8 Οκτ 2011

Ξένοι εμπειρογνώμονες κρίνουν υπηρεσίες και υπαλλήλους

Το θέμα δεν είναι μόνον οι 30.000 υπάλληλοι που βγουν στην εφεδρεία μέσα στο 2011.
Τα ερωτήματα που προβάλλουν μετ' επιτάσεως είναι για την επόμενη χρονιά -το 2012- όταν τριμελές συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και δύο γενικούς διευθυντές οι οποίοι θα ορίζονται από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, θα καταγράφει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε όλους τους τομείς και φορείς του Δημοσίου ανά κλάδο, κατηγορία και ειδικότητα του προσωπικού.
Η επιτροπή αυτή θα καταγράψει τις ανάγκες των υπηρεσιών και θα αναφέρει τις περιοχές όπου πλεονάζουν υπάλληλοι και όπου υπάρχουν ελλείψεις. Με βάση αυτή τη χαρτογράφηση, θα γίνει η τελική αξιολόγηση τόσο σε οργανικές μονάδες του Δημοσίου όσο και σε τακτικό προσωπικό από εξωτερικούς συμβούλους. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν κατατεθειμένες απόψεις για την ανάγκη μείωσης του ελληνικού Δημοσίου και έχουν εκφράσει απόψεις για άγριο μαχαίρι σε θέσεις και προσωπικό.
Τα κριτήρια, λέει, που θα εφαρμοσθούν για αυτή την αξιολόγηση θα είναι επιστημονικά και αξιοκρατικά, δεν αναφέρονται όμως ρητά στο πολυνομοσχέδιο παρά το γεγονός ότι η διαδικασία θα αρχίσει από τον καινούργιο χρόνο και θα ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο 2012.
Το ΑΣΕΠ δεν εμπλέκεται άμεσα σε αυτή τη διαδικασία, απλώς θα έχει την υψηλή εποπτεία και θα προβαίνει σε υποδείξεις όποτε θεωρεί ότι υπάρχει λόγος να το πράξει.
Στο μεταξύ το σχέδιο νόμου που έδωσε στην δημοσιότητα ο Δημήτρης Ρέππας δεν ανέφερε ότι θεσπίζεται μείωση του Δημοσίου με αυτή τη διαδικασία κατά το 1/3. Αντίθετα στο νομοσχέδιο που κατέθεσε τα μεσάνυχτα στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος υπήρχε η πρόβλεψη για κόψιμο υπηρεσιών κατά 30%.
Από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει ένας αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού. Αυτοί θα ενταχθούν εκ νέου σε εφεδρεία ή θα απολυθούν μαζικά. Κανείς δεν έχει απαντήσει σ' αυτό το ακανθώδες ερώτημα παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως η τρόικα απαιτεί τουλάχιστον 100.000 υπαλλήλους εκτός του Δημοσίου μέχρι το 2013.

της Ελένης Δελβινιώτη, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 8/10/2011