4 Οκτ 2011

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ : Κινδυνεύει η ζωή μικρών παιδιών!

Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και γονείς παιδιών με καρδιακά νοσήματα και άλλες σπάνιες ανίατες ασθένειες

Άμεσα θα κινδυνεύσει η ζωή μικρών παιδιών, έφηβων και ενήλικων ασθενών από τη συγχώνευση και κατάργηση του εξειδικευμένου χαρακτήρα των τμημάτων της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας, της Κυστικής Ινώδους Νόσου, αλλά και των τμημάτων της Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Αυτή την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που σπρώχνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, κατήγγειλαν χτες στο διοικητή του νοσοκομείου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, γονείς των άρρωστων παιδιών, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία, αλλά και μαζικοί φορείς της περιοχής, όπως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία, η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Ζωγράφου και η «Λαϊκή Συσπείρωση» 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζωγράφου.
Ο διοικητής, Εμμ. Παπασάββας, εμφανίστηκε προκλητικά καθησυχαστικός για την πολιτική της κυβέρνησης και δεν έδωσε καμία απάντηση σε γιατρούς και γονείς. Είπε ότι δε θα θιγεί η εξυπηρέτηση των ασθενών, τη στιγμή που αυτές οι βαριές και σπάνιες παθήσεις απαιτούν ολοκληρωμένα εξειδικευμένα κέντρα, τα οποία θα παρακολουθούν τους ασθενείς ακόμα και για μια απλή ίωση, για απλές εξετάσεις αίματος κλπ.
Την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στη 1 μ.μ. γιατροί και γονείς θα κάνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

«Τι θα απογίνουν τα παιδιά μας...»

«Το παιδί μου χειρουργήθηκε εδώ, σήμερα είναι 3 ετών. Αν υπάρξει κάποια επιπλοκή τι θα κάνω;
Θα πρέπει να ξεπουλήσω ό,τι έχω για να το πάω σε ιδιωτική κλινική...», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια ενός πολύτεκνου πατέρα.
Η συγχώνευση της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας με τη γενική εντατική μονάδα του νοσοκομείου (ΠΜΕΝ) ουσιαστικά σημαίνει τη διάλυση του μοναδικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου. Τα χειρουργημένα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον από τον 1ο όροφο που είναι τα χειρουργεία, στον 4ο όροφο που είναι η μονάδα. Δηλαδή, ο χρόνος μεταφοράς από το χειρουργείο στη μονάδα θα αυξηθεί, θέτοντας σε κίνδυνο τα παιδιά. Μια μητέρα χειρουργημένου παιδιού πήρε το λόγο και είπε με αναφιλητά στο διοικητή: «Χθες το παιδί μου δεν μπορούσε να ανασάνει. Το μετέφερα με τα χέρια μου στον 4ο όροφο! Είναι σωστό αυτό; Κόντεψε να μου "μείνει" στα χέρια το παιδί!».
Επιπλέον, η γενική εντατική μονάδα δεν έχει εξειδικευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση περιστατικών καρδιάς, ενώ νοσηλεύει πολλές διαφορετικές παθήσεις, με έντονο τον κίνδυνο λοιμώξεων των καρδιοχειρουργικών ασθενών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Συνολικά η συγκεκριμένη μονάδα δεν πληρεί τις προϋποθέσεις εξειδικευμένης φροντίδας των μικρών καρδιοχειρουργικών ασθενών.
Όπως τόνισαν γιατροί του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο διοικητή, το μοναδικό δημόσιο κέντρο στη χώρα λειτουργεί με πολλά κενά και απαιτείται άμεση στελέχωσή του και όχι συγχώνευσή του. Από τις 6 οργανικές θέσεις καρδιοχειρουργών μόλις οι 3 είναι καλυμμένες. Παρ' όλα αυτά προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. «Το παιδί μου πάσχει από σοβαρή καρδιοπάθεια. Εχω γυρίσει όλες τις μονάδες του νοσοκομείου και αν δεν υπήρχε αυτή η μονάδα, το παιδί θα είχε πεθάνει. Λυπηθείτε τα παιδιά μας, μην κλείσετε το τμήμα», ήταν τα λόγια ενός γονιού.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 4/10/2011