητες γνώσεις, πολλές ιδέες και κυρίως διάθεση για προσφορά, παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, υποδέχεται τη νέα χρονιά η πρόεδρος του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου Τζίνα Πούλου.
Η δημοτική σύμβουλος της διοίκησης ανέλαβε τα «ηνία» του Αετοπούλειου μόλις τον Οκτώβριο του 2011, ωστόσο έχει ήδη έχει προλάβει να αναπτύξει πλήθος πρωτοβουλιών για την «αναζωογόνηση» του χώρου του πολιτισμού στο Χαλάνδρι. Πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν δραστηριότητες από τη μουσική και το θέατρο έως τη ζωγραφική και τη δημιουργική γραφή και απευθύνονται στους δημότες κάθε ηλικίας και κοινωνικής ομάδας.
Προερχόμενη από τον χώρο του πολιτισμού, η πρόεδρος του Αετοπούλειου νιώθει, όπως λέει μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τα σχέδια του 2012, ότι βρίσκεται στον «φυσικό» της χώρο.
Η ίδια διαθέτει εντυπωσιακό βιογραφικό, ως σολίστ τραγουδιού αλλά και καθηγήτρια φωνητικής: Απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου, συνέχισε τις σπουδές της με την υποτροφία «Μαρία Κάλλας» στο φημισμένο «Julliard School» της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος πολλών βραβείων διεθνών διαγωνισμών, ενώ έχει ερμηνεύσει πλήθος πρωταγωνιστικών ρόλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με διάσημα ονόματα του χώρου της όπερας. Σε επίπεδο διδασκαλίας έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Ωδείο και το Ελληνικό Ωδείο, ενώ διατηρεί σχολή στο κέντρο της Αθήνας. Τέλος, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού.
«Προέρχομαι από τον πολιτισμό, αυτό είναι το επάγγελμά μου και θεωρώ ότι με τη γνώση, την εμπειρία και την όρεξή μου μπορώ να προσφέρω», σημειώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, βέβαια ότι «έχω πολλά όνειρα, αλλά πρέπει πάντα να κινούμαστε στο μέτρο του δυνατού, καθώς η οικονομική κατάσταση είναι δυσχερής».
«Απευθυνόμαστε σε όλους»
Ωστόσο, αναφορικά με τις οικονομικές δυσκολίες που «μαστίζουν» το Πολιτιστικό Κέντρο, η ίδια υποστηρίζει ότι «δεν είναι κάτι καινούργιο το ότι υπάρχει μια γενικότερη οικονομική δυσχέρεια, επομένως δεν είναι περίεργο ότι και το Αετοπούλειο αντιμετωπίζει προβλήματα».
Η ίδια πάντως εμμένει με σθένος στην ανάγκη διατήρησης της αυτοτέλειας του Αετοπούλειου:
«Ο πολιτισμός πρέπει να αποτελεί ένα κομμάτι από μόνο του, δεν μπορεί να ενταχθεί μέσα σε άλλες υπηρεσίες, δεν μπορούμε να τον δούμε γραφειοκρατικά. Αν υπάρχουν άλλοι λόγοι δυσλειτουργίας, όπως π.χ. διοικητικοί, αυτό είναι άλλο θέμα», λέει και καταλήγει: «Ο πολιτισμός πρέπει να διατηρεί τη μοναδικότητά του. Πόσο μάλλον ένα πολιτιστικό κέντρο με τέτοια ιστορία».
Με «κατεύθυνση», λοιπόν, τα παραπάνω, δεν είναι λίγες οι δράσεις του Πολιτιστικού Κέντρου που βρίσκονται στα σκαριά, για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Στόχος, όπως λέει η κ. Πούλου, είναι το Αετοπούλειο να «αγκαλιάσει» πολλούς και διαφορετικούς τομείς: «Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, τους μαθητές, την τρίτη ηλικία αλλά και τους συλλόγους και τους εθελοντές να ασχοληθούν με τον πολιτισμό. Να μην αφήσουμε κανέναν εκτός».
Σε αυτό το σημείο, η ίδια υπογραμμίζει ότι οι δράσεις του Αετοπούλειου είναι προϊόν συνεργασίας όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. «Δίνω μεγάλη σημασία στις γνώμες και τις ιδέες όλων των μελών», σημειώνει, τονίζοντας ότι «είμαι ανοιχτή γενικά ως άνθρωπος και δεν υπάρχει περίπτωση να απορρίψω μια ιδέα απλά επειδή προέρχεται από άλλη παράταξη». Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, τα σχέδια για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι πολλά και ενδιαφέροντα και περιλαμβάνουν τόσο καινούργιες δραστηριότητες όσο και την επαναφορά παλαιότερων που είχαν αδρανήσει.
