ΜΕΤΡΟ-ΒΕΝΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
• ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΟΟΣΑ - Ε.Ε. Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Στο εκτελεστικό απόσπασμα με επτά βολές που καλύπτουν όλο το Δημόσιο και αφορούν όλους τους εργαζομένους στήνει η κυβέρνηση τους δημόσιους υπαλλήλους ρίχνοντας στον Καιάδα της εφεδρείας 30.000 εργαζόμενους μέσα στο επόμενο τρίμηνο και ανοίγοντας παράθυρο μαζικών απολύσεων από το 2012, καθώς εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ θα κάνουν φύλλο και φτερό όλες τις υπηρεσίες αξιολογώντας τους υπαλλήλους με στόχο να μπει μαχαίρι στο 30% των υπηρεσιών και με το ΑΣΕΠ να μετατρέπεται από Ανωτατη Αρχή για τις προσλήψεις σε Ανώτατη Αρχή για τις προαναγγελθείσες απολύσεις, δηλαδή την εφεδρεία.
Το μέτρο της εφεδρείας απλώνεται σαν βεντάλια σε όλο τον δημόσιο τομέα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και περιλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους (και τους μόνιμους και όσους έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου) και ενώ για τους επόμενους τρεις μήνες προβλέπεται ο εξοβελισμός 30.000 υπαλλήλων -κυρίως εκείνων που είναι ένα ή δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη-, το χειρότερο είναι ότι ταυτόχρονα ανοίγεται για το 2012 και 2013 η πόρτα των μαζικών απολύσεων με μείωση κατά 1/3 όλων των υπηρεσιακών μονάδων του Δημοσίου.
Το τελευταίο ισοδυναμεί με Αρμαγεδδώνα που θα επέλθει επί δικαίους και αδίκους στο Δημόσιο, καθώς επιστρατεύονται εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ και τεχνικοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να περάσουν από αξιολόγηση όλο το προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες με στόχο να πέσει μαχαίρι κατά 30%.Ταυτόχρονα αναζητούνται με ταχεία διαδικασία οι υπηρεσίες εκείνες που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση και θα κριθεί ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης, όπως και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, οι οποίες θα καταργηθούν αυτοδικαιώς και οι υπάλληλοί τους θα πρέπει να αποδεχτούν υποχρεωτικά μετάταξη ή διαφορετικά θα ενταχθούν σε εφεδρεία. Το βάρος των 30.000 που θα μπουν άμεσα στην εφεδρεία θα σηκώσουν οι υπάλληλοι που βρίσκονται ένα ή δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη, όμως από τον καινούργιο χρόνο (2012) όπως και τον επόμενο (2013), που το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει την απομάκρυνση 120.000 υπαλλήλων, θα μπουν στην εφεδρεία υπάλληλοι που οι υπηρεσίες τους θα καταργηθούν.
Η εξοικονόμηση εντός του 2012 προβλέπεται να είναι της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ και η πρόταση της κυβέρνησης περιλάμβανει επτά δράσεις που ολοκληρώνονται μέχρι το 2013. Οι έξι πρώτες δράσεις θα λάβουν χώρα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και πάντως οπωσδήποτε μέσα στο 2011 και είναι αναλυτικά οι εξής:
1η δράση:
Όσοι εργαζόμενοι Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ έχουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη τους επόμενους 12 ή 24 μήνες μπαίνουν στην εφεδρεία.
2η δράση:
Όσοι μόνιμοι υπάλληλοι (Δημοσίου και ΝΠΔΔ) συνταξιοδοτούνται μέσα στους επόμενους 24 μήνες τερματίζεται η υπαλληλική σχέση τους με την υπηρεσία και καταργείται η οργανική θέση την οποία κατέχουν. Στη συνέχεια μπαίνουν σε καθεστώς προσυνταξιοδότησης.
Αυτοί οι υπάλληλοι έχει υπολογιστεί ότι είναι 18.000 με 20.000 σε όλο τον δημόσιο τομέα.
3η δράση:
Οι εργαζόμενοι που είναι απόφοιτοι Λυκείου ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ανήκουν σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται ή συγχωνεύονται μπαίνουν επίσης σε καθεστώς εφεδρείας. Η όλη διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οσοι έχουν τις προϋποθέσεις, θα επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο σε αναλογία ένας προς δέκα. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν προγράμματα επανακατάρτισης στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ για όσους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας. Ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπουν στην εφεδρεία με αυτό τον τρόπο έχει υπολογιστεί ότι είναι 1.000 υπάλληλοι.
4η δράση:
Φεύγουν με άμεση συνταξιοδότηση όσοι, παρά το γεγονός ότι είχαν δικαίωμα πλήρους σύνταξης, παρέμεναν στην ενεργό υπηρεσία, σύμφωνα με δικαίωμα που η ίδια η πολιτεία τους είχε δώσει να παρατείνουν το ηλικιακό όριο της υποχρεωτικής αποχώρησης από την εργασία τους.
5η δράση:
Με ταχείς διαδικασίες θα εντοπιστούν μονάδες και υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν άμεσα, αλλά προς το παρόν κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι αυτά. Από αυτούς τους εργαζόμενους θα ζητηθεί να αποδεχτούν μετάθεση σε άλλη υπηρεσία και όσοι αρνηθούν θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας.
6η δράση:
Θα αναζητηθούν και άλλοι φορείς ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τα οποία θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν. Πάλι με διαδικασία η οποία θα τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε εφεδρεία. Από αυτούς θα επαναπροσληφθεί το 10% και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ. Συνολικά αυτοί οι εργαζόμενοι (της 5ης και 6ης δράσης) υπολογίζεται ότι θα είναι 6.000 με 7.000.
7η δράση:
Τέλος, στη δεύτερη φάση του προγράμματος της μείωσης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, που αφορά τα έτη 2012 και 2013, θα ανοίξει διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων του προσωπικού όλων των δημόσιων υπηρεσιών στο πλαίσιο πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ. Ειδικά στην αξιολόγηση του προσωπικού η διαδικασία θα τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Στόχος θα είναι η μείωση των υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του προσωπικού) κατά 30%.
Το προσωπικό που θα κριθεί πλεονάζον και δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και στη συνέχεια σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης.
Κατόπιν όλων αυτών αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στο θέμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, μετά και τις έντονες πιέσεις της τρόικας να γίνουν δραστικότατες περικοπές στις δαπάνες.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μελετά πλέον το ενδεχόμενο για το 2012 και 2013 οι προσλήψεις να παγώσουν εντελώς ή να ισχύσει η αναλογία 1-15.