Εργασιακή εφεδρεία και στο στενό δημόσιο τομέα μεθοδεύει η κυβέρνηση, κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Πέτρος Κετικίδης, ο οποίος είπε ότι στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης (πρώην ΥΜΑΘ) έφτασε εμπιστευτικό έγγραφο που ζητάει να δηλωθεί το πλεονάζον προσωπικό, ενώ, σύμφωνα με τον σύλλογο των εργαζομένων, όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές.
Ο γενικός γραμματέας Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου, το οποίο έστειλε πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημ. Ρέππας. Σημείωσε, όμως, ότι σε αυτό δεν γίνεται αναφορά σε εργασιακή εφεδρεία, αλλά ζητούνται στοιχεία για το προσωπικό στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και ότι ο ίδιος απάντησε στον υπουργό ότι δεν υπάρχουν πλεονάζοντες. Κι αυτό διότι οι οργανικές θέσεις είναι 238, υπηρετούν 121 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 51 απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες και μόνον οι 70 είναι στη Γ.Γ.
Ο κ. Κετικίδης εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και στον τομέα της Υγείας, παρά τις διαψεύσεις του αρμόδιου υπουργείου, κι επισήμανε ότι ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί το 30% του εν λόγω τομέα.
Οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ, Αρις Καζάκος, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.
Η εργασιακή εφεδρεία δεν είναι τίποτε άλλο από «ομαδικές απολύσεις» και αναδεικνύει τον παραλογισμό του μέτρου που οδηγεί στην καταστροφή, τόνισε ο Α. Καζάκος. Οι θιγόμενοι μπορούν να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, αλλά και στα διοικητικά με ασφαλιστικά μέτρα, καθώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η εντολή για εφεδρεία προσκρούει και στην τυπική νομιμότητα που ορίζει ο νόμος.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κατάργηση οργανικών θέσεων και αυτόματες απολύσεις στο Δημόσιο, προκειμένου να αποφύγει νομικά προσκόμματα, ο Α. Καζάκος απάντησε ότι θα περιμένει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης και μετά θα τοποθετηθεί. Παρατήρησε, πάντως, ότι οι φόρμουλες που αναζητούνται είναι «δολιχοδρομίες» για να αποφύγει η κυβέρνηση τις εγγυήσεις του Συντάγματος υπέρ της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Ο Π. Τσαραμπουλίδης είπε ότι το ΕΚΘ συγκεντρώνει στοιχεία από Οργανισμούς για το πρόβλημα της εργασιακής εφεδρείας με στόχο να εξασφαλίσει ομαδική δικαστική προστασία στους θιγομένους.
του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 1/10/2011