Καλλιτεχνικοί μαθητικοί αγώνες
Πιο αναλυτικά και με στόχο το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο να τιμήσει τους δωρητές της πόλης, το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να διοργανώσει τους πρώτους Καλλιτεχνικούς Μαθητικούς Αγώνες «Καλλισπέρεια», προς τιμήν της αείμνηστης Σεβαστής Καλλισπέρη, «μια ιδέα που μας έδωσαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου της πόλης».
Έτσι, στους αγώνες αυτούς θα μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, με καλλιτεχνικές δράσεις και δημιουργίες πάσης φύσεως: θεατρικές, εικαστικές, μουσικές κλπ. «Θεωρώ απαραίτητο να εμπλακούν οι μαθητές με τον πολιτισμό και την τέχνη. Είναι πολύ θετικό να βρουν εκεί μια διέξοδο, σώζει καταστάσεις», λέει η κ. Πούλου, σημειώνοντας ότι «ενδεχομένως να ανοίξουμε το Φεστιβάλ Ρεματιάς με τα “Καλλισπέρεια”».
Διαγωνισμός τραγουδιού
Παράλληλα με τα «Καλλισπέρεια», το Πολιτιστικό Κέντρο θα διοργανώσει τον Μουσικό Διαγωνισμό Τραγουδιού «Καλλιόπη Μουστάκα». «Στόχος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους, τελειόφοιτους ωδείων, να τραγουδήσουν μπροστά σε μια επιτροπή διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών», εξηγεί η κ. Πούλου, τονίζοντας ότι μέσα από παρόμοιες διαδικασίες έχουν αναδειχθεί καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης. Μάλιστα, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε επίπεδο Περιφέρειας, ενώ η ίδια έχει ήδη προχωρήσει στις επαφές με τους καλλιτέχνες που θα ήθελε να συμμετάσχουν στην κριτική επιτροπή, λαμβάνοντας «πολύ θετικές απαντήσεις». Θα δοθούν τρία χρηματικά βραβεία, το πρώτο από τα οποία θα είναι στη μνήμη του Χαλανδραίου αρχιμουσικού Ανδρέα Παρίδη, ενώ ο τελικός κύκλος του διαγωνισμού θα γίνει στο Θέατρο Ρεματιάς και θα είναι ανοιχτός στο κοινό.
Μάλιστα η κ. Πούλου ευελπιστεί και στη συνεργασία της Φιλαρμονικής του Δήμου, αν και αυτό είναι κάτι που, όπως υπογραμμίζει, δεν έχει συζητήσει με τους υπεύθυνους της Φιλαρμονικής ακόμα.
Εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες
Αλλά και στον εκπαιδευτικό τομέα το Πολιτιστικό Κέντρο αναλαμβάνει μια νέα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από φέτος, με την παρουσίαση των Μύθων του Αισώπου σε παιδιά Δημοτικού μέσω της κίνησης, της μουσικής και δραματοποιημένων διαλόγων, εγχείρημα που θα αναλάβουν οι δύο μουσικοί του Αετοπούλειου Δέσποινα Αρθούνα και Δέσποινα Ψαροπούλου. «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα διοργανώνεται στην Παιδική Βιβλιοθήκη κάθε Πέμπτη και τα σχολεία της πόλης θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή», λέει η ίδια. Με αφορμή μάλιστα αυτή τη δράση, η κ. Πούλου σημειώνει ότι πολλές από τις νέες ιδέες «έχουν γεννηθεί και από τις δικές μου ανησυχίες», καθότι μητέρα δύο αγοριών 12 και 9 ετών αντίστοιχα.
Επίσης, τον Μάρτιο προγραμματίζεται συνάντηση νέων κιθαρωδών, υπό την επιμέλεια του Χαλανδραίου κιθαριστή και μουσικοσυνθέτη, Νότη Μαυρουδή.
Επαναλειτουργεί η παιδική χορωδία
Πέρα, όμως, από τα παραπάνω, η πρόεδρος του Αετοπούλειου έχει δρομολογήσει την επαναλειτουργία καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που τον τελευταίο καιρό είχαν σταματήσει. «Κατ’ αρχάς, θα λειτουργήσουμε ξανά την παιδική χορωδία, υπό την διεύθυνση επίσης των δύο μουσικών του Αετοπούλειου», στην οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος οι μαθητές Δημοτικού. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει από τις 16 Ιανουαρίου, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ακόμα, θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, ένας θεσμός που έχει συναντήσει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνάντηση θρησκευτικών χορωδιών, όπως γίνεται κάθε χρόνο σε Ιερό Ναό της πόλης.
Διαλέξεις & διεθνή αφιερώματα
Οι δραστηριότητες όμως που θα αναπτύξει το Αετοπούλειο το επόμενο διάστημα δεν σταματούν εδώ. Από τη νέα χρονιά θα πραγματοποιούνται επίσης διαλέξεις πάνω σε επίκαιρα θέματα, όπως για παράδειγμα το θέμα των εξαρτήσεων από ουσίες, «θέμα το οποίο πρότεινε η εκπρόσωπος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ναυσικά Γεραμάνη». «Σε κάποια θα συνεργαστούμε και με τη Γυναικεία Παρέμβαση ώστε να αναδείξουμε και γυναικεία θέματα, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα της ανορεξίας, μιας ασθένειας που μαστίζει τις έφηβες κοπέλες», λέει η κ. Πούλου.
