Το θέμα της λειτουργίας του τομέα Καθαριότητας, ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Χαλανδρίου, τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25ης Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου κατάρτισε και έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα αναλυτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον εν λόγω τομέα.
Α. Βαρβέρης
«Τρεις βασικοί πυλώνες»
Αναλυτικά, την εισήγηση του σχεδίου παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αλέκος Βαρβέρης.
Ο κ. Βαρβέρης εστίασε σε ορισμένα κρίσιμα σημεία, για τα οποία όπως είπε, οι εργαζόμενοι απευθύνονται «στη συνείδηση των δημοτικών συμβούλων». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των εργαζομένων, αφού επισήμανε ότι ο Τομέας Καθαριότητας βρίσκεται σε «άθλια κατάσταση εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια», ανέφερε ότι «τα κρισιμότερα σημεία του επενδυτικού προγράμματος είναι ότι πρέπει να γίνει αγορά του χώρου εγκαταστάσεων του τομέα Καθαριότητας, πρέπει να γίνουν σύγχρονες λυόμενες εγκαταστάσεις για όλο το προσωπικό και τις εργασίες του, καθώς και ότι πρέπει να αγοραστούν κοντέινερ μεταφόρτωσης».
Σημειώνεται ότι αναφορικά με τον χώρο, οι εργαζόμενοι προτείνουν την «απόκτηση 4 με 5 στρεμμάτων βόρεια ή ανατολικά του κοιμητηρίου». Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές, αντικρουόμενες υπουργικές αποφάσεις, με τη μια να χαρακτηρίζει την περιοχή «βιοτεχνικό πάρκο» και την άλλη να αναφέρεται σε «ζώνη πρασίνου».
Όπως είπε ο κ. Βαρβέρης, αφού ικανοποιηθούν αυτές οι κομβικές ανάγκες, σε εύθετο χρόνο θα πρέπει να εξεταστούν και ειδικότερα θέματα εξοπλισμού. Ο ίδιος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη άμεσης επίλυσης των παραπάνω προβλημάτων, θέτοντας μάλιστα ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Συγκεκριμένα, ζήτησε την άμεση δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η αγορά του χώρου στέγασης του τομέα θα έχει λήξει μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ότι η Τεχνική Υπηρεσία θα πάρει εντολή να κάνει μελέτη των εγκαταστάσεων και, τέλος, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί και η αγορά των κοντέινερ μεταφόρτωσης. Επίσης, ο πρόεδρος των εργαζομένων στάθηκε ιδιαίτερα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εργασίες των υπαλλήλων της καθαριότητας, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι και ένα από τα βασικά διακυβεύματα της συζήτησης, η προφύλαξη δηλαδή της υγείας των εργαζομένων. Μάλιστα, όπως είπε, σε περίπτωση που τα παραπάνω κριτήρια δεν ικανοποιηθούν «θα προτείνω στους συναδέλφους μου να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις».
Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος των εργαζομένων υποστήριξε ότι το κόστος της επένδυσης που απαιτείται είναι ένα «πολύ μικρό ποσοστό των ανταποδοτικών», τονίζοντας ότι και η απόσβεση θα είναι άμεση. «Είναι θέμα συνειδησιακό και πιστεύω ότι πάνω σε αυτό μπορούν να διασταυρωθούν οι απόψεις όλων των παρατάξεων», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Βαρβέρης.
Κ. Παττακός
«Η διαδημοτική το μέλλον»
Πρώτος από τους δημοτικούς συμβούλους πήρε τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του συνδυασμού Κώστας Παττακός, κάνοντας αρχικά μια αναφορά στη διαχρονική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης πάνω στο θέμα της καθαριότητας.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσει από γενικότερα θέματα, όπως η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Πλαισίου (ΓΠΣ) και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής.
«Για παράδειγμα, για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης δεν αρκεί μόνο η χωροθέτηση από το ΓΠΣ, καθώς υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να τηρούνται», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επισήμανε την κατεύθυνση της διαδημοτικής συνεργασίας πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα, η οποία, όπως είπε «μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ», εκτιμώντας ότι «αυτό είναι το μέλλον».
Γ. Κουράσης
«Έχει ξεπεραστεί κάθε όριο»
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, συμφωνώντας εξ αρχής ότι η ακολουθούμενη διαδικασία στον Τομέα Καθαριότητας «είναι ακυρωμένη από μόνη της» και εκτιμώντας ότι «το θέμα έχει ξεπεράσει κάθε όριο». Όπως είπε, η διοίκηση έχει επικεντρωθεί εξ αρχής στο ζήτημα της καθαριότητας, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα».
Παράλληλα, ο κ. Κουράσης δήλωσε σύμφωνος με τους βασικούς άξονες της πρότασης των εργαζομένων, εκτιμώντας όμως ότι «τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά»: «Ούτε το κόστος για την αγορά της γης είναι αυτό που προϋπολογίζετε, ούτε η απόκτηση του συγκεκριμένου εξοπλισμού μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους, ενώ σημείωσε ότι για την κατάρτιση της πρότασής τους θα έπρεπε να είχαν συμβουλευθεί και συνάδελφό τους από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.
