20 Ιαν 2012

Η Εισήγηση για τον απολογισμό του 2011 & τη δράση του 2012 από το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων & μέλος της Συντακτικής Ομάδας της "πρΟΤΑσης" Άκη Γκόγκο

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα πρώτο απολογισμό της δράσης μας και να θέσουμε τους στόχους , πάνω στους οποίους θα κινηθούμε ως εργαζόμενοι κατά το έτος 2012.

Πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα κατά την κατάθεση της υποψηφιότητας μου για την εκλογή του νέου Προέδρου ανέφερα
……… Το 2011 θα συνεχιστεί η ανατροπή των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών – μισθολογικών δικαιωμάτων μας. Το 2011 μπαίνουν στο στόχαστρο το μισθολόγιο, οι επικουρικές συντάξεις, το ωράριο ……….και …………ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πιάστηκε αιφνιδιασμένο και απροετοίμαστο να προτείνει σχέδιο και πλάνο προστασίας των εργαζομένων στην επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά στα θεσμικά –ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Δεν υπάρχει πιο άστοχη πολιτική, για το συνδικαλιστικό κίνημα από διάφορα αποσπασματικά συλλαλητήρια ή κάποιες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, χωρίς καμιά αγωνιστική προοπτική, χωρίς κλιμάκωση, χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική και οργανωτική συνέχεια. Ο κομματισμός έχει εισχωρήσει βαθιά στο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ. Οι ηγεσίες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα συμφέροντα της κομματικής τους παράταξης και στην προσωπική τους εξέλιξη, παρά στα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούν ….

Δυστυχώς οι φόβοι μου όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν αλλά, το 2011 ολοκληρώθηκε η επίθεση απέναντι στους Δημοσίους Υπαλλήλους και φυσικά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Επίθεση όχι μόνο με την ακριβή έννοια του όρου μέσα από τα κατασταλτικά μέσα ( ΜΑΤ-ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ), αλλά και την θεσμική κατοχύρωση της επίθεσης με ψήφιση συγκεκριμένων νόμων όπως, του κρατικού υπαλλήλου, του νέου βαθμολογίου –μισθολογίου –φτωχολογίου, της εργασιακής εφεδρείας, της << αξιολόγησης >> των υπηρεσιών του δημοσίου, της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων….ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ…μόνο αυτά (έχουν γίνει γνωστά)…

Όλοι δεχόμαστε ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται ανασυγκρότηση, όχι όμως διάλυση, όπως επιχειρείται σήμερα. Χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα. ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ «μπούσουλας» οι επιταγές της τρόικας και οι μελέτες του ΟΟΣΑ, που αναφέρουν (και ΑΞΙΩΝΟΥΝ) 150.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Πού είναι οι αξιόπιστες μελέτες με την καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό της κάθε δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να σχεδιαστούν οι προτεινόμενες αλλαγές ;

Μέσα σ΄ αυτό το δύσκολο πλαίσιο, πρωτόγνωρο για όλους μας (ειδικά εμείς που δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές, αφού όλοι μας έχουμε, παράλληλα με την συνδικαλιστική μας δράση, και τα καθήκοντα της εργασίας μας), προσπαθήσαμε, κινητοποιούμενοι πολλές φορές από την ίδια την κοινωνία των εργαζομένων του Δήμου , να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η κρίση των εργαζομένων θα δώσει απάντηση στο συλλογισμό μου.

Από τα πιο σημαντικά ζητήματα για το 2011 ήταν:

• η ψήφιση του καταστατικού του Δήμου Χαλανδρίου και η πραγματοποίηση μαζικών συγκεντρώσεων. Στοίχημα για το 2012 είναι η εφαρμογή του συγκεκριμένου καταστατικού (με την ενεργοποίηση του ταμείου αλληλοβοήθειας, την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, τις συνεργασίες μεταξύ των υπαλλήλων κτλ) .

• Η συγκρότηση και παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο χώρο του κτήματος. Σχέδιο που δίνει απαντήσεις και καλύπτει την ανικανότητα των πολιτικών ηγεσιών να δώσουν λύση σ΄ ένα καίριο πρόβλημα για όλη την κοινωνία του Χαλανδρίου. Βέβαια η καθυστέρηση της εξέτασης του ζητήματος από το Δημοτικό Συμβούλιο προκαλεί ερωτηματικά και οδηγεί το συγκεκριμένο σχέδιο («ανάσα» σε κατοίκους, περιοχή και εργαζόμενους) σε αποτυχία, χωρίς καν να γίνει υλοποιήσιμο. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 να ψηφισθεί και να ενεργοποιηθεί.

• Επιτυχημένες κινητοποιήσεις, όπως απεργίες – καταλήψεις – ενημερώσεις, με αποκορύφωμα τη μαζική πορεία των εργαζομένων στο κέντρο του Χαλανδρίου - για πρώτη φορά στα χρονικά - καθώς και η συμμετοχή, με ξεχωριστό <<μπλοκ>> στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

• Προσπάθεια συνεννόησης για κοινή δράση με όμορα σωματεία ή με άλλους χώρους. Μια προσπάθεια που δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και χρειάζεται το 2012 να τεθεί η όλη σκέψη σε νέα βάση. Βέβαια, τίθεται το ερώτημα πώς θα παλέψουμε π.χ. μαζί με τους δασκάλους για τις απολύσεις, όταν αυτοί έχουν εξαιρεθεί από την εφεδρεία (όπως και άλλες κοινωνικές ομάδες) ;

• Συγκεντρώσεις ανά υπηρεσία, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων . Θα πρέπει να συνεχισθούν και να εντατικοποιηθούν και το νέο χρόνο. Τα προβλήματα συσσωρεύονται και η καθυστέρηση ελλοχεύει ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών (και, κατ’ επέκταση ΚΑΙ των τμημάτων).

