4 Οκτ 2011

Ανακάλεσαν προσλήψεις - ακύρωσαν πρόγραμμα. Αναδίπλωση Διαμαντοπούλου σε λάθος κατεύθυνση για το Ινστιτούτο Νεολαίας

Μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις και καταγγελίες από ΜΜΕ (όπως και από τη στήλη μας) αλλά και σε πολιτικό επίπεδο (π.χ. σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ΑΠΘ), το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί στο θέμα των προσλήψεων στο Ινστιτούτο Νεολαίας. Και διάλεξε τον χειρότερο τρόπο!
Προκειμένου να μη φανεί ότι αποδέχεται τις καταγγελίες (αδιαφανής και διαβλητή διαδικασία, πριμοδότηση ημετέρων κ.λπ.) η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να «ανακατανείμει» τα ποσά του ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτούσαν τη δράση, υποτίθεται λόγω ευρωπαϊκών πιέσεων. Έτσι ανακοίνωσε ότι λόγω ευρωπαϊκών περιορισμών θα ενισχύσει μόνο προγράμματα που θα αφορούν επιχειρηματικές ιδέες μαθητών και φοιτητών αντί για δομές υποστήριξης, όπως οι Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας, πρόγραμμα για το οποίο «έτρεχε» η προκήρυξη των προσλήψεων.
Το γεγονός βέβαια είναι ότι κανείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υποχρέωσε το υπουργείο Παιδείας να κόψει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά αντίθετα αυτό ήταν απόφαση σε εθνικό επίπεδο. Απλώς, για να αποφύγουν νέα επικοινωνιακή καταιγίδα, αποφάσισαν να «ρίξουν» αλλού το φταίξιμο! Έτσι, ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά, λόγω της ύπαρξης συμβουλευτικών δομών σε νέους επιχειρηματίες σε όλη την ελληνική περιφέρεια, με τη συνεργασία κράτους, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φορέων της αγοράς και τοπικής αυτοδιοίκησης (με ευρωπαϊκή κατά βάση χρηματοδότηση), λόγω των αδέξιων χειρισμών του υπουργείου Παιδείας ακυρώνεται.

Τι συμβαίνει με το Ινστιτούτο Νεολαίας

Παράλληλα με το ανωτέρω θέμα, κινείται και το ζήτημα της κατάργησης ή συγχώνευσης ή αυτοτελούς λειτουργίας του Ινστιτούτου Νεολαίας. Θυμίζουμε ότι το ΙΝ αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση κατ' απαίτηση της Κομισιόν. Σκοπός του ήταν να υπάρξει ένας «ιδιωτικός» (υποτίθεται) φορέας, ανεξάρτητος (υποτίθεται) από την κυβέρνηση, που θα χειρίζεται τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους, όπως προέβλεπε η έγκριση αυτών των προγραμμάτων και ζητούσε η Κομισιόν. Αντίθετα με τις άλλες χώρες, η δική μας έφτιαξε έναν φορέα στον οποίο ορίζει ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας κάποιους νέους στο διοικητικό συμβούλιο, αντί για εκπροσώπους των νέων, και επανδρώνεται, στις βασικές του θέσεις, από αποσπασμένα στελέχη της ΓΓΝΓ. Κοινώς φτιάχτηκε ένα «παραμάγαζο» της ΓΓΝΓ και του υπουργείου Παιδείας για να καλυφθούν οι ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις. Όλα δούλευαν καλά, παρά τις αντιρρήσεις της Κομισιόν, μέχρι που ήρθε το Μνημόνιο. Από τότε ο φορέας μπήκε στο στόχαστρο του πληθωρικού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, που ανακοίνωσε δύο (τουλάχιστον) φορές ότι θα καταργηθεί ως αντιπαραγωγικός. Ο αντιπρόεδρος έβλεπε στα στοιχεία ότι επιχορηγείται ένα ΝΠΙΔ σταθερά, αλλά δεν ήξερε τι έργο επιτελεί και αποφάσισε ότι βαίνει προς κατάργηση. Ουδείς (;) πρόσεξε ότι η επιχορήγηση του ΙΝ προέρχεται βασικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορά την εθνική συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, για τα οποία παίρνουμε χρήματα από τις Βρυξέλλες. Όπως έγκαιρα σας γράψαμε, αποτελεί συμβατική ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας να υπάρχει ένας τέτοιος ανεξάρτητος (υποτίθεται) φορέας και η Κομισιόν αντιδρά στο κλείσιμο του οργανισμού. Στο υπουργείο Παιδείας και στη ΓΓΝΓ το ξέρουν, αλλά ποιος τολμά να τα βάλει με τον Θόδωρο Πάγκαλο; Η Κομισόν μάλιστα επιμένει ότι αν καταργηθεί ο φορέας ή συγχωνευθεί με φορέα της γενικής κυβέρνησης (όπως προγραμμάτιζε ο κύριος αντιπρόεδρος), τότε θα διακόψει τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων (όπως το Νεολαία σε Δράση) προς την Ελλάδα και θα μείνουν απλήρωτες (για να καλυφθούν από την Ελλάδα) οι ανειλημμένες υποχρεώσεις! Πιθανότατα όλα αυτά, αλλά και τις έωλες διαδικασίες προσλήψεων που επιθυμούσε το υπουργείο, τα σημείωσε και ο προηγούμενος πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, πριν παραιτηθεί για «προσωπικούς» λόγους…

Τι είχαμε γράψει

Στις 10/7/2011 σας ενημερώσαμε για το θέμα με τις προσλήψεις στο Ινστιτούτο Νεολαίας.
Στις 17/7/2011 επισημάναμε την ένοχη σιωπή του υπουργείου. Νωρίτερα, στις 12/6/2011 είχαμε γράψει για το ότι το ΙΝ βρίσκεται στη λίστα των υπό κατάργηση οργανισμών, αλλά και για τη θέση της Κομισιόν περί ανεξάρτητου από την κυβέρνηση φορέα για την εκτέλεση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων νεολαίας. Και στις 15/5/2011 είχαμε αναδείξει το πρόβλημα με τη διοίκηση του Ινστιτούτου Νεολαίας. Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν τα ζητήματα έγκαιρα, πριν γίνουν θέματα από άλλα ΜΜΕ.

από τη στήλη "Νέος πολίτης", εφημερίδα "Το Παρόν", 2/10/2011