11 Οκτ 2011

Σε συνέχεια των καταλήψεων προτρέπει η ΑΔΕΔΥ

«Χιονοστιβάδα» κινητοποιήσεων στον δημόσιο τομέα έχουν προκαλέσει το νέο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία. Ο ένας κλάδος μετά τον άλλο προκηρύσσουν απεργίες, με τους εφοριακούς να μπαίνουν και αυτοί στον χορό των κινητοποιήσεων (17 έως 20 του μηνός) σε μια περίοδο καίριας σημασίας για την είσπραξη των εσόδων και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού ενόψει και της εκταμίευσης της 6ης δόσης. Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζομένους να συνεχίσουν την κατάληψη υπουργείων και υπηρεσιών και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις κάθε μορφής, ενώ η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της προκειμένου να τις αποτρέψει.
Σκηνές κυκλοφοριακού χάους εκτυλίχθηκαν για άλλη μία φορά χθες στους δρόμους της Αθήνας λόγω της έντονης κακοκαιρίας σε συνδυασμό με τα ακινητοποιημένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η συντονιστική επιτροπή εργαζομένων στις συγκοινωνίες για να καθορίσει την επόμενη κοινή απεργιακή κινητοποίησή τους (πιθανότατα Πέμπτη ή Παρασκευή).
Οι παρατάξεις μειοψηφίας στον κλάδο των λεωφορείων έχουν προτείνει νέα γενική συνέλευση με στάση εργασίας τη Δευτέρα 17/10. Καθυστερήσεις σημειώθηκαν και χθες στις πτήσεις εξαιτίας της κινητοποίησης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Εως τις 5.30 μ. μ. είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις σε 70 πτήσεις με μέσο όρο καθυστέρησης τα 62 λεπτά. Με 48ωρη απεργία το προσεχές Σαββατοκύριακο απειλούν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Παράλληλα σήμερα θα συνεδριάσει και το Δ. Σ. της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος για να αποφασίσει κινητοποιήσεις.
Στάση εργασίας από τις 11.30 π. μ. έως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, που διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην Πλ. Κλαυθμώνος με τη συμμετοχή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Ηδη πολλά δημαρχεία τελούν υπό κατάληψη. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται μεθαύριο στη 1 μ. μ. στα Προπύλαια. Η ΔΟΕ έχει προκηρύξει για σήμερα και μεθαύριο δίωρες στάσεις εργασίας. Χθες φοιτητές κατέλαβαν το υπ. Παιδείας από τις 7 π. μ. -12 μ. Η κατάληψη του υπ. Εμπορίου συνεχίζεται.
Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν μεθαύριο οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ όλο το προσωπικό του ΕΣΥ θα συμμετάσχει στην απεργία στις 19/10. Οι υπάλληλοι του υπ. Υγείας θα πραγματοποιήσουν νέα κατάληψη την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Υπό κατάληψη τελούν και τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Από 18-23/10 θα απεργούν οι τελωνειακοί. Παράλληλα, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ (τραπεζοϋπάλληλοι) προανήγγειλε απεργία στις 18-19/10. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, που προσανατολίζονται, όπως και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σε απεργία διαρκείας. Τρίωρη στάση εργασίας (7 π. μ. -10 μ. μ.) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, που έχουν καταλάβει το κτίριο της Λαοδικείας. Οι δικηγόροι απειλούν με πενθήμερη απεργία, από την Πέμπτη.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας σήμερα (8 π. μ. έως 11 π. μ. και 3 μ. μ. έως 6 μ. μ.), 24ωρη απεργία αύριο και 3ωρες στάσεις εργασίας μεθαύριο. Στάση εργασίας από τις 7 π. μ. -10 π. μ. πραγματοποιούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο υπ. Εθνικής Αμυνας.

της Πέννυς Μπουλουτζά, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 11/10/2011