Αλλά για τον Μάρτιο προετοιμάζεται και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Ινδία, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ινδού νομπελίστα ποιητή Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ. «Αυτό ήταν μια πρόταση του δημοτικού συμβούλου της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, Γιώργου Λιερού», σημειώνει η πρόεδρος του ιδρύματος, με στόχο, όπως λέει, την προσέγγιση άλλων πολιτισμών. Το αφιέρωμα θα «κλείσει» με την παρουσίαση ινδικού κινηματογράφου στο Κέντρο Νεότητας.
Στο Κέντρο Νεότητας θα παρουσιαστούν επίσης το τριήμερο 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου 16 βραβευμένες ταινίες από το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και πολιτισμού Πάτρας.
Εργαστήριο δημιουργικής γραφής
Τέλος, στα σκαριά βρίσκεται και η υλοποίηση μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ιδέας για τη δημιουργία ανοιχτού εκπαιδευτικού εργαστηρίου δημιουργικής γραφής, πρόταση που προήλθε από την Αλεξάνδρα Παπασωτηρίου, εργαζόμενη στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο. Το εργαστήριο θα λειτουργεί με τη μορφή θεματικών διαλέξεων και σεμιναρίων που θα γίνονται από καταξιωμένους ανθρώπους στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.
Την ίδια στιγμή βέβαια λειτουργεί η βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου, όπου γίνονται λέσχες ανάγνωσης, ενώ ήδη «τρέχει» και ο καθιερωμένος μαραθώνιος παιδικής ανάγνωσης.
«Να γίνουμε πιο “ανθρώπινοι”»
«Σκεφτόμαστε πολλά ακόμα», καταλήγει η πρόεδρος του Αετοπούλειου, ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά, «θέλουμε να αξιοποιήσουμε όχι μόνο όλους τους χώρους του Χαλανδρίου, αλλά, να “βγάλουμε” το Αετοπούλειο στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης».
Σύμφωνα με την ίδια «η εποχή προσφέρεται για να δούμε το θέμα λίγο πιο ανθρώπινα και πιο “παρεΐστικα”», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ρίξουμε και μια ματιά στον διπλανό μας, να δούμε τι κάνει πώς περνάει».
Εξάλλου, η κ. Πούλου σημειώνει ότι «εγώ με αυτή τη νοοτροπία μεγάλωσα: ό,τι μπορεί ο καθένας να δίνει. Και μέχρι στιγμής δεν μου έχει βγει σε κακό».
Όσον αφορά στη συνεργασία της με τη διοίκηση του Δήμου, η ίδια υποστηρίζει ότι «η στήριξη που έχω από τον δήμαρχο είναι πάνω από 100%. Με εμπιστεύεται και τον εμπιστεύομαι απόλυτα και αυτό είναι που μου δίνει μεγάλη δύναμη».
Άριστη συνεργασία, όμως, δηλώνει ότι έχει και με τους εκπροσώπους της μειοψηφίας, «γιατί πολύ απλά ακούω, δεν απορρίπτω». Όπως εξηγεί, «οι προτάσεις που φέρνω δεν είναι έτοιμες, τις επεξεργαζόμαστε όλοι μαζί», τονίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλη διάθεση προσφοράς από τη μειοψηφία».
Κλείνοντας τη συζήτηση, η πρόεδρος του Αετοπούλειου δηλώνει πεπεισμένη ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες «αν υπάρχουν όρεξη και ιδέες, πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν». Ούτως ή άλλως, οι δράσεις του Αετοπούλειου για τον νέο χρόνο στηρίζονται σε αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία του μικρού κόστους, αλλά της μεγάλης προσφοράς. «Συνοψίζοντας, στόχος μας είναι να εμπλέξουμε στις πολιτιστικές δράσεις του Αετοπούλειου όλους τους δημότες της πόλης, κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής ομάδας. Ταυτόχρονα, εκτός από τον πολιτιστικό ρόλο θέλουμε να δώσουμε στο Αετοπούλειο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα», λέει η ίδια και καταλήγει: «Πρέπει να υπάρξει αναγέννηση του πολιτισμού στο Χαλάνδρι. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ρισκάρουμε και λίγο με διάφορες δράσεις, να δούμε πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος, γιατί θεωρώ ότι ζητάει πράγματα, τα οποία δεν του προσφέρονται. Πάντως με όρεξη, γνώσεις και καλή πρόθεση μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, ακόμα και με ίδιες δυνάμεις».
Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 9/1/2012