Έτσι, ο δήμαρχος, ενώ δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος με αυτά που ζητάτε», τονίζοντας μάλιστα ότι η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης θα είναι «οι ανθρώπινες ζωές», εντούτοις εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικότητας ως προς το εάν είναι εφικτό το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από τους εργαζόμενους. Κλείνοντας, ο κ. Κουράσης δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση «πιο οργανωμένα και πιο ξεκάθαρα», εφόσον θα υπάρχουν και εξελίξεις τόσο αναφορικά με την αναθεώρηση του ΓΠΣ όσο και με την προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει κατηγορηματικά ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και «πολύ περισσότερο της συγκεκριμένης υπηρεσίας».
Λ. Καρατζά
«Στο κεφάλαιο η διαχείριση»
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά επισήμανε το γεγονός ότι το πρόβλημα της καθαριότητας αφορά γενικότερα την Αττική αλλά και ολόκληρη την χώρα, τονίζοντας ότι «μέχρι τώρα ο ΕΣΔΚΝΑ δεν έχει καταφέρει να κάνει τίποτα» και ότι «έχουν υπάρξει σοβαρές νομοθετικές παρεμβάσεις που “δίνουν” την διαχείριση των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο», υπενθυμίζοντας παράλληλα τον πρόσφατο νόμο που παρέχει τη δυνατότητα και στους δήμους να επιστρατεύσουν ιδιώτες στον τομέα της αποκομιδής.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η κατεύθυνση που προωθείται για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η καύση», τονίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μια τέτοια πρακτική και σημειώνοντας ότι η πρόταση της παράταξής της αφορά την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, και κατ’ επέκταση τον σημαντικό περιορισμό του όγκου των αδρανών απορριμμάτων.
Αναφορικά με το σχέδιο που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, σημείωσε ότι πρόκειται για μια πρόταση «πάνω στη δική μας φιλοσοφία», εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτή θα έπρεπε να βρίσκει ανταπόκριση και σε έναν γενικότερο σχεδιασμό και επισημαίνοντας ότι αυτό «είναι θέμα πολιτικής βούλησης».
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Καρατζά τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να κάνει μια γενικότερη συζήτηση πάνω σε όλα αυτά τα θέματα και να καταλήξει σε μια απόφαση, την οποία και να προωθήσει, εκτιμώντας πάντως ότι «η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη, γι’ αυτό και έχουν ήδη δοθεί σε ιδιώτες».
Μ. Ανδριανάκης
«Δεν έχει εξεταστεί σοβαρά το θέμα»
Από το γεγονός ότι «κανείς στην Ελλάδα δεν έχει σταθεί ποτέ με σοβαρότητα απέναντι στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μύρων Ανδριανάκης, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας δεν τηρούνται οι συγκεκριμένες για το θέμα οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί ένας νόμος - πλαίσιο που να περιλαμβάνει εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό σχεδιασμό, κάτι που δεν έχει γίνει, τονίζοντας παράλληλα ότι κανένας Δήμος, πλην της Κηφισιάς, δεν διαθέτει σταθμό μεταφόρτωσης.
Αναφερόμενος στο σχέδιο των εργαζομένων, συμφώνησε με τις διαπιστώσεις για τις ελλείψεις του Δήμου Χαλανδρίου στους τρεις βασικούς «πυλώνες» του τομέα Καθαριότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται:
α) θεσμική πρόβλεψη και τελική έγκριση του χώρου υποδομών της διεύθυνσης περιβάλλοντος,
β) σύνταξη των απαιτούμενων μελετών με την πρόβλεψη των εγκαταστάσεων και
γ) τα παραπάνω θα πρέπει να υλοποιούνται σύμφωνα με τις δυνατότητες του Δήμου.
Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι γι’ αυτά «απαιτείται αναθεώρηση του ΓΠΣ, προκειμένου να υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τον χώρο των εγκαταστάσεων, καθώς και αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου για όλα αυτά τα βήματα».
Όσον αφορά στο θέμα του εξοπλισμού, ο κ. Ανδριανάκης σημείωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Συλλόγου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα αλλάξει το σύστημα αποκομιδής, τονίζοντας όμως ότι σε ευρωπαϊκές χώρες ήδη χρησιμοποιούνται πιο εξελιγμένα συστήματα.
Καταλήγοντας, ο ίδιος εξήγησε ότι μετά τα παραπάνω βήματα και την τελική επιλογή που θα πρέπει να γίνει αναφορικά με το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων, ο Δήμος θα πρέπει να δώσει επίσης βάρος στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Τέλος, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος εξήγησε ότι το προσωπικό του τομέα προσδιορίζεται από όλες τις παραπάνω παραμέτρους.
Μ. Μιχαήλ
«Περισσότερος χρόνος»
Την άποψη ότι «ο καθρέφτης μιας πόλης είναι το δημαρχείο και η καθαριότητά της, κι εμείς δεν διαθέτουμε κανένα από τα δύο» εξέφρασε, λαμβάνοντας τον λόγο, η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ, Μαρία Μιχαήλ.
Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, η κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε σε παλαιότερες προσπάθειες προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου για τη θεσμοθέτηση και την αγορά χώρων για την εγκατάσταση των υποδομών της διεύθυνσης Περιβάλλοντος.
Η ίδια εκτίμησε ότι το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από τους εργαζόμενους για την επίλυση του θέματος είναι εξαιρετικά μικρό, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάγκης μιας διαπαραταξιακής συνεργασίας πάνω στο θέμα.
Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος έδωσε και στις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της καθαριότητας. «Βρισκόμαστε σε μια θετική κατεύθυνση», κατέληξε η ίδια, σημειώνοντας ότι «με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο θα πρέπει οι εργαζόμενοι, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και όλες οι παρατάξεις να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, ώστε σε δύο - τρία χρόνια να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Σ. Ρούσσος
«Απαιτείται αλλαγή σελίδας»
«Αυτά τα 25 χρόνια στην καθαριότητα έχουν γίνει όργια», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Σίμος Ρούσσος, εκτιμώντας ότι «κάποιος από αυτούς που έχουν ασκήσει διοίκηση θα πρέπει επιτέλους να απολογηθεί γι’ αυτά».
Ο ίδιος, στηλιτεύοντας τις ενέργειες των διοικήσεων σε αυτόν τον τομέα όλα τα προηγούμενα χρόνια, έκανε μια σύντομη αναφορά στα συστήματα αποκομιδής των απορριμμάτων που εφαρμόστηκαν την περίοδο αυτή.
Όπως είπε, ο Δήμος ξεκίνησε με ένα εξαιρετικά δαπανηρό σύστημα μεταφόρτωσης, χωρίς να διαθέτει όμως σταθμό μεταφόρτωσης, «σπαταλώντας πάρα πολλά εκατομμύρια δραχμές».
Στη συνέχεια -ανέφερε- το 2002 έγινε μετάβαση σε ένα νέο σύστημα απευθείας μεταφοράς στη χωματερή, που κόστισε στον Δήμο νέο εξοπλισμό (οχήματα), το οποίο «λειτούργησε για 2-3 χρόνια στη συνέχεια όμως κατέρρευσε» με αποτέλεσμα η διοίκηση να επιστρέψει στο προηγούμενο σύστημα (μεταφόρτωσης).
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο υπό συζήτηση σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «όποιος λέει ότι μπορεί να φτιάξει δίπλα στο νεκροταφείο χώρο υποδομών της Διεύθυνσης Καθαριότητας μέσα σε ένα ή δύο χρόνια λέει ψέματα», αναφερόμενος και αυτός στις δύο αλληλοαντικρουόμενες υπουργικές αποφάσεις για την περιοχή. Παράλληλα, μιλώντας για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε γενικότερο επίπεδο, εκτίμησε ότι «πρέπει να συζητήσουμε για πραγματική αλλαγή», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε κεντρικό επίπεδο «πήγαμε από το σύστημα “ρίχνω τα σκουπίδια στα λαγκάδια”, στη δημιουργία των ΧΥΤΑ, η λειτουργία των οποίων ακύρωσε τη διαλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και των απορριμμάτων που μπορούν να κομποστοποιηθούν».
Ο ίδιος τάχθηκε κατά και του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας ότι «δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των ιδιωτών, οι οποίοι θα έχουν εργαζόμενους - σκλάβους», ενώ όπως είπε, «το 50% των απορριμμάτων θα πηγαίνουν για καύση, τη στιγμή που στην Ευρώπη πηγαίνει μόλις το 2%!».
Καταλήγοντας, ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι «πρέπει να πάμε σε άλλη λογική η οποία είναι η ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση».
Όπως είπε, αυτή ξεκινάει από την παραδοχή ότι τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια αλλά πόροι που σωρεύονται με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και με λάθος στόχο. «Είναι ιδιοκτησία της κοινωνίας η οποία δεν μπορεί να επιβαρύνεται με πόρους και κόστος στο περιβάλλον και την υγεία για να χρηματοδοτεί την απαξίωσή τους» σημείωσε. Ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να τελειώσουμε με τη συγκεντρωτική διαχείριση και τους σταθμούς μεταφόρτωσης αυτού του μοντέλου».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ρούσσος επισήμανε ότι το ζήτημα της υγείας των εργαζομένων είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου και «είναι υποχρεωμένος να το εξασφαλίζει στο 100%».
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Παναγιώτου έκανε λόγο για ένα «ευαίσθητο θέμα», ενώ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής πέριξ του νεκροταφείου, σε περίπτωση δημιουργίας εκεί του σταθμού μεταφόρτωσης.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αλέκος Βαρβέρης υπεραμύνθηκε του σχεδίου των εργαζομένων και του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «δεν είναι μικρό το διάστημα, γιατί είχαμε 25 χρόνια και έχουμε ήδη “φάει” τα 24».
Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 30/1/2012