Αναντίστοιχος με τις ανάγκες της κοινωνίας που καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με την έξαρση των φαινομένων φτώχειας και εξαθλίωσης, φαίνεται ότι είναι ο Δήμος Χαλανδρίου.
Συγκεκριμένα, παρά την σχεδόν καθημερινή πλέον αύξηση του αριθμού των άπορων δημοτών -γενικότερα στα Βόρεια Προάστια, αλλά και ειδικότερα στο Χαλάνδρι- που αναγκάζονται να καταφύγουν στις δομές κοινωνικής πρόνοιας των δήμων και τα συσσίτια των εκκλησιών, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, η δράση του Δήμου στον τομέα των κοινωνικών παροχών παραμένει ελλιπής.
Πιο αναλυτικά, όπως είπε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» Γιάννης Λαδόπουλος, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου είναι στην ουσία «ακέφαλη» λόγω συνταξιοδότησης της αρμόδιας υπαλλήλου, με αποτέλεσμα «να μη λειτουργεί όπως θα έπρεπε, θεσμικά δομημένη».
Την ίδια στιγμή, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο διακόπηκε, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Νομικού Προσώπου Ελένη Νιώτη και η προσφορά τροφίμων από το Ίδρυμα «Πορεία» που, σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ Χαλανδρίου, προμήθευε με τα απαραίτητα περίπου 20-25 οικογένειες ηλικιωμένων. «Η “Πορεία” σταμάτησε την παροχή γιατί διακόπηκαν οι δωρεές και οι χορηγίες», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Νιώτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νομικού Προσώπου, την τρέχουσα χρονική περίοδο οι καταγεγραμμένοι οικονομικά ασθενείς στα μητρώα της Κοινωνικής Υπηρεσίας φτάνουν μόλις τους 21, ενώ στα ΚΑΠΗ τους 34.
Από την άλλη, η δράση του Δήμου περιορίζεται στην προσφορά δωροεπιταγών για αγορές από σούπερ μάρκετ, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα σε κάποιους από τους εγγεγραμμένους στα μητρώα της Υπηρεσίας.
Ωστόσο, ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο αριθμός, ούτε το ύψος των δωροεπιταγών αυτών, ενόψει των φετινών Χριστουγέννων.
Μπροστά στη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται, ο Δήμος Χαλανδρίου προετοιμάζει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, τη λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, προσπάθεια που αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το πιθανότερο είναι το νέο Παντοπωλείο να στεγαστεί σε χώρος ενός από τα ΚΑΠΗ του Δήμου, ενώ η λειτουργία του θα στηρίζεται αφενός σε χορηγίες καταστημάτων, αφετέρου σε προσφορές δημοτών. «Έχουμε ήδη μιλήσει με καταστήματα και ελπίζουμε να “στήσουμε” τον χώρο από 1η Ιανουαρίου», λέει ο ίδιος, εξηγώντας ότι στόχος είναι να θεσπιστεί και ως δομή μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
Κοινωνική δράση από την Εκκλησία
Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Χαλανδρίου, καθώς σε «αντίβαρο» της -μέχρι στιγμής- απραξίας του Δήμου, πολλά είναι τα συσσίτια αλλά και οι προσφορές σε απόρους, που γίνονται από τις εκκλησίες του Χαλανδρίου.
Χαρακτηριστικά, «μελανή» είναι η εικόνα που δίνει στην εφημερίδα μας από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου «Φλύον» Πολυδρόσου Βιβή Κυπριώτη, εκτιμώντας ότι οι οικογένειες με οικονομικά προβλήματα στον Δήμο Χαλανδρίου ξεπερνούν τις 200.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για οικογένειες που έχουν σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις, όπως π.χ. δάνεια ή παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, και οι οποίες μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.
Όπως μας ενημέρωσε η κ. Κυπριώτη, «γίνονται συσσίτια από αρκετές εκκλησίες στο Χαλάνδρι, ενώ πολλές ενορίες δίνουν δέματα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ή ακόμα και χρηματικά ποσά στους απόρους».
Την ίδια στιγμή, δραστηριότητες στην κατεύθυνση αυτή, όπως π.χ. προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης σε απόρους, ετοιμάζει και ο Σύλλογος «Φλύον», σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των όλο και περισσότερων αναξιοπαθούντων πολιτών.
της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 23/1/2012