8 Οκτ 2011

Αυξήσεις στους βασικούς και μειώσεις στους τελικούς μισθούς


Σε... ελεύθερη πτώση θα οδηγηθούν με το νέο μισθολόγιο οι αμοιβές κυρίως των υπαλλήλων χαμηλών τυπικών προσόντων και εκείνων που υπηρετούν στα λεγόμενα «προνομιούχα» υπουργεία και συχνά οι αποδοχές τους υπερδιπλασιάζονταν εξαιτίας των επιδομάτων.
Ένας υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε υπουργείο - ρετιρέ, του υπουργείου Οικονομικών για παράδειγμα, με πολυετή προϋπηρεσία - 33 έτη - θα βρεθεί για παράδειγμα να χάνει περισσότερα από 1.600 ευρώ! Το νέο σύστημα, όμως, θα δώσει τέλος σε στρεβλώσεις που ισχύουν σήμερα και έχουν ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις διευθυντές υπουργείων να έχουν μικρότερες αποδοχές από κλητήρες που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες.
Τόσο οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί όσο και οι καταληκτικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παρουσιάζουν ποσοστιαία αύξηση από τους βασικούς μισθούς που ισχύουν μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τον καταληκτικό μισθό της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης όπου καταγράφεται μείωση της τάξης του 6,1%.
Ειδικότερα, στους εισαγωγικούς μισθούς υπάρχει αύξηση κατά 8,8% στην κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, 3,2% στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 9,5% στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και κατά 9,9% στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Αντιστοίχως, οι καταληκτικοί μισθοί ανεβαίνουν κατά 5,7% στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κατά 20,2% στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 20,5% στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Ωστόσο, κάποιοι από τους ήδη υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα των επόμενων μηνών τεράστιες απώλειες. Στη συντριπτική πλειονότητα οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση που αρχίζει από 28 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 1.100 ευρώ.
Αντιθέτως, σημαντικές αυξήσεις που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίξουν και τα 400 ευρώ περιμένουν υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, εκτός από εκείνους που υπηρετούν σε υπουργεία τα οποία χορηγούσαν μεγάλα επιδόματα όπως Οικονομικών, Δικαιοσύνης κ.ά.
Η ενίσχυση των αμοιβών σε υπαλλήλους με υψηλά προσόντα συνδέεται με την κυβερνητική επιλογή για ενίσχυση του Δημοσίου με εξειδικευμένο προσωπικό. «Υπάρχει εντεινόμενη αδυναμία να ευθυγραμμιστεί ο δημόσιος τομέας με σύγχρονες τάσεις της αγοράς και κατά συνέπεια να προσελκύσει υψηλής στάθμης στελεχιακό δυναμικό από τον ιδιωτικό τομέα, παρόλο που υπάρχει σημαντικός δείκτης ανεργίας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας και απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νέου μισθολογίου.
Σε σημαντικές απώλειες οδηγεί το νέο μισθολόγιο και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Παρότι δεν έχουν υπαχθεί στο σύνολο των διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, προβλέπεται διάταξη με την οποία μπαίνει πλαφόν στις αποδοχές τους.
Ειδικότερα, ορίζεται πως για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου το ανώτατο όριο των μηνιαίων τακτικών αποδοχών για κάθε εκπαιδευτική κατηγορία ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ ισούται με το αντίστοιχο ανώτατο όριο που καθορίζεται για τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα με το νέο μισθολόγιο.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως το μέσο κατά κεφαλήν κόστος αμοιβών, εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, «δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ τον μήνα». Οι φορείς υποχρεούνται μάλιστα να στέλνουν ανά τρίμηνο στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ αναλυτικά στοιχεία για την τήρηση του περιορισμού αυτού.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπέρβαση θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές το επόμενο τρίμηνο, ενώ εάν δεν συμμορφωθούν και εφόσον επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διακόπτεται αυτοδίκαια η επιχορήγηση. Οι διατάξεις αυτές έχουν ήδη πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ.
 
Ρεπορτάζ της Νικολέττας Μουτούση, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 8/10/2011