12 Δεκ 2011

Αυτόφωρο για χρέη σε Ταμεία. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Με αυτόφωρο απειλούνται οι επιχειρηματίες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στα ταμεία.
Η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Εργασίας, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 10.000 επιχειρηματίες χρωστάνε σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία.
Την ίδια στιγμή οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, αλλά και ο περιορισμός της δαπάνης στους κλάδους υγείας θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και τη γενική γραμματέα Αθ. Δρέττα.
Οι περικοπές στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας θα προχωρήσουν αμέσως και θα αγγίξουν τους δημοσίους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, στο «μέτωπο» των επικουρικών ταμείων οι αλλαγές θα τρέξουν από την 1η Ιανουαρίου, με τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα καλύπτει 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Στο νέο Ταμείο θα «μεταφερθούν» το ΕΤΕΑΜ, το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΤΕΑΔΥ, το ΕΤΑΤ και το ΤΕΑΙΤ.
Το ποσοστό αναπλήρωσης στα επικουρικά ταμεία θα κυμαίνεται από 20% έως 45%, κάτι που συνεπάγεται μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. Το ποσοστό της μείωσης θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα.
«Μαχαίρι» θα μπει στο εφάπαξ σε όσους φορείς πρόνοιας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Η συνολική μείωση θα είναι από 5% έως 30%, με μεγάλους χαμένους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Μάλιστα, ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα, με δεδομένο πως το ταμείο πρόνοιας είναι σε αδιέξοδο (εκκρεμούν πάνω από 45.000 αιτήσεις). Για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται προκαταβολή το 50% του βοηθήματος, το οποίο κατά μέσον όρο είναι 40.000 ευρώ.
Τέλος, τη νέα χρονιά αναμένεται να ανοίξει εκ νέου θέμα αλλαγών στα ταμεία κύριας ασφάλισης, καθώς η κρίση οδηγεί σε δραματική μείωση των εσόδων. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στις υψηλές συντάξεις.

πηγή : Εφημερίδα "Έθνος", 12/12/2011