10 Οκτ 2011

Η κυβέρνηση λεηλατεί και προκαλεί...

Φωτιά στη χώρα, στους πολίτες και στα δικαιώματά τους βάζει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, που πνέοντας τα λοίσθια, σαρώνει τα πάντα, πριν τερματίσει τον πολιτικό της βίο (σ.σ.: για πρόωρες εκλογές αμέσως μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού -και εφόσον αντέξει η κατακερματισμένη πια κοινοβουλευτική πλειοψηφία- κάνουν λόγο έγκυρες πηγές).
Η αναχαίτιση της τελευταίας εφόδου κατά των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων, όπως αυτή συνοψίζεται στο πολυνομοσχέδιο της Πέμπτης με το οποίο καταργούνται συμβάσεις, μισθοί, συντάξεις και επιβάλλονται φοροεπιδρομές με ανέγγιχτους τους μεγάλους φοροφυγάδες, πετρελαιάδες, εφοπλιστές κ.λπ., αναδεικνύεται πρώτη προτεραιότητα για τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) αλλά και για το σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας. Έτσι:

• Εν μέσω της γενικευμένης κοινωνικής αντίδρασης, που συμπυκνώνεται στην ανάγκη για ανυπακοή στα βάρβαρα μέτρα, υπό την σκέπη συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, μικρομεσαίων, ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων κ.λπ., επιχειρείται η ματαίωση με κάθε τρόπο της καταστροφικής πολιτικής κυβέρνησης - «τρόικας».

• Οι κοινωνικές συγκρούσεις επεκτείνονται με κινητοποιήσεις παντού, με συλλαλητήρια, καταλήψεις, κλαδικές απεργίες σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ άρχισε και η αυτοοργάνωση ανέργων σε πολλά σημεία της χώρας. Οι εντεινόμενες δυναμικές αντιδράσεις, που θα κορυφωθούν στις 19 Οκτωβρίου με γενική απεργία, φαίνεται να επισπεύδουν τις πολιτικές εξελίξεις. Η επικείμενη κατάρρευση της κυβέρνησης προκαλεί διχασμό και αλληλοσπαραγμό μεταξύ των πρωταίτιων που έφεραν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ερημώνουν τον τόπο. Ήδη, πολλές είναι οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το επίμαχο πολυνομοσχέδιο δεν έχει εξασφαλίσει την υπερψήφισή του από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από συνδικάτα και από κορυφαίους έλληνες και ξένους επιστήμονες, αντί να αποτελέσουν θέμα προβληματισμού, γίνονται «θύματα» χλευασμού από τους αλαζόνες εθνοσωτήρες, που δεν βλέπουν (;) ότι μετατρέπουν την πατρίδα τους σε ερείπια...

Οι κοινωνικές ομάδες συντονίζονται

Πάντως, η ένταση και η συνολική αντίθεση της κοινωνίας, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκτήσει ενιαία κοινή «έκφραση», έχουν θορυβήσει τους κρατούντες, εξ ου και η κλιμάκωση του αυταρχισμού και της αστυνομικής βίας, αλλά και οι εν ψυχρώ και με πρωτοφανή αγριότητα, απρόκλητες επιθέσεις κατά διαδηλωτών και δημοσιογράφων, όπως έγινε και στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ - ΔΕΚΟ. Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα φτάσει να θυμίζει άλλες «μαύρες» εποχές της πρόσφατης ιστορίας μας μένει να αποδειχθεί σύντομα, οπότε και θα εκδηλωθούν οι πρώτες συντονισμένες δράσεις κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα:

• Ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων με προεδρεία ΝΔ (πλειοψηφία) και ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, με πρωτοβουλία τόσο του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκη όσο και του προέδρου της ΕΣΕΕ (έμποροι) Βασ. Κορκίδη. Σκοπός, η συγκρότηση κοινού μετώπου αντίστασης κατά της πολιτικής κυβέρνησης - «τρόικας».
Θα παραστούν εκπρόσωποι από την ΑΔΕΔΥ, την ΟΚΕ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αθήνας, Πειραιά, την Ένωση Βενζινοπωλών Ελλάδος, την Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθήνας, τις Ομοσπονδίες Φορτηγών και Ταξί και Αγοραίων, τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους κ.λπ. Παράλληλα:

• Κινήσεις για συσπείρωση και συντονισμό παρατηρούνται στα αμιγώς εργατικά συνδικάτα (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) με ενδοπαραταξιακές και διαπαραταξιακές συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις (σ.σ.: πλην ΠΑΜΕ που συνεχίζει ξεχωριστά σειρά κινητοποιήσεων καταγγέλλοντας ως συνυπεύθυνες για τη σημερινή κατάντια τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ). Η ΠΑΣΚ/ΔΥ και η πλειοψηφία των στελεχών-μελών του ΠΑΜΕ, μαζί με τους συνδικαλιστές τόσο της ΔΑΚΕ όσο και της Αυτόνομης Παρέμβασης, στοχεύουν στη δημιουργία, έστω και την ύστατη ώρα, αρραγούς μετώπου για την απόκρουση των κατεδαφιστικών μέτρων που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και «τρόικα».

Αναβρασμός στην ΠΑΣΚΕ

Εκτός από τις ηγετικές ομάδες των συνδικαλιστικών παρατάξεων, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. «Ομαλά» -σχετικά- είναι τα πράγματα σε ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση, μεγάλος όμως ο αναβρασμός που επικρατεί εντός της ΠΑΣΚΕ σε πανελλαδική κλίμακα. Η ηγετική ομάδα πιέζεται για πιο δυναμική και αποφασιστική στάση (πληροφορούμαστε ότι πριν από 15 μέρες, με μόλις τρεις ψήφους διαφορά, αποφεύχθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, ή αλλιώς «κατάληψη», όπως απαιτούσαν απλά μέλη αλλά και στελέχη της παράταξης. Η με όποιον τρόπο πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα συμπαρασύρει προφανώς και όσους ανέχθηκαν ή κρυφοσυμφωνούσαν με τις πολιτικές επιλογές του Μνημονίου που διαλύουν την κοινωνική συνοχή, καταστρέφουν τη χώρα και εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων, με κόστος δεκαετιών για τον ελληνικό λαό. Οι ανατροπές, όπως όλα δείχνουν, θα είναι σαρωτικές σε όλα τα επίπεδα, γιατί οι ακολουθούμενες πολιτικές είναι εκτός κάθε λαϊκής εντολής.

της Αστέρως Χριστοδουλίδου, από την εφημερίδα "Το Παρόν", 9/10/2011