12 Οκτ 2011

ΕΛ.ΠΕ.: Εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο- αναστολή απεργίας

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

Με φόντο τις ουρές στα βενζινάδικα για μια σταγόνα αμόλυβδης, οι εργαζόμενοι των ΕΛ.ΠΕ. πήραν πίσω χθες το βράδυ την απεργία τους αφού όλα δείχνουν ότι οι μισθοί τους γλιτώνουν το βαθύ κούρεμα του ενιαίου μισθολογίου.
Σύμφωνα με το σωματείο των ΕΛ.ΠΕ. η συλλογική Σύμβαση που καθορίζει τους όρους αμοιβών και εργασίας συνεχίζει να ισχύει έτσι όπως έχει συμφωνηθεί και το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης εξαιρεί τα ΕΛ.ΠΕ. Υπό το πρίσμα των αλλαγών στο νομοσχέδιο, αποφασίστηκε ομόφωνα η αναστολή της απεργίας.
Εκτός από τους εργαζομένους στα διυλιστήρια, κερδισμένοι του 24ωρου πανικού των καταναλωτών ήταν κυρίως οι πρατηριούχοι, καθώς ξεπούλησαν στο άψε-σβήσε τα αποθέματά τους και μάλιστα με καπέλο μέχρι και 6 λεπτά το λίτρο. Η ανησυχία ότι η αγορά θα στεγνώσει από καύσιμα αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι οδηγοί δεν διαθέτουν στο ρεζερβουάρ τους παρά 15-20 ευρώ βενζίνη, ώθησαν κατά χιλιάδες τους καταναλωτές να φουλάρουν ακόμη και με την πανάκριβη «100άρα», που χθες ήταν δυσεύρετη στα περισσότερα πρατήρια της Αττικής.
Με την κερδοσκοπία να οργιάζει χθες, το υπουργείο Ανάπτυξης απειλεί σήμερα πια με την επιβολή πανελλαδικού πλαφόν αν οι τιμές της αμόλυβδης δεν αποκλιμακωθούν. Από τις τιμοληψίες του υπουργείου προέκυψε ότι σε πρατήρια της Αττικής, της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας σημειώθηκαν αυξήσεις έως και 6 λεπτών το λίτρο, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τις τιμές διυλιστηρίου. Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή της αμόλυβδης έφτασε χθες 1,889 ευρώ στον Πειραιά και τα Χανιά, 1,87 ευρώ το λίτρο στην Κέρκυρα, 1,86 ευρώ στη Σάμο, 1,84 ευρώ στα Δωδεκάνησα κ.α.

πηγή : Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 12/10/2011