«Μειωμένη μεν, κίνηση δε»: με αυτά τα λόγια περιγράφει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Φλύα» Γιώργος Ασημακόπουλος το σκηνικό που επικράτησε στο εμπορικό κέντρο της πόλης, κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών.
Όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, η αγορά του Χαλανδρίου κατέγραψε σημαντική μείωση του τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τον κ. Ασημακόπουλο όμως να υποστηρίζει ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα», επισημαίνοντας ότι «το μη χείρον, βέλτιστον».
«Υπάρχει κίνηση»
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Α» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, «οι δρόμοι του εμπορικού κέντρου της πόλης είναι συνεχώς γεμάτοι», χαρακτηρίζοντας «θετικό» το γεγονός ότι ο κόσμος προτιμά να βγαίνει στο Χαλάνδρι, ακόμα και αν κάνει απλώς τη βόλτα του, χωρίς δηλαδή να προβαίνει σε αγορές. «Οι καταναλωτές περπατούν στο εμπορικό κέντρο, βλέπουν τι υπάρχει και έτσι, αν αποφασίσουν να ψωνίσουν, θα έρθουν εδώ. Κάτι που είναι καλό ακόμα και αν τα χρήματα που τελικά θα διαθέσουν είναι λιγότερα σε σχέση με παλαιότερα», λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «μπορεί η κίνηση να είναι μειωμένη, όμως υπάρχει κίνηση».
Ο ίδιος, εκτιμά ότι η πίστα παγοδρομίου αλλά και τα διάφορα παιχνίδια που εγκαταστάθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης κατά τη διάρκεια των εορτών -και τα οποία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τμήμα της μειοψηφίας αλλά και κατοίκων της πόλης- τελικά συνέβαλαν στο να παραμείνουν οι καταναλωτές στο Χαλάνδρι. «Αν δεν το είχαμε κάνει, ο κόσμος θα προτιμούσε να επισκεφθεί γειτονικούς δήμους που προσέφεραν παρόμοιες δραστηριότητες ή και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα», εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Ασημακόπουλος παραδέχεται ότι αρκετά καταστήματα έχουν ήδη βάλει «λουκέτο», ενώ άλλα περιμένουν το τέλος των εκπτώσεων για να κλείσουν.
Αναφερόμενος κυρίως στα καταστήματα που βρίσκονται σε πιο περιφερειακά σημεία της πόλης, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «σε περιόδους κρίσης το κέντρο γιγαντώνεται, ενώ το απόκεντρο χάνεται», υποστηρίζοντας όμως ότι «το εμπορικό κέντρο θα παραμείνει».
«Η ψυχολογία παίζει βασικό ρόλο»
Παράλληλα, ο ίδιος επικεντρώνεται στη μεγάλη επίδραση της κακής ψυχολογίας των καταναλωτών στην αγοραστική τους συμπεριφορά, εκτιμώντας ότι «η κίνηση της αγοράς κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων θα εξαρτηθεί από το εάν θα το επιτρέψει η… κυβέρνηση». Όπως λέει, «σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα ψυχολογίας. Πολλοί γνωρίζουν τι έσοδα έχουν και θα έχουν. Το θέμα είναι ότι φοβούνται και γι’ αυτόν τον λόγο δεν προχωρούν σε αγορές».
Στα παραπάνω, πάντως, θα πρέπει να προσθέσουμε την εμφανή πλέον αύξηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο του Χαλανδρίου, με τις καφετέριες και τα μπαρ να «ξεφυτρώνουν» σαν… μανιτάρια στην κεντρική πλατεία και τους γύρω πεζόδρομους.
Την ίδια στιγμή, «άνθηση» στο Χαλάνδρι φαίνεται ότι γνωρίζει και η αγορά χρυσού, αφού ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τρία ενεχυροδανειστήρια – καταστήματα αγοράς χρυσού, αδιάψευστα σημάδια της κρίσης που εξαπλώνεται στη χαλανδραίικη κοινωνία.
της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 30/1/2012