11 Οκτ 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΚΟ : Αγώνας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, φορείς και πρώην ΔΕΚΟ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που πετσοκόβει μισθούς και δικαιώματα.

Χτες, μεταξύ άλλων, έγινε κατάληψη στην ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια από εκατοντάδες εργαζόμενους της επιχείρησης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μετατρέψουν τη συγκέντρωση σε γενική συνέλευση και να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα τους. Η ενέργεια αυτή ενόχλησε σφόδρα την ΠΑΣΚΕ, στέλεχος της οποίας κατηγόρησε τις ταξικές δυνάμεις για διάσπαση! Ακολούθησε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της Ομοσπονδίας και αποφασίστηκε - ύστερα από πρόταση και των ταξικών δυνάμεων - η συνέχιση της κατάληψης μέχρι σήμερα. Επίσης σήμερα θα γίνει στάση εργασίας (7 π.μ.-10 π.μ.) Ακόμα θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ για να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλους χώρους.
Σήμερα απεργούν στην Αγροτική Τράπεζα. Οι τελωνειακοί προχωρούν σε τρεις συνεχόμενες 48ωρες, ξεκινώντας από σήμερα. Στάση εργασίας κάνουν: Σήμερα στους ΟΤΑ (11.30 π.μ.- λήξη του ωραρίου), μεθαύριο στα δημόσια νοσοκομεία (11 π.μ.- 3μ.μ) , στις 14 Οκτώβρη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (7 π.μ. - 10 π.μ.). Στο υπουργείο Πολιτισμού απεργούν αύριο και μεθαύριο. Τις ίδιες μέρες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Ανταγωνιστικότητας θα κάνουν καταλήψεις στα κτίρια του υπουργείου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Κάνιγγος.

Μεγάλες περικοπές

Το σχέδιο του νέου μισθολογίου περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στους μισθούς όχι μόνο των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και στις ΔΕΚΟ. Στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου μπαίνει ανώτατο πλαφόν για τους εργαζόμενους αντίστοιχο με αυτό στο Δημόσιο και ταυτόχρονα προβλέπεται ότι ο μέσος μισθός σε μια ΔΕΚΟ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ. Αν το υπερβαίνει, η διοίκηση στη ΔΕΚΟ πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές. Σε περίπτωση που επιχορηγείται από το κράτος και δεν κάνει πράξη τις περικοπές, η επιχορήγηση σταματά. Στο ίδιο άρθρο ορίζεται η κατάργηση κάθε ΣΣΕ που ισχύει μέχρι τώρα στις ΔΕΚΟ στην κατεύθυνση της πολιτικής χτυπήματος συνολικά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω θα υποστούν μεγάλες μειώσεις εργαζόμενοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας και κυρίως όσοι δουλεύουν με κυλιόμενα ωράρια, αργίες, υπερωρίες ή και σε ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνθήκες.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 11/10/2011