8 Οκτ 2011

Κατάργηση της έκπτωσης δαπανών από το εισόδημα

Την πλήρη κατάργηση της έκπτωσης δαπανών από το εισόδημα των φορολογουμένων προβλέπει άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που συζητείται στη Βουλή.
Στο εξής, όλες οι δαπάνες θα μειώνουν μόνο τον φόρο, σε ποσοστό 10% του ύψους κάθε δαπάνης. Στόχος του μέτρου είναι να «ψαλιδιστούν» οι επιστροφές φόρων που πετύχαιναν φορολογούμενοι μειώνοντας το εισόδημά τους με εκπτώσεις δαπανών.
Η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά τις ακόλουθες κατηγορίες δαπανών: έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, μισθώματα κύριας κατοικίας, δαπάνη φροντιστηρίων και ιδιαίτερων μαθημάτων, τόκους δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας, θανάτου και προσωπικών ατυχημάτων, διατροφή που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο, ποσά δωρεών προς το Δημόσιο, κοινωφελή ιδρύματα κ.α., ποσά για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου, εισφορές σε ταμεία ασφάλισης.
Δυσμενέστερη γίνεται, εξάλλου, η μεταχείριση των εισοδημάτων από ακίνητα, τα οποία υποβάλλονται σε πρόσθετο φόρο. Μέχρι τώρα οριζόταν ότι δεν μπορεί ο πρόσθετος φόρος να είναι μεγαλύτερος από το ποσό του κύριου φόρου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα, αλλά από το 2012 ο περιορισμός αυτός καταργείται.

Τι αλλάζει το 2012 με τις αποδείξεις

Αποδείξεις δαπανών που θα αντιστοιχούν τουλάχιστον σε ποσοστό 25% του δηλωμένου εισοδήματος υποχρεώνονται να περιλάβουν στις φορολογικές τους δηλώσεις του 2012 όλοι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ.
Αν δεν προσκομισθούν οι αποδείξεις, παύει να ισχύει το αφορολόγητο όριο της κλίμακας, που από τον επόμενο χρόνο μειώνεται σε 5.000 ευρώ. Επιπλέον, όπως ορίζεται σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).
Η καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν μπορεί να γίνεται μέσω Διαδικτύου ή μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική για τον φορολογούμενο. Τα δεδομένα που καταγράφονται στη «φοροκάρτα» για λογαριασμό του φορολογούμενου είναι: α) ο ΑΦΜ του εκδότη της απόδειξης και β) η ημερομηνία και το ποσό της συναλλαγής.

πηγή : http://www.espressonews.gr/ , 8/10/2011