25 Νοε 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ : Μείωση τώρα 40% στα δημοτικά τέλη για τις λαϊκές κατοικίες

Πρόταση ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των μικρών επαγγελματιών κατέθεσαν, χτες, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μείωση εδώ και τώρα κατά 40% στα δημοτικά τέλη και φόρους που πληρώνουν οι λαϊκές κατοικίες της Αθήνας, ως αντιστάθμισμα στις τρομακτικές απώλειες που βιώνουν τα δύο τελευταία χρόνια στο εισόδημά τους οι λαϊκές οικογένειες, συνέπεια της πολιτικής του ευρωμονόδρομου, ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ χτες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, να μειωθούν τα τέλη και για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.
Απέναντι στην υποκρισία της δημοτικής αρχής, που τάχα διατηρεί σταθερά τα τέλη για το 2012, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, αντέτεινε ότι:
«Βιώνουμε κατάρρευση του λαϊκού εισοδήματος. Ο λαός δεν έχει να πληρώσει άλλο. Κι όμως, ως δημοτική αρχή κινείστε στο ίδιο πλαίσιο με την κυβέρνηση. Αποδέχεστε τη χρηματοδότηση του δημοτικού προϋπολογισμού μόλις κατά 30% από τον κρατικό προϋπολογισμό, το υπόλοιπο 70% να καλύπτεται από την άγρια φορολόγηση του λαού. Είναι υποκρισία να υποστηρίζετε ότι δήθεν διατηρείτε αμετάβλητα τα τέλη την ώρα που έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% το λαϊκό εισόδημα με το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, και πριν ακόμα εφαρμοστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η νέα δανειακή σύμβαση. Η μόνη πρόταση, αν θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε μια ανακούφιση στους ανθρώπους του μόχθου, είναι η αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών. Σε αντιστάθμισμα διπλασιάστε τα δημοτικά τέλη στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα, τις τράπεζες, τις αλυσίδες, τα ιδιωτικά κολέγια, τις ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. Να μειωθούν τα τέλη και στην επαγγελματική στέγη του ΕΒΕ, του μικρέμπορου, του μικρομεσαίου. Για δε τις απαλλαγές από τα τέλη που διαφημίζετε ότι ισχύουν για τρίτεκνους, πολύτεκνους, απόρους κλπ., είναι ανέκδοτο να το υποστηρίζετε. Πρόκειται για όλα κι όλα 1.064 ρολόγια της ΔΕΗ, συνολικά στα 500.000 του δήμου».

Τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στην πόλη τόνισε: «Η Αθήνα έχει ήδη 100.000 ανέργους.
Τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από φτώχεια, ανέχεια, υποσιτισμό, προβλήματα. Στο προηγούμενο ΔΣ η πλειοψηφία αρνήθηκε να ψηφίσει πρότασή μας και να στηρίξει όσους δεν πληρώνουν (επειδή δε θέλουν ή δεν μπορούν) το χαράτσι στα ακίνητα που χρεώνεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Κι αυτό ενώ η ίδια η ΔΕΗ ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν το έχουν πληρώσει και δε θα το πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) απειλεί ότι θα κόψει το ρεύμα από αυτό το μισό εκατομμύριο νοικοκυριά. Είναι ωμός εκβιασμός και τον καταγγέλλουμε. Ταυτόχρονα, σήμερα, προχώρησε σε καταστολή της κατάληψης που έκαναν εργαζόμενοι της ΔΕΗ σε κτίριό της για να μην καταβληθεί το χαράτσι. Πρέπει να καταδικάσουμε την ενέργειά αυτή». Η δημοτική πλειοψηφία αρνήθηκε να καταδικάσει την καταστολή.
Ο Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε επίσης στον κρατικό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι πετσοκόβει τα κονδύλια για τους δήμους, οι δε συντάκτες του παραβιάζουν και αυτόν τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, επιμερίζοντας τελικά για τους δήμους μικρότερα ποσοστά από φόρους (άρα και ποσά) που ο νόμος ορίζει. «Οταν ο νόμος ορίζει ότι η κεντρική διοίκηση αποδίδει στους δήμους το 12% από τα έσοδα του ΦΠΑ, αυτό με βάση τα προϋπολογιζόμενα έσοδα αντιστοιχεί σε κονδύλι 1,7 δισ. ευρώ και όχι 1,272 όπως αναγράφεται στο σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού», ανέφερε ως παράδειγμα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι έτσι ανοίγει δρόμος για παραπέρα φορολόγηση του λαού προκειμένου να καλυφτούν τα κονδύλια που λείπουν.

Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ έθεσαν και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι (από τον Ιούλη) οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι εποχικοί (τους χρωστά η δημοτική αρχή Κυριακές και υπερωρίες) που δούλευαν στις δημοτικές κατασκηνώσεις. Κατάγγειλαν τα χαράτσια που επιβάλλονται στα δημοτικά γυμναστήρια, την εφεδρεία στην οποία σπρώχνουν κυβέρνηση και δημοτική αρχή εργαζόμενες στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, το γεγονός ότι αργούν επισκευές σε παιδικούς σταθμούς. Ζήτησαν η δημοτική αρχή στα δικαστήρια που έχουν αρχές Δεκέμβρη οι 420 συμβασιούχοι του Βρεφοκομείου για να παραμείνουν στην εργασία τους, να στηρίξει το αίτημα και δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η δημοτική πλειοψηφία αρνήθηκε να αποκαλύψει τη στάση που θα κρατήσει.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 25/11/2011