• Επισκέψεις σε Μουσεία – αρχαιολογικούς χώρους. Σημαντική καινοτομία που θα πρέπει να αξιολογηθεί, εάν έχει την ανάλογη συμμετοχή από τους εργαζόμενους, ώστε να δούμε εντός του 2012 πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε .

• Επίσης η διοργάνωση επιτυχημένου γλεντιού και η συνέχιση τέτοιων εκδηλώσεων κατά το έτος 2012.

• Η ενημέρωση με τη βοήθεια του internet, μέσω της δημιουργίας ιστοσελίδας και ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Προσπάθεια που δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και θα πρέπει να βελτιωθεί κατά το 2012. Ανάθεση σε συγκεκριμένο υπάλληλο της λειτουργίας της σελίδας και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με τις οδηγίες των μελών του συλλόγου. Πρότασή μου είναι το όλο εγχείρημα, να το αναθέσουμε στο συνάδελφο Χανιωτάκη Δημήτριο, με τον οποίο έχω μια επιτυχημένη συνεργασία στην πρΟΤΑση και γνωρίζω τις δυνατότητές του, ώστε το site του συλλόγου να αποτελέσει την αφετηρία ενημέρωσης για τον εργαζόμενο του δήμου μας .

• Σημαντικό θέμα και αρνητικό σημείο της δράσης του συλλόγου για το έτος 2011, αποτελεί η συμμετοχή μας στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Αετοπουλείου. Συμμετοχή, που οδήγησε σε σημαντική οικονομική αποτυχία και θα πρέπει να αποτελεί οδηγό για το πώς πρέπει ν΄ αποφασίζουμε και να διαχειριζόμαστε τις εισφορές των εργαζομένων. Προσωπικά, έχω αναφερθεί αναλυτικά στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, εκφράζοντας αιτιολογημένα την διαφωνία μου. Θα πρέπει να συζητηθεί σαν ξεχωριστό θέμα στην Γενική Συνέλευση. Οι ευθύνες είναι δεδομένες και συγκεκριμένες.

Για το έτος 2012, έτος ΣΤΑΘΜΟ, κατά την γνώμη μου, για την Δημόσια Διοίκηση, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Μετά την αποτυχία της εφεδρείας, ως προσυνταξιοδοτική κατάσταση (ή, ΑΠΟΛΥΣΗ) του υπάλληλου, οι απολύσεις βρίσκονται ΄΄ προ των πυλών΄΄.

Θα πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να απαντήσει στο ερώτημα - δίλημμα (ή ΠΑΓΙΔΑ…) ανταγωνιστικότητα και χαμηλοί μισθοί… Αν η κακή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων οφείλεται κυρίως στην έλλειψη κεφαλαίων, τεχνολογίας, κακό εξοπλισμό και λιγότερο στο μισθολογικό κόστος… Χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας, η Γερμανία, που με το υψηλότερο μισθολογικό κόστος έχει την μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ανήμπορο να προστατέψει τους εργαζόμενους . Χωρίς αυτοκριτική, κομματικά εξαρτώμενο και χωρίς σχέδιο δεν μπορεί να βγάλει τους εργαζόμενους από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε. Χρειάζεται δομική ανασυγκρότηση ώστε υγιείς δυνάμεις να μπορέσουν να βγούνε στο προσκήνιο, ο συνδικαλισμός να αποκτήσει την πραγματική του ουσία και να ξανακερδίσει τη χαμένη του αξιοπιστία .

Ενόψει συνεδρίου, θα πρέπει να έχουμε μια ενιαία πρόταση, με εργαζόμενους - σύνεδρους που θα φέρουν την ανατροπή, υλοποιώντας αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

Κατά τη γνώμη μου , θα πρέπει να κινηθούμε και να ζητήσουμε :

• την παραίτηση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον καταλογισμό ευθυνών.

• Προγραμματικές θέσεις – δράσεις, με τελικό σκοπό την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών.

• Για κάθε προτεινόμενο μέτρο από το Υπουργείο, η ΠΟΕ- ΟΤΑ θα πρέπει να αντιπροτείνει ένα αξιόπιστο σχέδιο. ΕΜΕΙΣ βρισκόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση, εμείς ξέρουμε τις σωστές λύσεις.

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, νομίζω ότι, η συμμετοχή μας (ή τουλάχιστον η συμμετοχή μου ) σε αυτή τη διαδικασία είναι χωρίς ουσία .
Σαν τοπικός σύλλογος θα πρέπει να κρατήσουμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, με συνεχείς ενημερώσεις και παραστάσεις στις υπηρεσίες τους.
Να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημά τους έχοντας ως τελικό ΣΤΟΧΟ τον απεγκλωβισμό από αυτό το φαύλο κύκλο της .
Ελπίζω στο τέλος του 2012 να έχουμε πετύχει την πολιτική ανατροπή και την αναγέννηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Με εκτίμηση
ΓΚΟΓΚΟΣ ΑΚΗΣ