11 Οκτ 2011

Κερκόπορτα για μισθό κάτω από 751 ευρώ!

Ρύθμιση που θα ανοίγει το δρόμο για κοινές πρωτοβουλίες από κυβέρνηση και κοινωνικούς εταίρους στη μείωση του κόστους εργασίας, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Α.Τ.», οι αλλαγές που αποδέχτηκε η κυβέρνηση να περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ολοκληρώνοντας τις επαφές της με την Τρόικα.
Στο κόστος εργασίας ανήκουν τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές όσο και οι αμοιβές και κυρίως ο βασικός μισθός των 751 ευρώ για τον οποίο η Τρόικα έχει ζητήσει να μειωθεί, και μάλιστα άμεσα, κατά παρέκκλιση της Εθνικής Σύμβασης και μέχρι να φανούν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης (δηλαδή μετά το 2015)!
Τις «προτάσεις» της Τρόικας όσον αφορά το μισθό της Εθνικής Σύμβασης, κοινοποίησε χθες με ανεπίσημο μεταφρασμένο κείμενο η ΓΣΕΕ, θέλοντας να καταδείξει ότι οι δανειστές έχουν βάλει στόχο όχι μόνο τη μείωση των ελάχιστων αμοιβών για όσους πρωτοπιάνουν δουλειά αλλά και την κατάργηση επί της ουσίας της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Το κείμενο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, είναι αυτό που έστειλε η Τρόικα με e-mail στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει «εθνική πρωτοβουλία» ώστε να επιτρέπεται η μείωση του βασικού μισθού των 751 ευρώ όπως συνέβη και σε άλλα κράτη (Πορτογαλία), ώστε να τονωθεί η απασχόληση και να υποχωρήσει η υψηλή ανεργία.
Η πιο ουσιαστική αντίσταση που συνάντησε η πρόταση της Τρόικας δεν είχε να κάνει με τις αντιδράσεις των συνδικάτων, αλλά με τα λιγότερα έσοδα που θα εισέπρατταν τα Ταμεία από τις μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές που συνεπάγονται αμοιβές κάτω των 751 ευρώ. Και η απώλεια αυτών των εσόδων θα έθετε σε κίνδυνο όλη την πορεία του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Ιδού τι αναφέρεται στο κείμενο: «Πρέπει να επιτευχθεί μια εθνική τριμερής συμφωνία για να αναθεωρήσει την εξέλιξη των μισθολογικών κατώτατων ορίων, επιτρέποντας την άμεση περικοπή και το πάγωμα του εθνικού κατώτερου μισθού…»!
Σε άλλο σημείο του περίφημου e-mail (σ.σ.: θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το e-mail της «υποτίμησης» του εθνικού κατώτατου μισθού των 750 ευρώ) αναφέρεται ότι «η τριετούς διάρκειας Εθνική Σύμβαση πάγωσε τον εθνικό μισθό για το 2010 και επέτρεψε στα κατώτερα όρια να αυξάνονται σύμφωνα με το μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού για το 2011 και το 2012». Όμως κατά τους συντάκτες της επίμαχης επιστολής… «μια τέτοια σύμβαση δεν προωθεί την απαραίτητη μισθολογική συγκράτηση» και συνεχίζουν: «Συνεπώς η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει μια τριμερή συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και να προσαρμόσει τη συμφωνηθείσα οδό για τον εθνικό κατώτερο μισθό στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες…»!
Και προσθέτουν: «Για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των πιο ευάλωτων εργαζομένων, ο κατώτερος μισθός πρέπει να μειωθεί κάτω από το σημερινό επίπεδο και να παγώσει μέχρις ότου αρχίσει η ανάπτυξη»…
Οι βασικοί μισθοί σε 20 κράτη - μέλη της Ε.Ε., έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουλίου του 2011, έχουν ως εξής:

* Έντεκα χώρες έχουν το χαμηλότερο ελάχιστο μισθό, που κινείται μεταξύ 100 ευρώ και 400 ευρώ το μήνα. Οι χώρες αυτές είναι: Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Τουρκία και Κροατία.

* Πέντε κράτη (Πορτογαλία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ελλάδα) καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα ενδιάμεσο επίπεδο κατώτατων μισθών που κινείται μεταξύ 550 ευρώ και 900 ευρώ το μήνα.

* Έξι κράτη (Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο) έχουν κατώτατο μισθό πάνω από 1.000 ευρώ (μέχρι 1.450 ευρώ στο Λουξεμβούργο).

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 11/10/2011