5 Οκτ 2011

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ : Κοινό μέτωπο γονιών - εργαζομένων με στυλοβάτη το Συνδικάτο

Την ανάγκη ενός κοινού μετώπου γονιών και εργαζομένων με στυλοβάτη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής που θα προτάξει το θέμα των παιδικών σταθμών, όχι μόνο από την πλευρά λειτουργίας και χρηματοδότησής τους, αλλά και του περιεχομένου της διαπαιδαγώγησης, γιατί ο χαρακτήρας της ανάπτυξης των παιδιών είναι κοινωνικός. Αυτό αναδείχτηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Συνδικάτο ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την περασμένη βδομάδα.
«Δεν πρέπει ο παιδικός σταθμός ν' αφεθεί να μετατραπεί σε ελλιπές και πολλές φορές επικίνδυνο παιδοφυλακτήριο στο όνομα της κρίσης», επισήμανε πρώτη, η συνδικαλίστρια Ηλέκτρα Πατσουράκη. Αναφέρθηκε στις εργαζόμενες που δουλεύουν σε ακατάλληλες συνθήκες με μεγάλο αριθμό παιδιών και σε συνδυασμό με τις αυξημένες ώρες εργασίας (βάσει του νέου ΠΔ), εξουθενώνονται και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Επιπρόσθετα, όπως είπε, το κλείσιμο μιας σειράς ειδικών σχολείων που φυτοζωούσαν, στέλνει και αυτά τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς όταν δεν υπάρχει ούτε υποδομή ούτε προσωπικό. Ολα αυτά έχουν αντίκτυπο στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών, βρεφών και νηπίων. Στην ουσία, χτυπιέται - τόνισε - ο παιδαγωγικός και κοινωνικός ρόλος των παιδικών σταθμών και καταστρατηγείται το πλαίσιο του κανονισμού λειτουργίας.
Η ομιλήτρια ανέφερε στοιχεία έρευνας του Πανελλήνιου Συνδέσμου βρεφονηπιακών σταθμών, σύμφωνα με τα οποία το 68% από αυτούς λειτουργεί με ελλείψεις παιδαγωγικού προσωπικού και βοηθητικού, το 84% με υπεράριθμα τμήματα, το 26% στεγάζονται σε πολυκατοικίες, το 32% σε τάξεις χωρίς παράθυρα, το 92% δεν έχει αυλή και το 67% δε διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς, επισημαίνοντας ότι το πέρασμα των παιδικών σταθμών στους Δήμους είχε ως αποτέλεσμα την εμπορευματοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και της προσχολικής ηλικίας, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ανάγκη κοινωνικοποίησης του παιδιού. Επίσης, επιβλήθηκαν δίδακτρα - τροφεία ανάλογα με τις διαθέσεις κάθε δημάρχου για να καλυφθούν οικονομικές διαφορές από μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, αλλά πολλές φορές και να δημιουργηθούν κέρδη. Καλλιεργήθηκε επιπρόσθετα η αντίληψη για πληρωμή και ανταποδοτικότητα κάθε υπηρεσίας προς τον εργαζόμενο. Τέλος, όπως είπε, ανέτρεψε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, καταργώντας κατακτήσεις προηγούμενων χρόνων εφαρμόζοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Στη θετική εμπειρία του Συλλόγου Γονέων παιδικών σταθμών στο Χαϊδάρι, αναφέρθηκε η Αγγελική Γκούσκου. Οπως είπε, οι αγώνες του τελευταίου χρόνου μας όπλισαν με θετική εμπειρία αλλά και ατσάλωσαν έναν κόσμο, μπροστά στους αγώνες που θα δοθούν το επόμενο διάστημα. Η ομιλήτρια επισήμανε ότι η αφορμή για τον οξυμένο αγώνα δόθηκε με την απαράδεκτη και άδικη αύξηση των τροφείων στα μέσα της περσινής χρονιάς. «Ο Σύλλογος άμεσα κάλεσε τον κόσμο σε απειθαρχία και ανυπακοή για να μην πληρώσουν οι γονείς τις αυξήσεις. Μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκε η πορεία των αγωνιστικών πρωτοβουλιών και για 10 μήνες η διοίκηση του Δήμου δεν μπόρεσε να υλοποιήσει την απόφαση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων δεν πλήρωνε τις αυξήσεις. Και συνέχισε σημειώνοντας ότι η διοίκηση επιστράτευσε κάθε μέσο για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των γονέων. «Κάλεσε σε ατομικά ραντεβού τους γονείς και με τη μέθοδο του καρότου και μαστίγιου, εκβιάζοντας και χαϊδεύοντας τους γονείς θέλησε να περάσει την απόφαση. Δεν τα κατάφεραν. Μέσα από μια πορεία αγωνιστικών δράσεων και με την ανυποχώρητη στάση των γονέων τρόμαξαν. Ακόμα και τώρα που μείναμε 17 γονείς μας εκβιάζουν να πληρώσουμε τις αυξήσεις. Δεν υποχωρούν και δεν παίρνουν τα παιδιά μας στους σταθμούς, γιατί φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα δώσουν το μήνυμα ότι νομιμοποιούν τη στάση απειθαρχίας και ανυπακοής».

πηγή : Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 5/10/2011