Ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου φαίνεται να έχει εξασφαλίσει το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έχει αναστείλει οποιαδήποτε έκδοση ενταλμάτων πληρωμής.
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πνίγουν ασφυκτικά την κυβέρνηση μετά και την αμφισβητούμενη εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ από την τρόικα, καθώς έχει μπροστά της την πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εκδίδουν εντάλματα πληρωμών, καθώς προέχει να υπάρχει ρευστό στα ταμεία του Δημοσίου. Ενισχυτικά φαίνεται να έχει λειτουργήσει και η αύξηση κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ των φορολογικών εσόδων κατά τον Σεπτέμβριο, λόγω της πληρωμής των έκτακτων εισφορών, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου εισοδήματος.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε ότι αυτό που προέχει είναι να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ρευστό μέχρι και την ολοκλήρωση των πολιτικών διεργασιών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε μισθούς και συντάξεις και τυχόν λήξεις ομολόγων μέσα στον Δεκέμβριο.
Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να επικρατεί αναβρασμός, καθώς πιέζει ο χρόνος και για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη ή το αργότερο τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Πλησιάζει 9% το έλλειμμα
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να υιοθετεί την άποψη της τρόικας, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το έλλειμμα, και να εκτιμά πως για φέτος θα κλείσει στο 8,8% με 9% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 8,5%. Ουσιαστικά το έλλειμμα κλείνει μεταξύ 19,1 δισ. και 19,6 δισ. ευρώ, καθώς το ΑΕΠ μειώνεται στα 218 δισ. ευρώ και του χρόνου ακόμη περισσότερο, στα 212,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η ύφεση από το 5,5% φέτος παραμένει βαθιά στο 2,8% του χρόνου.
Ανησυχία προκαλούν και οι νεότερες εκτιμήσεις για αύξηση της ανεργίας στο 15,4% έναντι 15,2% του προσχεδίου, καθώς και η πρόβλεψη για εκτόξευσή της στο 17% του χρόνου έναντι 16,4% που είχε εγγραφεί στο προσχέδιο.
Το ίδιο απαισιόδοξα είναι τα στοιχεία και για την απασχόληση, καθώς οι νεότερες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό μείωσης στο 5,7% έναντι 5,3% του προσχεδίου και για το 2012 στο 2% έναντι μείωσης 1,1% του προσχεδίου.
Στον προϋπολογισμό αναμένεται να εγγράψουν και πληθωρισμό 2,8% για φέτος και 0,6% του χρόνου.
της Ελένης Κωσταρέλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 3/11/2011