Μειωμένα οικονομικά οφέλη, σε σχέση τουλάχιστον με τις απαιτήσεις της τρόικας, θα έχουν οι επί της ουσίας απολύσεις 30.000 δημοσίων υπαλλήλων στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση.
Ενδεικτικό των χαμηλών προσδοκιών είναι το γεγονός ότι, ενώ την Κυριακή το βράδυ είχε ανακοινωθεί γραπτώς ότι το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή του μέτρου θα είναι 300.000.000 ευρώ, μία μόλις ημέρα αργότερα, και με τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος έχει ως διά μαγείας υποχωρήσει στα 200.000.000 ευρώ (0 για το τρέχον έτος και 200.000.000 ευρώ για το 2012).
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για λάθος και άφηναν να εννοηθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα η «απόκλιση» οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση προϋπολογίζει χαμηλότερο όφελος, με την ελπίδα να παραμείνει εντός στόχων. Παραμένει άγνωστο αν το συγκεκριμένο σημείο έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, πέραν τούτου όμως το στοιχείο καταδεικνύει μία από τις πτυχές του προβλήματος που σχετίζεται με την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας.
Απολύσεων συνέχεια
Επιπλέον, ακόμη και αυτή η αντίφαση κατατείνει στο ότι το δυσκολότερο σκέλος για την εφαρμογή της εφεδρείας ή, ορθότερα, της μείωσης του δημόσιου τομέα έχει αναβληθεί για την ερχόμενη διετία. Αυτό έχει περιγραφεί δειλά δειλά και στις αρχικές ανακοινώσεις και ειδικότερα στο σημείο 7 του σχεδίου, στο οποίο γίνεται λόγος για τη συνολική αναδιοργάνωση του Δημοσίου, με αξιολογήσεις, αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών, καταργήσεις τμημάτων κ.λπ., όπως πρώτη έχει γράψει η «δημοκρατία».
Θολό τοπίο
Την ίδια στιγμή, θολό παραμένει ακόμη το τοπίο σχετικά με τις κατηγορίες των υπαλλήλων που θα εξαιρεθούν. Σχετικός προβληματισμός υπάρχει για τους ενστόλους, τους διπλωμάτες, τους δικαστές, τους λειτουργούς της εκπαίδευσης. Σίγουρο φαίνεται να είναι ότι θα εξαιρεθούν γιατροί και νοσηλευτές, ΑμεΑ, αλλά και ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις περιπτώσεις ζευγαριών που και τα δύο μέλη είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Το πρώτο κύμα υπαλλήλων που θα υπαχθεί στην εφεδρεία θα είναι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σήμερα σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου, τα οποία υπάγονται σε δήμους και περιφέρειες. Ειδικότερα, πλεονάζον προσωπικό που θα οδηγηθεί στην εφεδρεία αναμένεται να προκύψει από δεκάδες δημοτικές επιχειρήσεις που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν, αλλά και από κεντρικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, στους οποίους σήμερα υπηρετούν συνολικά 27.000 υπάλληλοι.
Εκτός αυτών, υπεράριθμο προσωπικό θα συγκεντρωθεί και από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν, ανάμεσά τους και μέρος από τους 151 οργανισμούς. Θα αφορά κατά προτεραιότητα υπαλλήλους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν και τι ποσό αποζημίωσης θα λάβουν όσοι συμβασιούχοι απολυθούν μετά τη λήξη της εφεδρείας.
του Μακάριου Β. Λαζαρίδη, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 5/10/2011