11 Οκτ 2011

Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια 300.000 δημοσίων υπαλλήλων

Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνουν οι περίπου 300 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, τα οποία είχαν εξαιρεθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ξεχωριστό νομοσχέδιο, έως το τέλος του έτους, μέσω του οποίου θα γίνουν περικοπές και σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων προκειμένου να εξισωθούν με τους υπόλοιπους υπαλλήλους.
Το θέμα ετέθη επιτακτικά στις τελευταίες επαφές του υπουργού Οικονομικών με τους ελεγκτές της τρόικας. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 15 ειδικά μισθολόγια, μεταξύ των οποίων για τους γιατρούς του ΕΣΥ, τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τους ανώτατους κληρικούς και τους πανεπιστημιακούς.

Αναγνώριση προϋπηρεσίας

Την ίδια ώρα στο Κυβερνητικό Επιτελείο εργάζονται πυρετωδώς για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, προκειμένου να «εντοπισθούν» οι 30 χιλιάδες υποψήφιοι μέχρι το τέλος του έτους. Στο πλαίσιο αυτό τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σε δημοσίους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν τυχόν χρόνια προϋπηρεσίας στο ΙΚΑ πριν από το διορισμό τους, μέσω εξαγοράς ετών εργασίας, με χαμηλό αντίτιμο. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα διεύρυνσης της «δεξαμενής» των εφέδρων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.
«Μαχαίρι» πάντως περιμένει την αποζημίωση εργαζομένων που ενδεχομένως τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία ως πλεονάζον προσωπικό. Όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, οι αποδοχές που θα λαμβάνουν οι έφεδροι θα συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω απόλυσης που τυχόν οφείλεται κατά τη λήξη του χρόνου της εργασιακής εφεδρείας.

του Ηλία Μπενέκου, από την εφημερίδα "Ημερησία", 11/10/2011