4 Οκτ 2011

Οι καταλήψεις των υπουργείων παγώνουν το κράτος

Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν περιστασιακά ακραία μέτρα; Το βέβαιο είναι ότι το Δημόσιο σήμερα θα βρίσκεται στον πάγο, με την ΑΔΕΔΥ να έχει αποφασίσει καταλήψεις σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες «ως απάντηση στην εφεδρεία 30.000 δημόσιων υπαλλήλων εντός του έτους».
Μολονότι για αύριο Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία (και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π. μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος), είναι σαφές από τις τελευταίες εξελίξεις ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποφασίσει το κύριο μέσο αντίδρασης στις αποφάσεις της κυβέρνησης να είναι οι συνεχόμενες καταλήψεις κτιρίων και υπηρεσιών αντί των «πατροπαράδοτων» απεργιακών κινητοποιήσεων και στάσεων εργασίας. Προφανώς, δεν διεκδικούν δάφνες του πλέον ευφάνταστου αγώνα -οι καταλήψεις βρίσκουν συχνά-πυκνά θέση στην εγχώρια ειδησεογραφία- ωστόσο η μεταστροφή είναι αξιοσημείωτη δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι καταλήψεις δεν είχαν εφαρμόσει στη φαρέτρα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Aπόγνωση

«Για όλα όμως υπάρχει η πρώτη φορά», όπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας κ. Δημήτρης Θωμάς. Μέχρι αργά χθες, ο Σύλλογος δεν είχε αποφασίσει για το εάν θα συμμετέχει και στη σημερινή κινητοποίηση (οι εργαζόμενοι θα συνεδρίαζαν στις 7 π. μ. σήμερα το πρωί), ωστόσο «συνήθως συμπορευόμαστε με τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ». «Η κατάληψη δείχνει την απόγνωση των εργαζομένων», λέει ο κ. Θωμάς. «Και δυστυχώς, οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα άκρα. Οταν είσαι στα άκρα, είναι πολύ εύκολο να σκεφτείς την κατάληψη». Δίνει τη δική του ερμηνεία, της μεταστροφής. «Οι εργαζόμενοι θέλουν να συμμετέχουν στις απεργίες, αλλά όταν η επόμενη απεργία έχει προγραμματιστεί, φερ' ειπείν σε 19 ημέρες από σήμερα, καθώς δεν είναι εύκολο να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις από τη μια μέρα στην άλλη, είναι επόμενο να φοβούνται ότι έως τότε θα μας έχουν πιει το αίμα». Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι με την κατάληψη οι εργαζόμενοι δεν χάνουν το ημερομίσθιό τους, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει σε μια απεργία. «Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι νέο για εμάς, οι καταλήψεις μεγάλης διάρκειας. Μέχρι σήμερα γίνονταν μια κι έξω.
Είναι άγνωστα νερά», παραδέχεται ο κ. Θωμάς.
Οι καταλήψεις υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών άρχισαν να λαμβάνουν μαζικότερο χαρακτήρα από τις 20 Σεπτεμβρίου. Αποκορύφωμα όμως ήταν η περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη 28 και 29 Σεπτεμβρίου, όταν έπειτα από αντίστοιχο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, οι δημόσιοι υπάλληλοι απέκλεισαν το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εμποδίσουν την προγραμματισμένη συνεργασία της τρόικας με τον υπουργό, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τα υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, αλλά και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στην πράξη, αυτό σήμαινε ότι από νωρίς το πρωί συνδικαλιστικά στελέχη των συλλόγων εργαζομένων, με τη στήριξη μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, είχαν ακροβολιστεί στις εισόδους των υπηρεσιών, εμποδίζοντας την είσοδο των συναδέλφων τους στους χώρους εργασίας και ενημερώνοντάς τους για τις συνέπειες των νέων μέτρων. Προφανώς, λόγω της διάστασης που πήρε το επεισόδιο με τα δύο στελέχη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που προπηλακίστηκαν προσπαθώντας να προσεγγίσουν την είσοδο του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών και αποχώρησαν εν μέσω αποδοκιμασιών, οι υπόλοιπες κινητοποιήσεις πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Απ' ό, τι φαίνεται θα έχουν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα, το τσουνάμι καταλήψεων έχει μόλις αρχίσει να φουσκώνει. «Οι καταλήψεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν απλώς μια προειδοποίηση», τονίζει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλίας Ηλιόπουλος. «Το επόμενο διάστημα, εάν η κυβέρνηση δεν σκεφθεί λογικά, η έκταση της διαμαρτυρίας θα διευρυνθεί με τους εργαζόμενους να εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τα επιβαλλόμενα μέτρα». Σημειώνεται πάντως ότι δεν έχουν αποφασιστεί καταλήψεις σε κεντρικό επίπεδο, ωστόσο η ΑΔΕΔΥ έχει διαμηνύσει ότι είναι μεταξύ των εγκεκριμένων και ενδεδειγμένων μέτρων αντίστασης στο πρόγραμμα της εφεδρείας.
Σε κάθε περίπτωση, όταν γίνεται κατάληψη δεν προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας, για την εξυπηρέτηση του κοινού ή για την προώθηση των υποθέσεων που δεν παίρνουν καθυστέρηση.
«Όταν γίνεται κατάληψη, δεν λειτουργεί τίποτα», καταλήγει ο κ. Θωμάς.
Επικριτικός ήταν χθες στο φαινόμενο καταλήψεων στα υπουργεία ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. «Αμφισβητείται η Δημόσια Διοίκηση. Στους βασικούς πυλώνες της», είπε. «Φθάσαμε στο σημείο να καταλαμβάνονται υπουργεία και να ακυρώνεται έτσι στην πράξη η βασική δομή και λειτουργία του σύγχρονου κράτους».

της Λίνας Γιάνναρου, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 4/10/2011