10 Οκτ 2011

Μετακινούν υπαλλήλους του ΥΠΕΞ

Που προσελήφθησαν στο εξωτερικό ως αμετακίνητοι

Το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να μετακινεί από θέσεις εξωτερικής υπηρεσίας (εξωτερικό), σε θέσεις στην Κεντρική Διοίκηση (Αθήνα) δεκάδες υπαλλήλους του και βοηθητικών ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων ομογενείς και Κυπρίους, που δούλευαν σε προξενικά κ.λπ. καταστήματα του εξωτερικού και όπου σύμφωνα με τον Νόμο υπ' αριθμ. 2594 ΦΕΚ Α' 62 24.3.1998, με τον οποίο είχαν προσληφθεί, είχαν κατοχυρωμένο το αμετάθετο.
Ειδικότερα ο Νόμος 2594, Άρθρο 128, παράγραφος 6 /24.3.1998, προέβλεπε: «Κατ' εξαίρεση, οι Ομογενείς και Κύπριοι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας παραμένουν οριστικώς έως την καθ` οιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους, στις αρχές εξωτερικού όπου υπηρετούν».
Με βάση τη ρύθμιση αυτή που υπήρχε στον «Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών», είχαν προσληφθεί οι υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του κλάδου βοηθητικού προσωπικού, καθώς και οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου φύλακες-θυρωροί, νυχτοφύλακες, οδηγοί, κηπουροί και καθαρίστριες. Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών άλλαξε σταδιακά άποψη για το θέμα και πλέον δεκάδες μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, ελληνικής ή κυπριακής καταγωγής, που όμως ποτέ δεν έχουν φύγει από τον τόπο τους, ούτε ποτέ έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, καλούνται σήμερα να «μεταναστεύσουν» στην πατρίδα!
Το ελληνικό κράτος, αφού προσέλαβε ομογενείς και Κύπριους με τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν από την υπηρεσία στην οποία προσελήφθησαν, έθεσε σε ισχύ νέο «Κανονισμό υπουργείου Εξωτερικών» το 2007, ο οποίος καταργεί κάθε προηγούμενη διάταξη, καθώς και τον μεταγενέστερο του 2595/1998, Ν.3072/2002, ΦΕΚ Α 294/4.12.2002, όπου στην παρ.1 άρθρο 10 όριζε για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, ότι:
«Σε περίπτωση που είναι υπό μετακίνηση καταλαμβάνουν με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών ειδικώς συνιστώμενες προς τούτο προσωποπαγείς θέσεις στην αρχή στην οποία υπηρετούν».
Στις 27 Ιουλίου 2011, η ΣΤ Γενική Διεύθυνση ΣΤ1 Δ/νση προσωπικού και Διοικ. Οργάνωσης, προωθεί στις Εσωτερικές και Εξωτερικές Υπηρεσίες έγγραφο «προγραμματισμού μετακινήσεων» σύμφωνα με το οποίο:
«Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε την Πέμπτη 21 Ιουλίου τ.ε. γνωμοδότησε για την τοποθέτηση λόγω μεταθέσεως των Υπαλλήλων Διπλωματικού Κλάδου, του Κλάδου οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, του Κλάδου Πτυχιούχων Διοικητικών, του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής και του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων».

Αντιδράσεις

Αναβρασμός και αγανάκτηση στους μετακινούμενους υπαλλήλους, ομογενείς και Κυπρίους.
Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν μετακινηθεί ποτέ από τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν, ζουν και εργάζονται. Πολλοί έχουν δημιουργήσει οικογένειες, παιδιά και εγγόνια. Κάποιοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν, παιδιά που δεν μιλούν τα ελληνικά. «Πού μας πάνε; Τώρα θυμήθηκαν να μας μεταθέσουν στην Κεντρική Διοίκηση; Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε σε μία χώρα που μπορεί να είναι η πατρίδα των γονιών μας, αλλά εμείς και τα παιδιά μας ποτέ δεν έχουμε ζήσει;»
Από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών η απάντηση που έδωσε ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, σύμβουλος Προσωπικού του ΥΠΕΞ είναι μονοδιάστατη: «Ο νέος Οργανισμός Υπουργείου Εξωτερικών του 2007 καταργεί κάθε προηγούμενη διάταξη».
Το ερώτημα, όμως, στο οποίο ουδείς απαντά είναι γιατί στον νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ άλλαξε η αρχική δέσμευση του Νόμου που προνοούσε, όχι τυχαία, ειδικά για τους ομογενείς και τους κυπρίους υπαλλήλους Υπηρεσιών Εξωτερικού, το αμετάθετο.
Πάντως ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν διευκρίνισε εάν και πότε θα γίνουν μετακινήσεις της ειδικής αυτής κατηγορίας υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, είπε ότι θα γίνουν αξιολογήσεις και κάλεσε τους υπό μετακίνηση υπαλλήλους, που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και επικαλούνται ειδικούς σοβαρούς λόγους, να του θέσουν το πρόβλημά τους και να το συζητήσουν.

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ, από την εφημερίδα "Το Παρόν", 9/10/2011